Fatoumata har et handicap: Nye jobmuligheder har givet hende livsglæden tilbage
26.07.2024
Af Oxfam Danmark
Et ressourcecenter for nye grønne løsninger skaber arbejde til marginaliserede kvinder og unge i Mali.
Nogle dage græd Fatoumata alene i sin hytte.
Mali er et af de fattigste i verden og har længe været i en dyb krise domineret af konflikter, politisk ustabilitet samt mangel på basale nødvendigheder som mad og vand. Det er ikke et nemt sted at være kvinde. Og slet ikke en kvinde med et handicap som 55-årige Fatoumata.
Hendes dårlige fysiske helbred og ringe rettigheder gjorde det svært at tjene penge, så hendes børn kunne få noget at spise og tøj på kroppen.
"Jeg er en 55-årig handicappet mor til fem. Jeg har aldrig ejet et stykke jord i mit liv, så jeg kunne dyrke en have for at brødføde mine børn,” fortæller hun.
Men for få år siden skete der heldigvis noget, der ændrede Fatoumatas liv. Et landbrugsprojekt blev igangsat.
Grøn omstilling gav håb
Siden 2022 arbejdede Oxfam i Mali sammen med den nationale NGO Sahel Eco for at støtte kvinder og unge, der lever i skrøbelige samfund, med at forbedre deres levevilkår. Vejen dertil var at udvikle deres grønne færdigheder, så de kunne bidrage til genoprettelsen af biodiversiteten og beskyttelsen af miljøet.
Læs mere om Oxfams arbejde i Mali.
Under projektet blev der blandt andet oprettet et lokal ressourcecenter, hvor tre hektar jord blev stillet til rådighed af lokalsamfundet som integrerede træer og buske i landbruget gennem et afgrøde- og dyreholdssystem hjulpet på vej af et 500 m3 vandtårn.
Projektet stimulerer økonomisk udvikling og modstandsdygtighed ved hjælp af grønne teknologier, men der var brug for mennesker til at arbejde på centeret.
De ringede til Fatoumata og 36 andre sårbare kvinder i landsbyen.
“ Indtil videre har jeg allerede høstet en stor del af chilierne, tomaterne, hvidløgene, de afrikanske auberginer, okraerne og løgene. Ud over tøj til mig og mine børn har jeg kunnet købe en telefon, så jeg kan holde kontakten med de andre kvinder uden at skulle gå nogen steder. ”
Omkring 300 bønder fra landsbyer i kommunen N'Torosso i Segou regionen har allerede organiseret sig i grupper omkring centeret for at praktisere fiskeopdræt, fjerkræopdræt og gartneri på en klimatilpasset måde, hvor der sørges for at guava, néré, kapokier, baobab og kanelæbleplantager blomstrer og giver frugt igen og igen.
En fremtid med blomstrende økonomi
Ressourcecenteret er ikke kun fokuseret på at skaffe indtægter, men også på at motivere og belønne de dygtigste inden for deres felt.
"Vores vejledere har informeret os om, at der vil være en konkurrence for at fejre mesteren i fiskeopdræt, fjerkræopdræt, planteskoleproduktion og gartneri,” fortæller Fatoumata.
En konkurrence, som hun i øjeblikket er ved at forberede sig til i kampen om at vinde trofæet som den bedste kvindelige producent på centret.
“ Jeg takker Gud og projektets sponsorer for at have løftet mig ud af den sociale udstødelse. Oxfam og Sahel Eco bragte mig ud af mørket. Jeg vil altid kæmpe for en bedre fremtid ”
Projektet er støttet af Danida (Danida Strategisk Partnerskab 2022-2025).
Læs mere om Oxfam Danmarks Partnerskab med Danida.
Projektets højdepunkter i 2023 var knyttet til modstandsdygtighed, borgerdeltagelse, tilpasning til klimaforandringer og styrkelse af social samhørighed og har givet fremragende resultater:
Resultater
- På tværs af de forskellige projektmål nåede projektet ud til mere end 6.000 kvinder.
- Vandposter er blevet renoveret i fire lokalsamfund for at give rent og sikkert drikkevand.
- 25 miljøbeskyttelsesinitiativer er blevet lanceret heriblandt genplantning af skov omkring skoler.
- Flere dialoger på tværs af generationer mellem unge og ledere er dannet med det formål at give plads til ungedeltagelse.