Forside / Nyheder / Q&A : Kan det virkelig lade sig gøre?
Artikel

Q&A : Kan det virkelig lade sig gøre?

25.01.2021

Af Malene Aadal Bo

Hvad mener Oxfam Danmark, når vi siger, at medicinalfirmaerne bare kan dele opskriften? Få svar på de oftest stille spørgsmål her

Hvordan kan man tvinge medicinalvirksomhederne til at dele opskriften?

Det kan man ved midlertidigt at ophæve de patentregler, der lige nu straffer ethvert forsøg på at kopiere produkter og teknologi. Det er det såkaldte TRIPS (Agreement on Trade Related Aspects of Intellectual Property Rights (TRIPS) under verdenshandelsorganisationen WTO, der på globalt plan fastsætter regler for beskyttelse af intellektuelle ejendomsrettigheder. Hvis man på politisk plan bliver enige om midlertidigt at tilsidesætte denne aftale, fjerner man de patenter, som medicinalvirksomhederne lige nu beskytter deres forskning og forretning med. Patenter, der konkret forhindrer, at flere kan være med til at producere vacciner, så der bliver nok til hele verdens befolkning. Ophævelse af patenter er ikke kun møntet på vacciner, men medicin og andre fornødenheder der kan bekæmpe corona.

Forslaget om at ophæve patenterne indtil de fleste er vaccineret og har udviklet immunitet blev tidligere på året stillet af Sydafrika og Indien og bakkes op af mere end 100 lande. Til gengæld bliver det blokeret af EU (herunder Danmark), Australien, Canada, Brasilien, Japan, Norge Schweiz, Storbritannien og USA. Argumenterne for at blokere er forskellige, men overordnet synes det at være et ønske om at beskytte de vaccineproducerende virksomheder, hvoraf de største har hjemme i USA, England og Tyskland. Kilde

Hvem er egentlig de virksomheder, vi taler om?

De fem vigtigste firmaer at få i tale lige nu er dem, der enten har, eller er tæt på at få godkendt deres vaccine. Det drejer sig om Pfizer/BioNtech, Moderna, AstraZeneca (de er alle godkendt og taget i brug i Europa), Johnson &Johnson og Novavax (som forventes at søge godkendelse inden længe).

I princippet kan mange andre komme i spil - i begyndelsen af februar er ifølge WHO lige nu 237 forskergrupper fra private virksomheder og universiteter i gang med at udvikle vacciner mod Covid-19. 174 er i et indledende stadie, hvor de udvikler vaccinen og tester den på dyr. 63 er gået i gang med at teste deres vacciner på mennesker. 11 er nået til det afgørende fase 3-forsøg, hvor de tester vaccinen på titusindvis af frivillige forsøgspersoner, som enten får det aktive stof eller placebo.

To danske forskergrupper er på listen - Adaptvac, som udspringer fra Københavns Universitet og laves i samarbejde med firmaet Bavarian Nordic, og COVAXIX, som udvikles på Statens Seruminstitut. Begge har fået tilladelse til at gå i gang med de første forsøg på mennesker.

Hvordan kan man helt praktisk dele sin viden?

Verdenssundhedsorganisationen WHO har etableret en Covid-19 Technology Access Pool (C-TAP), som er en platform og en enhed, der kan modtagere, opbevare og distribuere forskning og vejledninger til de forskellige vacciner, behandlinger og udstyr til bekæmpelse af Covid-19. Hvis nogen besluttede sig for det, kunne de i princippet dele deres ting via C-Tap i morgen.

Men hvem skulle springe til og producere vaccinerne?

Der er tusindvis af firmaer og fabrikker over hele verden, der er specialiserede i at producere forskellige typer af medicin og vacciner. Hvis de fik overført den viden, som andre lige nu holder for sig selv, så kunne de på kort tid træde til og hjælpe med hele eller dele af produktionen af de livsvigtige vacciner.
Skeptikere hævder, at de nye Covid-19 vacciner baserer sig på en helt ny teknologi, som andre på ingen måde kan kopiere. Det er sandt, at nogle af de nye vacciner bygger på en teknologi, som er ny, men at hævde at den derfor kun kan produceres af en lille håndfuld medicinalvirksomheder i den rige verden er forkert. Faktisk har direktøren for et af selskaberne - amerikanske Moderna - selv sagt i et interview med BBC, at der i princippet ikke er noget i vejen for, at andre kan producere deres vacciner.

Også generaldirektør for Verdenssundhedsorganisationen WHO, Dr. Tedros Adhanom, har flere gange slået fast, at ophævelse af patenter og deling af teknologi og know how vil gøre det muligt at få vacciner nok til alle og få bugt med pandemien.

For bare et år siden var der INGEN i verden, der kunne lave disse typer af vacciner, og nu er der en håndfuld. Hvis den håndfuld deler know how, så kan de få hurtigt blive til mange. Og hvis lav- og mellemindkomstlande også bliver i stand til at producere vacciner vil det løse mange af de logistiske udfordringer og samtidig gøre vaccinerne billigere og dermed tilgængelige for flere.

Er vaccinesamarbejdet COVAX ikke det, der skal skaffe vacciner til de fattige lande?

Jo, i princippet. Covax er et fælles europæisk vaccinesamarbejde, som blev etableret allerede i foråret med det formål at sikre en retfærdig global fordeling af medicin, behandlingsmetoder og vacciner - konkret ved at indkøbe vacciner og fordele dem i lande, der ikke selv har råd eller adgang til eksempelvis vaccinerne og ved at være med til at opbygge sundhedsfaciliteter, så landene faktisk er i stand til at distribuere og give vacciner, når den tid kommer.

Målet er, at Covax vil sikre 20 procent af de vacciner, som de fattigste lande har brug for.

Flere lande, herunder Danmark, har bidraget økonomisk til Covax, der dog stadig er væsentligt underfinansieret. Samtidig lider Covax og dermed de fattige lande under, at de rige lande har hamstret og lavet forhåndsaftaler med de mest lovende vaccinekandidater. Kun få af medicinalvirksomhederne har afsat dele af deres produktion til Covax og i øvrigt lovet at sælge deres vacciner til en nogenlunde tilgængelig pris.

Er det ikke forståeligt nok, at vi i Danmark tænker på at vaccinere vores egen befolkning først?

Det er helt forståeligt og i orden, at rige lande gør hvad de kan for at få vaccineret deres befolkning. Men den frihed og det håb, som vaccinerne giver, bør ikke kun være for de rigeste - den gave skal alle have. Og ved at beskytte medicinalvirksomhederne med patenter i stedet for at sikre, at den livgivende opskrift deles med alle, så stjæler vi det håb og den frihed fra andre.

Er Oxfam Danmark alene om at kæmpe for vacciner til alle?

På ingen måde. Vi er en del af en global bevægelse, der får større gennemslagskraft for hver dag. Konkret har Oxfam sluttet sig sammen med UNAIDS, Global Justice Now, Christian Aid, Læger uden grænser og mange andre i Peoples Vaccine Alliance, som samler mennesker over hele verden og lægger et samlet pres på politikere og medicinalvirksomheder for at få dem til at sikre, at vacciner og behandlinger bliver produceret og delt på en måde, som er retfærdig og kommer alle til gode.