Sådan kan vi skabe modige og mere hele mennesker
06.05.2019
Af Malene Aadal Bo
I Cairos fattige udkantsområder kan det være svært for unge at få øje på de muligheder for job og indflydelse, som faktisk findes i Egypten. Alwan Wa Awtar giver dem de vigtigste værktøjer – blandt andet modet til at sprænge de snævre rammer, samfundet har sat om dem.
Det er snart tredive år siden, at 50.000 egyptere mistede deres hjem under et stort jordskælv i Cairo. De fleste af dem bor stadig i de lejligheder, der dengang blev hasteopført i byens udkant i det område, der i dag kendes som Moqattam. Her blander de sig med tilflyttere fra landområderne længere mod syd i en hverdag præget af fattigdom og med en allestedsnærværende mangel på gode sundhedstilbud, uddannelsesmuligheder og beskæftigelse.
I aften er en håndfuld af bydelens unge samlet på puder og lave stole foran et lærred i klubhuset hos den egyptiske organisation Alwan Wa Awtar. De er her for at se filmen Million Dollar Baby og bruge den som anledning til at diskutere livets udfordringer og sammen finde gode måder at overvinde dem på.
Fakta
Alwan Wa Awtar betyder ”farver og strenge” og er stiftet i 2005 af Azza Kamel.
Organisationen driver i dag fire være- og kursussteder i Cairobydelen Moqattam og et center i byen Sharkia i den nordlige del af Egypten.
Siden 2018 har Alwan Wa Awtar samarbejdet med Oxfam Danmark og været en del af Dansk-Arabisk Partnerskabsprograms aktiviteter i Egypten.
Formålet er at hjælpe egyptiske unge til beskæftigelse og indflydelse og på sigt bidrage til udviklingen af en rigere, fredeligere og mere stabil region.
Alwan Wa Awtar blev stiftet for snart 15 år siden af Azza Kamel, en vedholdende og visionær dame, som insisterer på at give områdets børn og unge chancen for et bedre liv.
”Kun et fåtal af de voksne i området har taget en uddannelse, og de fleste hutler sig igennem som løsarbejdere eller i andre uformelle job. Skolerne er af dårlig kvalitet – ikke sjældent er der 120 elever til en enkelt lærer, og resultatet er børn på 12-13 år, som dårligt kan stave deres eget navn,” siger Azza Kamel.
Flere muligheder i livet
Organisationen driver i dag fire steder i Moqattam, hvor især børn fra de dårligste hjem kan komme efter skole. Her kan de lege, male og udtrykke sig kreativt og langsomt blive tryggere, modigere og mere hele mennesker. I begyndelsen var formålet bare at give børnene et frirum. Siden blev ambitionen at give en hel generation af børn og unge flere muligheder i livet.
En del af Alwan Wa Awtars arbejde udføres i samarbejde med Oxfam Danmark, som med midler fra Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram finansierer kurser for udsatte unge, der især har brug for hjælp til at få fodfæste på arbejdsmarkedet.
”I virkeligheden er Egypten fuld af muligheder, men alt for mange aner ikke, hvordan de skal opsøge dem. De mangler viden, mod og kvalifikationer til eksempelvis at kunne søge det job, de ønsker sig,” forklarer Youmna Al Khattam, der leder Oxfams arbejde i Egypten og følger de knap 100 unge, som foreløbig har været igennem ungdomsprogrammet.
Kurset indeholder en række praktiske fag, blandt andet CV-skrivning, kompetenceafklaring, interviewtræning, engelskundervisning og it, men i virkeligheden mener Alwan Wa Awtars stifter, Azza Kamel, at det er lige så vigtigt at lære de unge at reflektere, kommunikere og at tro på sig selv.
Fastlåste samfund
Youmna Al Khattam er enig: ”Især de fattige lag af det egyptiske samfund er meget fastlåste og afvisende over for nye måder at gøre tingene på. Det påvirker børn og unge, som alt for sjældent opfordres til at danne deres egen holdning eller gå deres egen vej,” siger hun. Youmna Al Khattam fremhæver, hvordan Alwan Wa Awtar gør en dyd ud af at vise stedets brugere, at netop deres måde at se verden på er vigtig og værdifuld.
Azza Kamel tilføjer: ”Vi styrker de unges mulighed for at komme i arbejde, men især giver vi dem en målrettethed, som gør dem sværere at slå ud. Vores arbejde bidrager også til mindre vold i samfundet, fordi de unge lærer at mærke efter og kommunikere, og samtidig ser vi, hvordan især de unge piger, der kommer her, kræver og får langt mere frihed end mange andre,” siger hun.
Hun understreger sin pointe ved at kigge rundt i rummet, hvor der er næsten lige så mange piger som drenge – piger, som er ambitiøse og målrettede og ikke synes at ville lade sig definere af de forventninger, der i Egypten traditionelt stilles til deres køn.
”Vi møder stadig modstand mod det arbejde, vi gør her," siger Azza Kamel. "Bare det, at vi har piger og drenge sammen, og at vi bruger så meget tid på teater, dans og musik, der af mange opfattes som tabu eller i bedste fald spild af tid. Men for hver dag får forældrene mere tillid til os, fordi de kan se, hvordan det giver deres børn flere muligheder i livet,” slutter hun.
Ahmed Mohamed Ali Yousef
26 år, montisorripædagog
Drømmer om at kunne forsørge sig selv og sin bedstemor
"Jeg var seks år, da mine forældre flyttede væk for at finde arbejde. Jeg blev boende hos min bedstemor, mens mine søskende flyttede med mine forældre. Det har jeg aldrig tænkt, at der var noget underligt i. Kort efter åbnede Alwan Wa Awtar et værested i min bygning.
Vi børn var vildt nysgerrige, og selv om vi først fik at vide, at vi ikke skulle spilde vores tid med at komme der, så kunne vi ikke holde os væk. Det var et spændende sted at være, og især blev det en rejse, hvor vi lærte os selv at kende. Jeg opdagede, at jeg elsker teater, og at jeg allerhelst vil bruge mit liv på at give den passion videre til andre.
For nylig blev jeg en del af ungdomsprogrammet og har fået nogle vigtige værktøjer, som jeg håber, kan hjælpe mig til at få et fast job og en stabil indtægt, så jeg kan forsørge mig selv og også tage mig af min bedstemor. I første omgang gav kurset og opbakningen fra de andre unge mig mod til at starte mit eget projekt – hver fredag tager jeg sammen med en ven et nyt sted hen i byen og laver aktiviteter for de børn, der hænger ud på gaden. Vi spiller musik, laver teater og maler. Og taler med dem om livet, fremtiden og de værdier, de lever efter.
Mit største problem er, at samfundet omkring os er meget lukket, og det er meget svært at finde folk uden for Alwan Wa Awtars cirkler, som lever efter de samme værdier som jeg. Det håber jeg at være med til at forandre."
Habiba Nasser
20 år, designstuderende
Har endelig fundet et sted, hvor hun passer ind
"Som barn nægtede jeg at gøre det samme som alle andre. Jeg spillede fodbold sammen med drengene, indtil min far blev for bekymret for, at jeg skulle komme til skade. Jeg er så heldig, at især min mor altid har opfordret mig til selvstændighed og til at sige og gøre det, jeg selv vil.
Derfor har mine forældre også accepteret, at jeg tager ungdomskurset her hos Alwan Wa Awtar, selv om de lidt synes, at jeg spilder tiden. Jeg bor i den anden ende af byen og bruger lang tid på transport. Men det, jeg lærer her, er meget værdifuldt for mig. Især det med at se på sit liv på en ny måde og evaluere de antagelser, jeg før har styret efter. Her har jeg fået en mulighed for at tænke mig om.
Min drøm er at blive designer, og det kræver, at jeg er modig og kreativ og kan finde mulighederne i et konkurrencepræget marked. De ting, jeg har lært her om at præsentere en idé og skabe netværk, vil jeg få stor gavn af.
Vi har også talt en del om vedholdenhed. Det er typisk for min generation, at vi vil nå toppen, men helst uden at tage nogen skridt. Vi er meget optimistiske omkring fremtiden, lige indtil vi får det første chok og opdager, at vores plan ikke lykkes i første forsøg. Jeg tror, at kurset her kan hjælpe mig til at blive bedre til at rejse mig igen, når det sker."
Ahmed Mousa Amin
22 år, ingeniørstuderende
Drømmer om at blive gift og stifte familie
"Hvis det lykkes mig at gennemføre min uddannelse og få job som ingeniør, vil jeg være langt bedre stillet end de fleste her i området. Men mine karakterer var for dårlige til at komme ind på de gode skoler, så jeg læser på et af de mindre prestigefyldte private universiteter, og derfor er det ikke sikkert, at jeg kan få job.
På den anden side har jeg allerede mange års erfaring fra arbejdsmarkedet – jeg har arbejdet i restauranter, på byggepladser og lignende, siden jeg var ret ung, 13 tror jeg. Og med kurset her har jeg også fået styr på at skrive CV, gå til samtaler og har fået mod på at tage en ordentlig tørn for at blive dygtigere til engelsk.
Jeg er kommet hos Alwan Wa Awtar, siden jeg var 10 år gammel. Mit liv ville have været afgørende anderledes uden. Mine bedste venner er folk, jeg har mødt her, og det er her, at jeg har opdaget, hvad jeg kan lide, og hvad jeg er god til. Eksempelvis er jeg god til at spille teater, og jeg håber, at jeg kan blive ved med det.
Min drøm lige nu er at gennemføre studiet og få en fast indtægt, så jeg kan blive gift. Jeg har ikke nogen kæreste eller nogen bestemt pige i tankerne, men jeg længes efter at stifte familie, og jeg vil gerne være en ung far.