Forside / Nyheder / Valg: Vi skal have en ny politik, der bekæmper global ulighed
Artikel

Valg: Vi skal have en ny politik, der bekæmper global ulighed

09.05.2019

Af Kristian Weise

kids-from-yemen-photo-moayed-al-shaybani-1-680x453.jpg
Foto : Moayed Al-Shaybani

Mange danskere har længe ventet på folketingsvalget. Det har vi også i Oxfam Danmark, hvor vi dagligt arbejder med, hvordan det danske Folketing kan bidrage til at bekæmpe den globale ulighed.

Ved valget har vi alle chancen for at være med til at vælge, hvem der skal lede Danmark de næste fire år - og dermed også være med til at bestemme, hvordan kampen mod global ulighed vil tage sig ud. Hvilken bedre dag at stemme end på Grundlovsdag? En dag, der netop markerer de rettigheder, Oxfam Danmark kæmper for at udbrede til mennesker over hele kloden.

For Oxfam Danmark handler folketingsvalget denne gang især om tre ting: en bedre udviklingspolitik, bekæmpelse af skattely og skattefifleri samt sikringen af en ansvarlig finanssektor. Det er vores prioriteter, fordi vi vil bekæmpe ulighed samt skabe økonomisk og social retfærdighed i hele verden. Danmark kan stå i spidsen for den globale kamp, hvis vi fastholder ligheden i vores eget samfund gennem et stærkt velfærdssamfund, der investerer i mennesker, et velfungerende arbejdsmarked og et retfærdigt skattesystem.

Når det gælder udviklingsbistand bør Danmark, et af verdens rigeste lande, gå forrest og øge bistanden til verdens fattigste. Pengene skal støtte og styrke de mennesker, der er hårdest ramt af ulighed og uretfærdighed. Mennesker, der fortjener et bedre liv gennem adgang til kvalitetsuddannelse, mere retfærdige nationale skattesystemer og ikke mindst et stærkt demokratisk civilsamfund. Danmark har en vigtig stemme, når rammerne for global bistandspolitik fastlægges. Lad os bruge den offensivt.

Derudover skal Danmark styrke kampen mod skattely og mod de skattesnydere, der stjæler fra fællesskabet og dræner velfærdssystemerne – både herhjemme og i verdens fattigste lande. Den kamp kræver tættere internationalt samarbejde samt stærkere indflydelse fra borgere og regeringer i de fattigste lande. Og så kræver det helt aktuelt ny dansk og europæisk lovgivning, der gør det muligt for offentlige myndigheder at fravælge samarbejdet med virksomheder, der opererer i skattely. I Danmark er de første skridt at ændre udbudsreglerne og sikre, at skattemyndighederne har de nødvendige ressourcer til at fange svindlerne og opbygge velfungerende skattesystemer.

Endelig skal vi én gang for alle få skabt ansvarlighed i vores finanssektor. En kommende dansk regering bør gøre endnu mere for at bekæmpe hvidvask og stille klare krav til, at finanssektoren bidrager til vores samfund frem for at skade det. Det betyder også, at sektoren må styrke sit fokus på bæredygtighed, så vores fælles penge ikke bliver investeret i projekter, der ødelægger menneskers livsvilkår og krænker deres rettigheder. FN’s verdensmål bør blive et kompas for alle, der investerer i både Danmark og i udviklingslandene, og et pejlemærke for de politikere, der snart har ansvaret for at regulere finanssektoren.

Lad det blive et dansk valg, der minder os om, at vi er en del af en verden med fantastiske muligheder, og at kampen for en bedre verden begynder i vores egen andedam.

God valgkamp til alle.