Det er over et årti siden, den syriske krise begyndte. Alligevel påvirker den fortsat virkeligheden for millioner af syrere, som oplever begrænsede muligheder for at forsørge sig selv, øget fødevareusikkerhed og forringede levevilkår. I 2024 har 16,7 millioner mennesker behov for humanitær hjælp, hvoraf 5,5 millioner er fordrevet.
Samtidig lider både flygtninge- og værtsbefolkninger i Libanon under konsekvenserne af den langvarige konflikt. Libanon, der kæmper med sine egne økonomiske og sociale udfordringer, har begrænset kapacitet til at støtte de fordrevne.
De sammenhængende påvirkninger i begge lande, som stammer fra brændstofkrisen, følgerne af Covid-19, utilstrækkelige sundhedstjenester, forringede levevilkår, en fortsat fødevarekrise samt høje kriminalitets- og voldsniveauer, øger landenes sårbarhed. Der er behov for en akut humanitær indsats for at styrke modstandsdygtighed og afbøde de forværrede forhold i Syrien og det hårdt ramte naboland Libanon.
Projektet havde til formål at forbedre adgang til vand, sanitet og hygiejne, øge modstandsdygtighed gennem færdighedstræning og styrke kapaciteten hos civilsamfundsorganisationer i Syrien og Libanon.
De mest sårbare husstande modtog kontantstøtte, hvilket sikrede, at de kunne købe nødvendige varer og påbegynde indkomstskabende aktiviteter. Som supplement til dette initiativ trænede Oxfam og partnere borgergrupper i forretningsudvikling og landbrugspraksis for at skabe muligheder for indtjening og forsørgelse.
Hygiejnefaciliteter er afgørende for at sikre et godt livsgrundlag, give kvinder og piger mulighed for at deltage i uddannelses- og indkomstskabende aktiviteter samt forhindre spredning af sygdomme som Covid-19. Gennem lokale partnere rehabiliterede Oxfam infrastrukturen i sårbare samfund og støttede kvinders og pigers behov for menstruationshygiejne i Libanon ved at levere hygiejnepakker og afholde oplysningssessioner.
Under konflikter og fordrivelse oplever kvinder og piger høje niveauer af kønsbaseret vold. For at imødegå dette gav Oxfam og partnere adgang til beskyttelsestjenester, herunder henvisninger og håndtering af sager om kønsbaseret vold samt juridisk bistand og sagsbehandling for deportation og udsættelse.
I Libanon fik over 4.600 personer adgang til sikkert vand og sanitetsfaciliteter samt støtte til menstruationshygiejne og oplysning om kønsbaseret vold. I Syrien gav rehabiliteringsprojekter rent vand til over 20.000 mennesker og forbedret sanitet for 55.000 lokale indbyggere, samtidig med at hygiejneprogrammer på skoler nåede ud til mere end 10.000 elever.
Desuden deltog 630 småbønder i projektet, hvorigennem de modtog støtte som frø, gødning, kontantbistand og teknisk træning. 100 unge modtog undervisning i forretnings- og livsfærdigheder, og vi faciliterede koordinering med interessenter. Ved projektets afslutning var 71 % af deltagerne i beskæftigelse.
Yderligere blev der gennemført undersøgelser om migration, hjemvendende og menstruationshåndtering i begge lande, og en online platform til deling af information blev etableret for flygtninge og internt fordrevne.
Projektet kørte i 2 år fra 2022 til 2024 og blev støttet af Danida med 18 millioner DKK.
Lande: Libanon og Syrien