Forside / Nyheder / Yemen-krigen: Nordea og Danske Bank investerer penge i Saudi-våben
Artikel

Yemen-krigen: Nordea og Danske Bank investerer penge i Saudi-våben

13.02.2020

Af Oxfam Danmark

Nordea og Danske Bank investerer hundrede millioner af kroner i virksomheder, der sælger våben til lande som Saudi-Arabien. Det sker mens saudierne fører en krig i Yemen, som har skabt en af klodens værste humanitære kriser. Det viser et netop offentliggjort studie fra Fair Finance Guide i Sverige, som Oxfam Danmark samarbejder med.

655 millioner svenske kroner. Det er det beløb, Nordea ved årsskiftet 2018/2019 havde investeret i virksomheder, der sælger våben til blandt andet Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater og andre lande, der krænker menneskerettighederne. For Danske Bank lyder tallet på 81 millioner svenske kroner. 

Både Nordea og Danske Bank har investeret størstedelen af pengene i Saab AB, som f.eks. sælger missilsystemer til Saudi-Arabien. Det viser et studie fra den svenske Fair Finance Guide, der har undersøgt investeringer fra en række banker i våbenproducerende virksomheder. Det sker samtidig med, at millioner af civile i Yemen på snart femte år fortsat rammes hårdt af Saudi-Arabiens krig.

- Det er virkelig kritisk, at Nordea og Danske Bank investerer danske kunders penge i virksomheder, som sælger våben til undertrykkende regimer som Saudi-Arabien. Vi ved, at landet er dybt involveret i krigen i Yemen, hvor millioner af mennesker lider. Det er uetisk og bør ikke være del af deres investeringer.

Det siger Kristian Weise, generalsekretær i Oxfam Danmark, der internationalt samarbejder med Fair Finance Guide om at fremme ansvarlige og bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.

Udover investeringerne viser studiet også, at både Danske Bank og Nordea har givet store lån til nogle af de virksomheder, der handler med våben til kontroversielle lande. I perioden fra 2014-18 har Danske bank lånt 4,89 milliarder svenske kroner til denne type virksomheder, mens Nordea har udlånt 4,6 milliarder svenske kroner.

Dårlige investeringspolitikker

Kigger man Nordea og Danske Bank efter i sømmene, viser det sig, at de har utilfredsstillende politiker for deres investeringer i våbenproducerende virksomheder.

Fair Finance Guide har opstillet syv principper, der vedrører kontroversielle investeringer i våbenhandel, og ifølge studiet har de to danske banker kun udviklet politikker indenfor to af områderne. Studiet viser desuden, at en del af de penge Danske Bank har investeret i de våbenproducerende virksomheder findes i investeringsfonde, der ellers er målrettet bæredygtige og etiske formål.

 - Det er absurd, at en våbenproducent kan klassificeres som en etisk investering. Jeg vil opfordre bankerne til at lave klare forbud mod investeringer i virksomheder, der deltager i kontroversiel våbenhandel med lande, som notorisk krænker menneskerettighederne, siger Kristian Weise.

Sammen med Forbrugerrådet Tænk arbejder Oxfam Danmark på, at Danmark får en Fair Finans Guide, der måler bankernes etik, ansvarlighed og bæredygtighed.

- Vi kan se, at de største banker kun langsomt bliver bedre, og stadig mangler meget før deres investeringspolitikker lever op til internationale retningslinjer og FN’s verdensmål. Hvis vi ligesom som svenskerne fik en dansk Fair Finans Guide ville vi som almindelige forbrugere få meget bedre muligheder for at holde øje med bankernes etik, siger Kristian Weise.

Om undersøgelsen    

Den svenske Fair Finance Guide og udviklingsorganisationen Diakonia har undersøgt de finansielle forbindelser mellem de syv største banker i Sverige – herunder Danske Bank og Nordea – og 15 virksomheder, der producerer våben til blandt andet Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater og andre lande, der krænker menneskerettighederne. 

Læs mere om guiden her: fairfinanceguide.se

Fair Finance Guide er en internationalt anerkendt organisation, der har eksisteret siden 2009. Organisationen er udviklet af Oxfam i Holland og findes i dag i 13 lande. I Sverige drives projektet af Sveriges Konsumenter.