Nicaragua mangler vand
28.06.2016
Af Line Bechmann
Kombinationen af klimaforandringerne og vejrfænomenet El Niño gør hverdagen hård i Nicaragua.
”Vi har altså et fænomen oven i et andet fænomen – et globalt fænomen og ét, som også er globalt, men som for de tropiske lande er lidt mere alvorligt,” forklarer Abdel Garcia, Koordinator for temaer relaterede til klimaforandringerne hos Centro Humbolt.
Det er kombinationen af de globale klimaforandringer og den igangværende El Niño, som gør vejrmanden urolig. For El Niño er slem denne gang – den meteorologiske verdensorganisation betragter den for at være blandt de kraftigste siden 1950. Og den medført tørke i mange lande, også i Mellemamerika.
Tørken rammer de fattigste
I 2015 mistede familierne i de hårdest ramte områder af Nicaragua op imod 70 procent af deres afgrøder – et enormt tab for familier, som ikke har anden indtægt, end hvad de tjener ved at sælge majs og bønner. Nogle af de fattigste familier i landet må derfor klare sig med ganske få fødevarer, og de bliver nødt til at strække, hvad de har, frem til den næste høst i juli.
Mange mennesker i landområderne lever af vand fra brønde, de selv har udgravet. Men i den seneste tid har tørken været så voldsom, at disse brønde ikke har genereret vand, hvilket skaber store problemer.
Andre familier er afhængige af vandet fra floderne i området. Men der, hvor der før var brusende floder, er der nu kun er spredte vandhuller tilbage. Her er ingen gennemstrømning, og dyrene drikker der også, så det er de rene sygdomsfælder. Men det er det eneste vand, mange mennesker har adgang til.
Ifølge regeringens tal er omkring 255.000 mennesker berørt af den manglende regn. Men ifølge Abdel Garcia fra Centro Humbolt er tallet langt højere – han mener, det er helt op imod tre milliioner. Næsten halvdelen af Nicaraguas befolkning.
Vand i hovedstaden
Hovedstaden Managua er det sidste sted, hvor folk for alvor vil blive berørt af den kraftige tørke, for her er der er rig mulighed for at købe vand på flaske. Græsset er grønt og nyvandet i haverne hos flere velhavende familier i Managua. Men i byens fattige kvarterer er de allerede begyndt at mærke tørken, her har de kun vand i et par timer om dagen.
I den nærliggende Managuasø er vandstanden faldet med næsten 15 meter. Der, hvor der før var vand, går der nu køer og græsser. Søen er normalt forbundet med Nicaraguasøen, men ikke længere, for også floden mellem de to enorme søer er udtørret mange steder.
Selv om regntiden begynder i maj, tror flere eksperter ikke på, at regnen vil falde til tiden.
”Vi formoder, at der i den første del af regntiden, som ligger i maj, juni og juli, højst sandsynligt stadig vil være problemer på grund af den manglende regn,” siger Abdel Garcia.
Og efter det? Vejrmanden er desværre ikke optimist:
”Der er risiko for, at høsten i juli heller ikke bliver god”.