Forside / Nyheder / EU-kommissionen kritiserer medlemslande for at muliggøre skattefifleri
Artikel

EU-kommissionen kritiserer medlemslande for at muliggøre skattefifleri

07.03.2018

Belgien, Cypern, Irland, Ungarn, Luxembourg, Malta og Holland får hård kritik af EU-kommissionen, som i en rapport navngiver dem som lande, der med aggressive politikker på skatteområdet, muliggør virksomheders skattefifleri. Samtidig har EU-rådet offentliggjort de reformkrav, som de har stillet til lande for at de kan blive fjernet fra listen over skattely.

“Det er meget glædeligt, at EU-kommissionen tager dette skridt og viser ægte vilje til at bekæmpe skattely – også dem, der kan tælles blandt unionens egne medlemslande. Aggressive skattepolitikker i Europa skader mennesker og forhindrer en bæredygtig vækst over hele verden.”

Det siger Lars Koch, Vicegeneralsekretær i Oxfam Danmark. Han opfordrer alle EU-lande til at stoppe deres ræs mod bunden i forhold til at tilbyde rige individer og store virksomheder de mest lukrative skatteaftaler. I stedet bør vi arbejde sammen om at skabe retfærdige skattesystemer, som bidrager til at bekæmpe ekstrem ulighed og sikre alle mulighed for vækst og velfærd.

Læs mere: https://oxf.am/2oRw3W0

Noter

  • I december offentliggjorde EU sin første sortliste over skattely. Den indeholder ni lande – de fleste ganske små og alle uden for EU. Samtidig offentliggjorde EU en grå liste over lande, som også er skattely, men som har lovet afgørende reformer på området.

  • En rapport fra Oxfam viser, at mindst fire af EU’s medlemsstater ifølge EU’s egne kriterier burde have været på listen – de fire er Irland, Luxembourg, Malta og Holland.

  • Skatteunddragelse koster hvert år verdens udviklingslande 1000 milliarder kroner i mistede skatteindtægter.

  • EU har løbende taget skridt til at bekæmpe skattely. Blandt andet er man på vej med indførelsen af land-for-land rapportering og et system til udveksling af viden om advance cross-border tax rulings og advance pricing arrangements.

  • I april 2017 udgav Oxfam rapporten “Rigged Reform”, som viser, hvordan USA’s 50 største selskaber undviger skat via et virvar af hemmelige og ugennemskuelige tilskud og skattely.