Forside / Nyheder / Kvindeprotester i Mexico: Vigtigt budskab til verdens magthaver
Artikel

Kvindeprotester i Mexico: Vigtigt budskab til verdens magthaver

12.03.2020

Circulo Zocalo
Circulo Zocalo
Foto : Oxfam Danmark

9. marts 2020

8. marts gik kvinder i hele Mexico på gaden i protest mod det stærkt undertrykkende patriarkalske system i et land, hvor ti kvinder hver dag myrdes. Blot fordi de er kvinder. Oprøret er et wake up call til magthavere verden over, lyder det fra Oxfam Danmark.

Hundrede tusinder kvinder gik i går på gaden i Mexico for at protestere mod vold mod kvinder. I dag strejker de, ligeledes for at skabe opmærksomhed på den ekstreme vold og uretfærdighed, kvinder overalt i Mexico udsættes for. Blot fordi de er kvinder.

Dagligt dør ti mexicanske kvinder som resultat af vold. Senest er en syvårig pige blevet bortført, voldtaget og dræbt. Og en 25-årig kvinde blev brutalt myrdet og fik huden flået af. Det er historier som disse, der i går fik kvinderne i Mexico til at protestere over hele landet. De vil ikke længere finde sig i et system, der tillader vold og undertrykkelse, og de kræver handling fra den mexicanske regering. Det bør magthavere verden over lytte til, lyder det fra Misha Wolsgaard-Iversen, der er Latinamerikaekspert i Oxfam Danmark:

- Det sociale oprør i Mexico er et symbol på opgøret mod den undertrykkelse, kvinder overalt i Latinamerika udsættes for. Her har kvindeundertrykkelse og kvindehadet sit mest ekstreme og bestialske udtryk: Man bliver slået ihjel blot fordi man er kvinde. Protesterne i Mexico, i Chile og i en række andre lande i Latinamerika er et gigantisk wake up call til magthavere. Især de kvindeundertrykkende regimer bør ryste i bukserne, for kvinder verden over vil ikke finde sig i det længere, siger Misha Wolsgaard Iversen.

Også andre steder i verden så vi i går på Kvindernes Internationale Kampdag voldsomme protester mod undertrykkende systemer.

- Den vrede, vi ser i Mexico, deles med kvinder over hele verden, der lever i undertrykkelse. De er trætte af skåltaler om ligestilling fra deres politiske ledere, der fører sig frem internationalt, men ingen handling skaber, siger Emma Holten, der er kønspolitisk rådgiver i Oxfam Danmark.