Forside / Nyheder / Danmark stopper salg af våben til Emiraterne
Artikel

Danmark stopper salg af våben til Emiraterne

17.01.2019

Af Rikke Hovn Poulsen

grafik_yemen_emiraterne_kampagne_2_680x453.png

I går fik vi endnu et bevis på, at vi godt kan ændre verden, når bare vi er mange nok, der står sammen.

Danske våben skal ikke længere slå uskyldige mennesker ihjel i Yemen. Og så er det altså lige meget, om det er saudiaraberne eller deres venner i De Forenede Arabiske Emirater, der bruger dem.

Det skrev 7.474 danskere under på i november 2018. Og i går erklærede udenrigsminister Anders Samuelsen sig endelig enig. På et samråd i Folketinget sagde han, at regeringen udvider sit stop for våbeneksport til også at gælde De Forenede Arabiske Emirater.

”Emiraterne er nøjagtigt lige så slemme som Saudi Arabien, når det kommer til krigsforbrydelser i Yemen - faktisk er det dem, der har stået for størstedelen af de 18.000 luftangreb, som koalitionen har udført siden krigens start i 2015,” siger engagementschef Per Bjerre fra Oxfam Danmark.

Alligevel har danske virksomheder de seneste fem år eksporteret våben og militært udstyr for mere end 210 millioner kroner til landet. Blandt andet flyver der kampfly rundt med bomber fra det aarhusianske firma Terma – hvilket de danske underskrivere var med til at sætte fokus på sidste år.

”Faktisk har underskriverne en stor del af æren for, at samrådet overhovedet fandt sted. Det var os, der i første omgang stod sammen og pressede regeringen til at gå ind i sagen, så Danmark som nogen af de første holdt op med at sælge våben til Saudi Arabien. Og lige siden har vi holdt presset og haft gode diskussioner med magthavere og meningsdannere fra alle sider af det politiske spektrum,” fortæller Per Bjerre.

Det er et vigtigt signal, at Danmark endnu en gang går foran i kampen for at stoppe bomberne mod skoler og hospitaler i Yemen.

”Det kommer til at give genlyd internationalt. Men der er stadig meget at tage fat på; blandt andet ser det ud til, at der er en kattelem i beslutningen, så danske firmaer stadig kan sælge våbendele til USA, der så igen sælger dem videre til Saudi Arabien og Emiraterne. Men vi er på sagen sammen med andre gode kræfter,” siger Per Bjerre og fremhæver som eksempel, at Enhedslisten, SF og Alternativet har fremsat et beslutningsforslag om at forbyde salg af våben til lande, der krænker menneskerettighederne.

Red liv i Yemen her og nu - giv en donation her