Madskolen i Marokko

Madskoleprojektet i Marokko er en del af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, DAPP, og drives i samarbejde mellem Oxfam Danmark og Melting Pot Fonden, som er stiftet af Claus Meyer. Initiativet er et led i arbejdet for at skabe ordentlige beskæftigelsesmuligheder for unge i Mellemøsten og Nordafrika – unge, som lige nu lider under tårnhøj arbejdsløshed og alt for ofte er fanget i fattigdom og uden indflydelse på deres eget liv og samfund.

Konkret har Oxfam Danmark og Melting Pot Fonden etableret en intensiv kokkeuddannelse, hvor i første omgang 100 udvalgte unge får tilbudt et kursus på otte uger. Her får de viden, værktøjer, motivation og mulighed for at bekæmpe arbejdsløshed og ulighed for både sig selv og andre.

Sideløbende med uddannelsen af de unge vil Oxfam Danmark og Melting Pot Fonden samle toneangivende kokke og køkkenchefer, engagere medier og arrangere større events, der skal sætte fokus på udviklingspotentialerne i det marokkanske køkken.

Tanken er, at en revitalisering af det marokkanske køkken på sigt kan skabe øget beskæftigelse og bedre job til de unge, fordi både turister og lokale vil bruge flere penge på at gå ud, når restaurantscenen bliver mere innovativ og tilbyder mere forskelligartede oplevelser og stærke og relevante fortællinger.

nora_fitzgerald_stifter_af_amal_madskolen_i_marrakesh_okt_21_foto_hans_bach_oxfam_ibis_5680x453.jpg

I foråret indtager en gruppe unge marokkanere for første gang køkkener og klasselokaler på den nye madskole, som Oxfam Danmark netop nu er ved at etablere i Marrakesh i samarbejde med Melting Pot Fonden, som Claus Meyer har grundlagt. På ét år skal i alt 100 udsatte unge her tilbydes en intensiv, specialiseret køkkenuddannelse, som skal gøre dem i stand til at åbne døre, der hidtil har været lukkede for dem – få et job, skabe sig en indtægt og opnå indflydelse på deres eget liv og samfund.

”Lige nu er over en tredjedel af Marokkos unge hverken i job eller under uddannelse, men hutler sig igennem tilværelsen. Uden jobmuligheder er de fanget og sat på tilskuerbænken uden indflydelse og chancen for at leve det liv, de ønsker,” siger Trine Pertou Mach - forhenværende politisk chef i Oxfam Danmark.

Et kæmpe forandringspotentiale

Det innovative samarbejde er en del af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, hvis overordnede formål er at styrke demokratiske kræfter i Mellemøsten og Nordafrika og bidrage til en fredelig og stabil region. Oxfam Danmarks rolle er at stå sammen med de unge i deres kamp mod fattigdom og diskrimination og konkret hjælpe de udsatte unge i arbejde eller til at skabe deres egen indtægt som selvstændige og iværksættere.

opening-of-ummami-culinary-center-marrakesh-june-22-photo-sam-diogo.jpg
Om samarbejdspartnerne
Madskoleprojektet i Marokko er en del af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram og drives i et samarbejde mellem Oxfam Danmark og Melting Pot Fonden, som er stiftet af Claus Meyer. Initiativet er et led i arbejdet for at skabe ordentlige beskæftigelsesmuligheder for unge i Mellemøsten og Nordafrika – unge, som lige nu lider under tårnhøj arbejdsløshed og alt for ofte er fanget i fattigdom og uden indflydelse på deres eget liv og samfund.
Læs mere om Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram
Med dette nye samarbejde i Marrakesh kan unge få en brugbar uddannelse og adgang til et godt job og en stabil indtægt, som forhåbentlig kan hjælpe dem ud af den håbløshed, mange af dem oplever.
Claus Meyer
Kok og stifter af Melting Pot Fonden

"Samtidig har vi en forestilling om, at projektet kan starte en langt mere gennemgribende revitalisering af det marokkanske køkken, hvilket vil være en udvikling, som på sigt kan komme langt flere til gavn", tilføjer Claus Meyer.

Håb og selvtillid til at gå ud i verden

Oxfam Danmark og Melting Pot Fonden er i fuld gang med at samle vores team i Marrakesh og gøre madskolen klar til det første hold elever. Samtidig har vi startet et samarbejde op med de unges kommende arbejdsgivere, ligesom vi er gået i gang med at samle toneangivende kokke og køkkenchefer, engagere medier og arrangere større events, der skal sætte fokus på udviklingspotentialet i det marokkanske køkken.

”Ordentlig beskæftigelse er en adgangsbillet til at virkeliggøre de drømme, man har for sit liv. Derfor vil uddannelsen ud over de tekniske færdigheder i høj grad også have fokus på at give de unge nyt håb og selvtillid til at gå ud i verden og gøre en forskel for sig selv og andre,” siger Trine Pertou Mach.

For 1.300 år siden var Marokko et verdenscentrum for blandt andet medicin, matematik, biologi, lægevidenskab og gastronomi, og hvis noget af den storhed kan genfindes, kan det medføre et kæmpe boom i beskæftigelsen og mulighederne for landets unge.
Claus Meyer
Kok og stifter af Melting Pot Fonden

Projekts formål

Konkret vil Oxfam Danmark og Melting Pot Fonden etablere en intensiv kokkeuddannelse, hvor i første omgang 100 udvalgte unge får tilbudt et kursus på otte uger. Her får de viden, værktøjer, motivation og mulighed for at bekæmpe arbejdsløshed og ulighed for både sig selv og andre.

Sideløbende med uddannelsen af de unge vil Oxfam Danmark og Melting Pot Fonden samle toneangivende kokke og køkkenchefer, engagere medier og arrangere større events, der skal sætte fokus på udviklingspotentialerne i det marokkanske køkken. Tanken er, at en revitalisering af det marokkanske køkken på sigt kan skabe øget beskæftigelse og bedre job til de unge, fordi både turister og lokale vil bruge flere penge på at gå ud, når restaurantscenen bliver mere innovativ og tilbyder mere forskelligartede oplevelser og stærke og relevante fortællinger.

Madskolen ligger i Marrakesh, men de studerende kommer fra hele landet.

Det første hold indtager køkkener og klasselokaler i begyndelsen af maj.

Projektet skal være med at til at bekæmpe uligheden i Marokko

Ifølge en rapport om ulighed og skat, som Oxfam Marokko udgav i 2019, er Marokko det mest ulige land i Nordafrika.

Mens en lille elite bliver stadigt rigere, lever 1,6 millioner marokkanere nu i fattigdom, og mindst lige så mange er i konstant risiko for at falde derned. Samtidig mangler staten penge, så hospitaler, skoler, veje og de fleste andre offentlige institutioner bliver systematisk udsultet.

Ifølge rapporten havde Marokkos rigeste femtedel en samlet livskvalitet, der er syv gange bedre end den fattigste femtedel. Arbejdsløsheden i Marokko er officielt på knap 12 procent, men andre tal fra eksempelvis Verdensbanken viser, at mindst 30 procent af de unge lige nu hverken har arbejde eller er under uddannelse. Dertil kommer, at langt de fleste kvinder og unge arbejder i den uformelle sektor, hvor de hverken kan regne med minimumsløn, ordentlige arbejdsvilkår, sygesikring eller sikkerhed i ansættelsen.

Uligheden betyder, at mange – især unge – marokkanere er ved at miste håbet om, at de kan skabe sig det liv, de drømmer om. Og alt dette er fra før coronakrisen, som har kostet arbejdspladser i hundredtusindvis og forstærket de økonomiske problemer for dem, der i forvejen havde mindst.

Unge er blandt dem, der er hårdest ramt af uligheden, som holder dem fra indflydelse og de gode job. Især unge kvinder er marginaliserede. World Economic Forum har placeret Marokko som nummer 144 ud af 156 lande med hensyn til lighed blandt kønnene.

Ifølge rapporten begynder uligheden for marokkanerne, allerede inden de bliver født. Deres muligheder og livsvilkår er tæt sammenhængende med, hvor og i hvilken familie de bliver født. Den sociale mobilitet er ifølge rapporten stort set ikkeeksisterende og undermineres blandt andet af et elendigt offentligt skolevæsen. Op imod 41 procent af de marokkanske kvinder er analfabeter, og den gennemsnitlige skolelængde for kvinder i Marokko er 4,4 år.

Tilbageblik: Madskoleprojekt i La Paz

  • Oxfam Danmark og Melting Pot Fonden har tidligere haft succes med et fælles madskoleprojekt i La Paz i Bolivia.
  • I årenes løb har projektet uddannet mere end 3.000 unge
  • Ud af projektet kom flagskibsrestauranten GUSTU, som i 2017 blev kåret som Bolivias bedste restaurant og én af de bedste i Latinamerika.

Målet med madskoleprojektet var at give udsatte unge bolivianere en uddannelse og et job ved at åbne en restaurant og en madskole, som på en gang skal være økonomisk rentabel og samtidig være centrum for en revitalisering af det oprindelige bolivianske køkken og de traditionelle bolivianske råvarer.

Tilbageblik: Du kan læse mere om Madskolen i Bolivia her.

Kom helt tæt på Madskolen i Marokko

Vi har samlet en række artikler og portræthistorier om madskoleprojektet i Marokko.