Vil det redde verden fra corona, hvis vi sætter patentet fri?
14.06.2021
Af Johanne Richter Larsen
En god og effektiv vaccine er vejen ud af pandemien, så langt er vi enige. Men lige nu mangler der vacciner - særligt i den fattige del af verden, som med det nuværende tempo må vente 57 år på en vaccine.
Vaccinerne er lige nu alle beskyttet af patenter - regler, som forhindrer andre virksomheder i at kopiere opskriften og producere vaccinerne selv. Lige nu diskuteres det på allerhøjeste plan, om man midlertidigt skal løfte de regler og give patentet fri. Er det måden, vi kan redde verden på?
NEJ!
Ved Thomas Klit Christensen,
Head of Foreign Trade Policy,
Lægemiddelindustriforeningen
Fordi:
Der produceres allerede Covid-19-vacciner i ekstremt omfang, og der er igangsat og indgået aftaler om opskaleringer, som lægger beslag på de ressourcer, der er afgørende for højkvalitetsvacciner. Med en ophævelse af patenterne risikerer man, at råmaterialer, der allerede er høj efterspørgsel på, bliver opkøbt af producenter, der ikke har den nødvendige viden og kompetencer til at producere vacciner på sikker og godkendt vis. Selv dybt professionelle producenter vil på ingen måde være lige så effektive til at anvende de sparsomme råmaterialer som de virksomheder, der allerede er i gang nu.
Patenter handler ikke kun om at beskytte profit, men også om helt essentiel udbredelse af viden. Vi risikerer en situation, hvor virksomheder ser sig nødsaget til at skjule knowhow og videnskabelige og teknologiske gennembrud i stedet for at offentliggøre dem som patenter, som andre kan bygge videre på. I dag kan de begynde fra day one at forberede deres kopiprodukter, fordi ”opskriften” er tilgængelig, selv mens den stadig ikke må bruges kommercielt, og samtidig kan andre virksomheder bruge den viden, patentet dækker, til at udvikle andre, endnu bedre løsninger.
Der er ingen dokumentation for, at patenter er eller vil være en hindring for udvikling og produktion af Covid-19-behandlinger og -vacciner. Tværtimod har et stærkt patentsystem gjort det muligt at udvikle en vaccine og opskalere produktionen ekstremt hurtigt og effektivt.
JA!
Ved Trine Pertou Mach,
Politisk chef,
Oxfam Danmark
Fordi:
Produktionen af vacciner går åbenlyst for langsomt, og der ER produktionskapacitet, der ikke bliver udnyttet globalt. Flere lande, blandt andre Israel, Canada, Bangladesh, Sydkorea og Pakistan, melder om uudnyttet kapacitet. Senest har Knowledge Ecology International vist, at der er mindst 144 produktionsfaciliteter i 35 forskellige lande, der potentielt kan producere Covid-19-vacciner. Hvis vaccineopskriften, knowhow og teknologi deles, kan andre dygtige vaccineproducenter hjælpe med at fremstille dem.
Der er under normale omstændigheder meget godt at sige om patentsystemet og dets evne til at belønne opfindere og beskytte deres opfindelser mod unfair konkurrence i en begrænset periode. Men lige nu er ikke normale omstændigheder - en pandemi er ikke en konkurrence mellem opfindere eller virksomheder, men et kapløb mellem menneskeheden og virussen. En kamp om liv og død. Om global økonomisk genopretning og ulighed. At ophæve patentrettighederne midlertidigt samt dele knowhow og teknologi er en vigtig del af løsningen.
Frivillige licenser og partnerskaber har indtil videre vist sig langt fra at være tilstrækkeligt til at producere vacciner til alle. Desuden er frivillige partnerskaber med til at opretholde de store medicinalvirksomheders monopollignende magt og kontrol over vilkår og betingelser for vaccineleverancer og pris. Det rammer enormt skævt og forstærker uligheden yderligere. Sydafrika måtte for eksempel betale to og en halv gang så meget som EU for Oxford-AstraZeneca-vaccinen.
Fakta
Næsten 4 millioner mennesker er døde, og lande som Brasilien, Indien og Nepal er lige nu tvunget i knæ af Covid-19, mens en tredje bølger fejer ind over det afrikanske kontinent.
Der mangler vacciner – ikke mindst i den fattige del af verden, hvor det stadig kun er 1 ud af 500, der har fået en vaccine (1 ud af 4 i de rige lande).
I maj meddelte præsident Biden sin støtte til en midlertidig ophævelse af patentet på Covid-19- vacciner, sådan som Indien og Sydafrika har foreslået i Verdenshandelsorganisationen WTO.
63 lande er medunderskrivere på forslaget, der især har opbakning fra verdens lav- og mellemindkomstlande. Størstedelen af lande, herunder EU, blokerer i skrivende stund for forslaget.