Vi vil stoppe kulminen Cerrejon i Colombia
01.07.2022
Af Lars Koch, Generalsekretær i Oxfam Danmark
Jeg har netop besøgt den åbne kulmine Cerrejon i Colombia. Minen, der er på størrelse med Bornholm, har eksisteret i mere end 30 år med dramatiske konsekvenser for miljøet, de lokale og klimaet. Nu truer endnu en udvidelse. Det skal stoppes.
Jeg har afgivet et personligt løfte om, at jeg og Oxfam Danmark vil gøre alt, hvad vi kan, for at bremse minens ekspansion. De danske pensionsselskaber PFA, Velliv, Lærernes Pension og SamPension har alle investeret i Glencore, som ejer minen. Vi kræver, at de rejser sagen overfor Glencore og kræve rettigheder, miljø og klima respekteret. Hvis pensionsselskaberne ikke rejser denne sag, falder ansvaret tilbage på dem og deres kunder.
På billedet står jeg sammen med to lokale aktivister, Carmen Sierra, lærer i El Rosillo og Misael Socaras, koordinator for vand i Fuerza Mujer Wayúu, der begge er stærkt involverede i kampen mod Cerrejon.
Historien kort
Cerrejon-minen er etableret på Wayúu-folkets territorie i det nordlige Colombia. Minen har ført til forflyttelse af tusindvis af mennesker, forurenede floder og undergravning af Wayúu folkets kultur, levesteder og fremtid. Når en sådan mine etableres og udvides, så kræver det konsultationer med de oprindelige folk, hvis land de fjerner. Du ville nok også forvente at blive konsulteret, hvis en udenlandsk virksomhed ville grave din baghave op og lave den om til en mine. Denne konsultation er ikke foretaget, hverken af minen eller af staten. Glencore respekterer ikke de oprindelige folks rettigheder til deres jord. Wayúu-folket er i bogstavelig forstand blevet kørt over af en meget stor bulldozer.
Wayúu-folket har kun fået begrænset kompensation. Nogle er blevet flyttet til nogle fine nye huse i en nærliggende by, men har ikke plads til at dyrke deres jord, have deres dyr, eller leve et liv i overensstemmelse med deres egen kultur og traditioner. Tværtimod er deres traditionelle levesteder fjernet. Landsbyerne rundt om minen har forurenet vand og luft og deraf følgende sundhedsproblemer. Det er vigtigt at forstå, at Wayúu-folket, lige som andre oprindelige folk, er stærkt knyttet til deres jord, luften og en særegen måde at leve på. Det kan ikke bare erstattes af en moderne livsstil med et fingerknips
Der ligger egentlig en plan for at lukke minen i 2032, men med krigen i Ukraine og europæernes behov for energi, så er efterspørgslen stigende. Nu vil Glencore udvide minen. Glencore har blandt øje på El Rosillo, en lille landsby, der ligger ned til floden Bruno. Minen bruger enorme mængder af vand og vil gerne have adgang til Bruno og fjerne El Rosillo for at udvinde endnu mere kul.
Stærke lokale aktivister
Billedet med Carmen, Misael og jeg er taget foran en skole, som vores lokale partner Fuerza Mujeres Wayúu har bygget for to år siden med midler fra Danmarks Indsamling. Skolen er en kæmpe succes og har fået elevtallet i El Rosillo til at stige fra 12 til 35-40 elever. Det skyldes ikke mindst, at Carmen som lærer er en drivkraft med enorm energi og kompetence - også til at formidle Wayúu folketes historie og traditioner.
Skolen er også en vigtig brik for landsbyen i at forsvare El Rosillo mod at blive fjernet fra jordens overflade. En landsby med en skole med flere elever er sværere for Glencore at kræve jævnet med jorden.
Misael på billedet spiller en vigtig rolle i kampen mod minen. Som en af koordinatorerne i Fuerza Mujer Wayúu har han rejst sagen over for myndighederne lokalt og nationalt og over for FN organisationer. Derfor lever han også, som mange andre i Colombia, der kæmper for menneskerettigheder og miljø, med en dødstrussel.
Den sidste modtog han for kun to måneder siden. Alligevel kæmper han og Fuerza Mujer videre. El Rosillo er lige nu en vigtig symbolsk kamp for, at virksomheder som Glencore ikke bare kan gøre som det passer dem.
Fuerza Mujer Wayúu er blandt de stærkeste og mest velorganiserede lokal-grupper, jeg har mødt i min karriere. Gruppen består af enormt stærke kvinder, der ved, hvad de vil, og som organiserer landsbyer og folk, men også indgår i dialog med regeringen lokalt og centralt.
De står for bygning af 10 skoler på deres territorium med hjælp fra Danmarks Indsamling, Oxfam Danmark og Oxfam Colombia. De fortjener vores støtte, solidaritet og at vi gør, hvad vi kan, for at bremse udvidelsen af kulminen.
Et skrupelløst verdensfirma
Glencore, der siden januar er eneejer af Cerrejon-minen, er verdens største råvarehandelsselskab, og måske blandt de mest skruppelløse firmaer i verden. De er involveret i korruption i DRC Congo, skatteundvigelse i Zambia, brud på menneskerettigheder og miljøsvineri verden over. De holder til i den schweiziske lavskatte-enklave Zug, for at deres aktionærer kan få mest muligt overskud. Men det sker på bekostning af miljø, klima og mennesker verden over – herunder Wayúu folket.
Vi skal stoppe dette sindssyge projekt. I Danmark skal vi arbejde sammen med Colombia Solidaritet og i Colombia med Fuerza Mujer og Oxfam Colombia. Vi skal lægge pres på Glencore via de danske pensionsselskaber, og vi skal mobilisere investorer i andre lande til at gøre det samme. Vi kræver, at menneskerettigheder, miljø og klima kommer før profit på noget kul, der under alle omstændigheder burde blive i jorden.