Forside / Nyheder / EU fejler endnu engang i kampen mod skattely
Artikel

EU fejler endnu engang i kampen mod skattely

24.02.2022

EU aftale skuffer - Oxfam Danmark

I dag opdaterede EU sin skattelyliste, men ingen nye lande blev tilføjet til EU’s sortliste, mens 10 lande kom på den grå observationsliste.

Dermed fortsætter skattelylisten fra EU med at være ubrugelig, da den ikke indeholder nogen reelle skattely.

Som reaktion udtaler Oxfam Danmarks skattespecialist, Christian Hallum:

”Sidste år udstillede Pandora Papers det massive omfang af de rige og magtfuldes brug af skattely, og så sent som denne uge viste et gigantisk læk fra Schweitz igen det samme. Utroligt nok har disse begivenheder ikke gjort noget indtryk på EU’s ledere, der fortsat ikke har formået at sortliste et eneste af verdens reelle skattely. EU’s liste fritager automatisk EU’s egne skattely og fejler totalt ved at give fripas til lande med lav eller ingen skat så som Caymanøerne. Det er en skandale, at kampen mod skattely stadig ikke tages alvorligt.”

EU’s liste indeholder ikke et eneste af de 15 skattely, som Oxfam Danmark i 2016 udpegede som verdens værste. Der er heller ingen af de 20 værste skattely, som organisationen Tax Justice Network har identificeret.

Problemet er, at sortlisten i stigende grad bruges herhjemme som værktøj i kampen mod skattely. Men den indeholder ingen reelle skattely, så det er lidt nyttesløst. Skal EU’s sortliste bruges på den måde, skal den omgående styrkes, og indtil da vil vi og andre civilsamfundsorganisationer råbe op om de blinde vinkler. Man kan ikke sætte kampen mod skattely lig med EU’s sortliste, det er den paradoksalt nok alt for svag til
Christian Hallum
Skattespecialist, Oxfam Danmark

Sortlisten bruges i Danmark som rettesnor i blandt andet politiske hjælpepakker og pensionskassernes investeringer.

Senest har regeringen foreslået, at virksomheder etableret i sortlistede lande skal kunne fravælges som leverandører til det offentlige med henvisning til, at man vil bekæmpe skattely. Derfor er det nu endnu vigtigere, at listen bliver bedre, og det arbejde haster.

”Hvor mange skandaler kan man sidde overhørig, før man leverer en reel reform af den forfejlede liste? Den nuværende er fuld af huller og mangler troværdighed, og det er derfor afgørende, at regeringen nu kaster alt ind for at få EU’s liste styrket,” lyder det fra Christian Hallum.

Baggrund:

  • I dag opdaterede EU-Rådet dets liste over ikke-samarbejdende jurisdiktioner på beskatningsområdet. Listen er opdelt i en sortliste og en gråliste - også kaldet observationslisten. Sortlisten er efter dagens møde uændret og består af 9 mindre jurisdiktioner, der har det til fælles, at ingen af dem er at finde blandt de værste skattely, som Oxfam har identificeret, eller af Tax Justice Networks skattelyliste. Blandt de 12 lande i verden, der har en selskabsskat på nul procent, er ingen sortlistet af EU.

  • Som en del af udspillet ’Danmark Kan Mere I’ har regeringen foreslået, at virksomheder etableret i sortlistede lande skal kunne fravælges som leverandører til det offentlige. Dette forslag er indeholdt i lovforslaget til en ny udbudslov, som lige nu er i offentlig høring.

  • Regeringen har også før brugt EU’s sortliste som rettesnor i kampen mod skattely. Eksempelvis i 2020, da man forsøgte at fraskære virksomheder med forbindelse til de sortlistede lande fra Corona-hjælpepakkerne, hvilket endte som en fiasko.

  • 19 kommuner og regioner har underskrevet Oxfam Danmarks charter for at blive skattelyfri, hvilket bl.a. indebærer at forsøge at fremme mere ansvarlig skattepraksis fra deres private leverandører.

  • Mange danske pensionskasser har tilsluttet sig et skattekodeks, som bl.a. gør, at de ikke kan lave nye investeringer gennem lande på EU’s sortliste, begrundet i et ønske om ikke at bruge skattely. Investeringsfonden for Udviklingslandene (IFU) bruger ligeledes EU’s svage sortliste som rettesnor for, hvilke lande de ikke må investere igennem, hvilket for nyligt har givet anledning til kritik.

  • I søndags offentliggjorde 47 medier verden over den seneste store skatteskandale kaldet #SuisseSecrets, som afslørede, hvordan storbanken Credit Suisse tilsyneladende har hjulpet rige og magtfulde kunder skjule enorme beløb på hemmelige konti. Schweitz har aldrig været på EU’s sortliste til trods for, at de er et af verdens værste skattely.

  • Sidste år udstillede to store skatteskandaler - OpenLux og Pandora Papers – også EU-listens svaghed.

  • EU-listen har flere gange sortlistet udviklingslande eller truet dem med sortlistning pga. manglende implementering af internationale standarder til trods for, at disse lande ikke har været inviteret med til at udvikle disse standarder og sjældent har kapacitet til at implementere dem. I dag kom EU eksempelvis blandt andet Vietnam og Tunesien på dets gråliste, til trods for at de ikke er skattely.