Forside / Nyheder / Skal det virkelig tage 100 år at udrydde fattigdom?
Artikel

Skal det virkelig tage 100 år at udrydde fattigdom?

06.05.2019

Af Kristian Weise

kristian-weise-feb-2019-foto-lotte-aersoe-4680x453.jpg
Foto : Lotte Ærsøe

I Oxfam Danmark kæmper vi mod den globale ulighed. Det gør vi, fordi ekstrem ulighed ikke bare er uretfærdig, men også underminerer demokrati, typisk rammer kvinder og unge hårdest samt fører til krige og konflikter. Og fordi uligheden i sig selv er blevet en hindring for, at mennesker kan løfte sig ud af fattigdom.

Det er der øjensynligt flere, der ikke bryder sig om at høre. Jævnligt skal vi svare på påstande om, at vores tal ikke passer, og at vi kun fortæller en del af historien. Den globale ulighed er faldet, siger vores kritikere. Og hvis man bare lader markedskræfterne få frit løb, så skal der nok komme udvikling til hele verden, hævder de.

Men det er ulighedsfornægterne – som jeg kalder dem – der har blinde pletter. Dem, der ikke kan se, at alt for mange mennesker i store dele af verden er på sultens rand, frarøves deres grundlæggende rettigheder og ikke kan gøre sig mange håb om en bedre fremtid. På trods af, at vi producerer mad nok til at brødføde cirka 50 procent flere mennesker, end vi er på kloden i dag, er der mellem 1,5 og 2,5 milliarder, der får for lidt at spise hver eneste dag.

Hvis man tager Kina ud af regnestykket, er der lige så mange ekstremt fattige i verden i dag, som for tre årtier siden. I Afrika syd for Sahara stiger antallet af ekstremt fattige, og knap halvdelen af verdens befolkning lever for under 5,5 dollars om dagen. Det står klart, at vi ikke kommer til at udrydde fattigdom, før vi ændrer den måde, verdensøkonomien fungerer på. I dag går kun 5 procent af de nye indtægter, verdens vækst genererer, til de 60 procent fattigste, mens de øvrige 95 procent går til de rigeste 40 procent.

Hvis det fortsætter sådan, vil det tage mindst 100 år at udrydde ekstrem fattigdom i verden. Sådan en status quo burde ingen kunne forsvare. Derfor fortsætter vi i Oxfam Danmark med at påpege, hvordan uligheden holder store dele af verdens befolkning tilbage, og vi bidrager til, at mennesker selv kan kæmpe for flere rettigheder, bedre uddannelse og økonomisk retfærdighed.

Hver dag ser vi, at det virker.
Tak fordi, du er med.