Forside / Nyheder / Kæmpebevilling til Sydsudan
Artikel

Kæmpebevilling til Sydsudan

09.07.2021

Af Rikke Hovn Poulsen

En voldsom cocktail af problemer har bragt menneskene i verdens yngste nation i knæ. Gennem en stor donation fra svenske SIDA vil vi støtte befolkningen til at blive mere modstandsdygtige over for kriser - blandt andet gennem uddannelse.

Sydsudan - hårdt ramt af kriser

Udbredt sult, voldsomme oversvømmelser, corona, klimaforandringer, flygtningestrømme og tilbagevendende voldelige konflikter. 

Fattigdommen er ekstrem, og der mangler stort set alle former for offentlig service – ikke mindst uddannelse. Det er den rystende virkelighed for befolkningen i verdens yngste nation, der i disse dage kan fejre ti-året for sin uafhængighed.

Ganyiel, Sydsudan
Ganyiel, Sydsudan
Foto : William Vest-Lillesøe
Sydsudan har virkelig meget at kæmpe med i disse år, og desværre går det hårdt ud over børnene og de unge. Alt for mange får aldrig en uddannelse, og det betyder, at de ikke får den mulighed for at være med til at skabe en bedre fremtid for sig selv og deres land.
Niels Hjortdal
International programchef i Oxfam Danmark.

Derfor lancerer Oxfam Danmark nu et stort, fire-årigt projekt med et budget på 65 millioner kroner med støtte fra det svenske udenrigsministerium SIDA.

”Takket være den gavmilde donation fra SIDA kommer vi ikke alene til at hjælpe en masse unge mennesker i gang med en uddannelse eller andre måder at skaffe sig et fornuftigt levebrød på. Vi kommer til at arbejde med hele lokalsamfund, så de bliver modstandsdygtige over for kriser og katastrofer og på den måde bedre kan bryde ud af den onde cirkel af fattigdom,” forklarer Niels Hjortdal.

Hele vejen rundt

Når projektet for alvor kommer i gang, vil en stor gruppe unge mennesker, der enten aldrig har gået i skole eller er droppet ud, blive en del af et såkaldt Accelerated Learning Program. Det betyder, at de tager en hel grundskoleuddannelse på den halve tid.

Samtidig bliver eleverne en del af et skolehave-projekt, hvor de får en masse nyttig viden om landbrug og ernæring, som de med det samme kan tage i brug derhjemme. Og andre unge vil få tilbudt mere simple læse- eller regnekurser sammen med erhvervsrettet træning i for eksempel håndværk eller landbrug, alt efter hvad der er brug for lokalt.

”Alt i alt får rigtig mange unge mennesker med det her projekt chancen for at udvikle nogle færdigheder, der kommer til at gøre en enorm forskel for dem resten af livet,” siger Niels Hjortdal.

Mange familier i landområderne har traditionelt levet af husdyr, men besætningerne er skrumpet eller døde i de senere år. De vil få hjælp til at genoprette bestanden af geder. Og derudover vil vi støtte lokalsamfundene i at oprette sparegrupper, så indbyggerne sammen får mulighed for at lave investeringer i fremtiden.

”Det er ret unikt, at vi med dette SIDA-støttede projekt sætter ind på mange fronter samtidig, så den livreddende nødhjælpsindsats smelter sammen med det langsigtede udviklingsarbejde. Vi kommer til at arbejde tæt sammen med både ministerier og lokale partnerorganisationer, så de resultater, vi skaber sammen med nogle af de allermest udsatte og konfliktramte mennesker, kommer til at leve videre i det lange løb,” siger programchef Niels Hjortdal.

Piger og kvinder i centrum

Når et land er i krise, er piger og kvinder altid ekstra udsatte: Det er for eksempel typisk dem, der får mindst at spise. Risikoen for kønsbaseret vold, tvangsægteskaber og seksuelle overgreb stiger. Og derudover betyder traditionelle normer og kønsroller, at pigernes behov ofte bliver prioriteret nederst, når familierne er økonomisk pressede og for eksempel er tvunget til at vælge, hvilke børn der skal blive i skolen.

Det gælder desværre også i Sydsudan, hvor 75 procent af pigerne i grundskolealderen lige nu ikke går i skole. Op til hver femte gravide kvinde dør i forbindelse med fødsel eller graviditet. Næsten tre ud af fire af landets kvinder blev gift før deres 18 års fødselsdag – og hver tiende var ikke engang 15 år.

Ud over at det er en grov overtrædelse af pigernes rettigheder og meget ofte er forbundet med tvang og overgreb, er børneægteskaberne også med til at forhindre pigernes videre uddannelse.

“Sydsudan er et af verdens vanskeligste steder at være kvinde i, og derfor har vi særligt fokus på at forbedre pigernes og kvindernes vilkår med projektet her. For eksempel kommer vi til at arbejde aktivt med at fastholde pigerne i skolen, så de får en meget bedre chance for et liv ude af fattigdom,” forklarer Niels Hjortdal.

Også Oxfams landedirektør i Sydsudan, Adil Al Mahi, glæder sig over de muligheder, som den store bevilling fra SIDA giver hans team:

Projektet støtter Oxfams arbejde for at skabe bedre muligheder for Sydsudans yngre generationer. Vi tror på, at vi ved at styrke modstandskraften hos de unge og i lokalsamfundene generelt kan være med til at opnå en mere bæredygtig og fredeligere fremtid for Sydsudan.
Niels Hjortdal
International programchef i Oxfam Danmark.

Oxfam har været til stede i Sydsudan siden 1983

Oxfam har arbejdet i Sydsudan siden 1983. Vores mål er at bekæmpe fattigdommen blandt landets indbyggere, og støtte dem i at opnå deres rettigheder, så alle fremover kan leve i fred og værdighed. Det gør vi blandt andet gennem

  • humanitær hjælp og beskyttelse

  • vand, sanitet

  • hygiejne

  • levebrøds-træning

  • uddannelse