Internt fordrevne børn i Mali ruster sig til fremtiden
24.01.2020
Af Naja Mammen Nielsen
Nyheden er skrevet på baggrund af Danmarks Indsamlingen 2018.
Vanskelige levevilkår og usikkerhed, påvirker internt fordrevne børn i Mali. Nu har 1.100 børn udsigt til at få styrket deres fremtidsmuligheder.
Den usikre situation i Mali betyder, at det stadig er for farligt for de internt fordrevne børn og voksne, at vende tilbage til deres oprindelige hjem i den nordlige del af Mali og i Mopti-regionen i den centrale del af landet. De lever derfor i en svær situation sammen med deres forældre eller plejeforældre, præget af fattigdom og kamp for overlevelse.
Takket være Danmarks Indsamlingen 2018, er de internt fordrevne børn begyndt at opleve små lyspunkter. Flere af de 1.100 børn, som projektet favner, er nu startet i skole og der er fokus på, at give dem trygge rammer og stabilitet.
I første omgang er der sat ind overfor at styrke børnenes færdigheder, ved at integrere dem i de lokale grundskoler. I den forbindelse har Oxfam Danmark sammen med den lokale partner, CAED, og myndighederne, udarbejdet uddannelsesplaner, der skal hjælpe det enkelte barn med at blive reintegreret i uddannelsessystemet og få indhentet den forsømte skolegang, som de har mistet på grund af urolighederne i landet.
Indtil videre har halvdelen af børnene fra projektet, påbegyndt undervisningen i tre kvarterer i hovedstaden Bamako og flere børn er på vej. Én af de børn, der er kommet i skole er Ousmane Cisse. Han er 10 år gammel og går i 3. klasse på grundskolen i Ségou.
”Jeg kommer fra byen Kona i Mopti Regionen (det centrale Mali red.). Begge mine forældre døde under krigen i Kona. Nu bor jeg sammen med min bedstemor i landsbyen Sebougou i Segou-regionen. Takket være projektet, går jeg nu i skole og jeg har fået alle de nødvendige materialer, der kan hjælpe mig med at blive bedre i skolen. I fremtiden vil jeg gerne være lærer," fortæller han.
Udover at sikre børnenes skolegang, samarbejder Oxfam Danmark og CAEB med familierne om at skabe et trygt, midlertidigt hjem, ved blandt at give dem en næringsrig kost og styrke deres mentale sundhed. Målet er, at børnene på sigt kan skabe indtægtsmuligheder for sig selv, skabe en bedre fremtid og bidrage til at genopbygge deres lokalsamfund, nu og når de vender tilbage.