Vi skal forsvare livet i alle dets afskygninger
16.12.2020
Af Rikke Hovn Poulsen
Coronapandemien har medført mere vold og flere overgreb mod kvinder. Men også fået endnu flere til at sige fra og indlede det endelige opgør med undertrykkelsen. Aurora fra Guatemala er en af dem.
Aurora er kendt i sin hjemby for sine fantastiske vægmalerier, og det er også hende, der har udsmykket murene hos organisationen Miriam i Quetzaltenango.
”Jeg ønsker at vise kvindernes kamp, den skjulte kamp, som de kæmper derhjemme. Og de oprindelige kvinders kamp for at bevare vores kultur – vævningen, kjolerne, vores traditioner. Alt det viser jeg i mine billeder.”
Aurora er 21 år og vokset op i en familie og i et land, hvor mandschauvinisme og vold mod kvinder længe har været mere reglen end undtagelsen. Når hendes far drak, slog han hendes mor. Selv om alle naboerne vidste, hvad der foregik, var der ingen, der greb ind. Hustruvold var en indgroet del af hverdagen.
”Vi troede, det var normalt at blive jagtet rundt i huset på den måde. Jeg og mine søstre gik bare udenfor, når far kom hjem for at tæve mor,” siger Aurora.
Men hendes familie var alligevel ikke som de fleste, for da Aurora var otte år gammel, satte hendes mor faderen stolen for døren: ’Hvis du bliver ved med at drikke, får du aldrig mig eller pigerne at se igen,’ sagde hun. Den dag stoppede Auroras far med at drikke. ”I dag er mine forældres forhold meget anderledes – han hjælper til i huset og gør i det hele taget, hvad han kan for at støtte min mor og os, hans døtre,” siger Aurora, som mener at mærke, at tingene også generelt er ved at forandre sig.
Kvinder er lig med liv
Trods sin unge alder har Aurora allerede et imponerende CV. Ud over socialrådgiverstuderende kan hun kalde sig kvinderetsforkæmper, mønsterbryder, kunstner og organisator. Og så er hun en af de vigtige frivillige kræfter i organisationen Miriam, der sammen med Oxfam arbejder for oprindelige folk og kvinders rettigheder i Guatemala.
“Vi kæmper for at forsvare livet i alle dets afskygninger. Ifølge vores verdenssyn er kvinder lig med liv. Det er os, der føder børn og passer på jorden og vandet. Det er uendeligt vigtigt at beskytte de ting for at leve et værdigt liv," siger Aurora. "Det er den forståelse, vi arbejder for at udbrede.”
Hos Miriam har Aurora for år tilbage selv fået støtte til at overvinde de traumer, hun bar rundt på fra sin barndom.
”Det efterlader et aftryk hos et lille barn at høre skrigene og se blodet og hævelserne. Og opleve, at der ikke kommer nogen og hjælper, selv om alle kan høre råbene efter hjælp. Det mærker dig for resten af livet. Men jeg har været igennem en proces, der har hjulpet mig med at genopbygge mig selv,” forklarer hun.
Samtidig har hun lært at vejlede og uddanne andre unge kvinder, så den ændring, hun mærker i sig selv, kan sprede sig som ringe i vandet og skabe en bølge af forandring i hele Guatemala – ja måske længere end det. Auroras mor står i dag som en stor inspiration for datteren. Hun formåede at stoppe volden i sit eget liv, og siden har hun viet sit liv til at hjælpe andre kvinder.
”Lige nu fokuserer jeg på min uddannelse, men sammen med min søster vil jeg gerne starte et netværk, der skal bekæmpe vold mod kvinder. Vi vil arbejde for at hylde og mindes alle de kvinder, som historien har overset: kvinder som min mor, mine bedstemødre og dem, der kom før," siger Aurora. "Vi vil kæmpe for at bekæmpe den sexisme og ulighed, som stadig hærger nu i det 21. århundrede."
Det gør Oxfam Danmark
Coronapandemien har fået omfanget af vold og overgreb til at stige i store dele af verden.
Både før og under pandemien har Oxfam Danmark og Miriam sammen bekæmpet vold mod kvinder – blandt andet via projektet "Uddannelse og healing".
Kvinder, der har været udsat for vold, får stipendier og hjælp til at gennemføre en uddannelse og får samtidig psykologhjælp og støtte til at bearbejde deres traumer.
Samtidig er de del af et træningsforløb om bekæmpelse af vold og racisme og forpligter sig til at afholde lignende træningsforløb i deres egne lokalsamfund.