Forside / Historier / Flygtninge kan se sig selv i Emmanuel
Historie

Flygtninge kan se sig selv i Emmanuel

07.04.2023

Af Hans Bach

Man kan altid lære noget nyt, også når livet er benhårdt i en af verdens største flygtningeområder.

Det er et af Emmanuel Motunas budskaber til de unge i flygtningeområdet Imvepi i det nordlige Uganda. Og han ved, hvad han taler om, han er nemlig selv flygtning.

”Emma, Emma…”

Alle smiler til Emmanuel ved vandposten, hvor områdets børn fylder de gule vanddunke op. For ikke bare er han flygtning lige som dem, han har også sammen med Oxfam Danmark startet sin egen lille organisation, som hjælper andre flygtninge.

Området huser næsten 300.000 flygtninge – de fleste fra borgerkrigen i Sydsudan.

emmaual-motunas_flygtning-fra-sydsudan3.jpg

”Det er ikke let at bo i et flygtningeområde, og slet ikke som ung,” fortæller Emmanuel, og han taler af erfaring.

I 2017 var han i gang med en uddannelse i skovbrug i sit hjemland Sydsudan, da soldater pludselig dukkede op tæt på skolen, hvor han gik. Konflikten i Sydsudan har kostet næsten 400.000 livet, og Emmanuel var ikke i tvivl om, at han måtte flygte. Siden da har han boet i det nordlige Uganda.

”Da min far var i live, sagde han altid: 'lær at leve sammen med andre mennesker, lær at forstå andre mennesker.' Det var som om, han forudså, at jeg en dag ville stå i den her situation.”

I dag er det faderens råd, der driver sønnen til at forbedre livet for de mange mennesker, der lever som flygtninge i området. Og især de unge står Emmanuels hjerte nært.

Emmanuel fortæller at unge i området falder i alkoholmisbrug, og nogle begår endda selvmord.

”Det er ikke let at være ung i den her situation,” siger han og sender et lidt trist smil, der fortæller, at han taler af erfaring.

Læs mere om Oxfam Danmarks arbejde i Sydsudan.

Mange i Sydsudan stod midt i en uddannelse, midt i starten på livet, og så kom krigen, og vi skulle starte livet helt forfra igen.
Emmaual Motunas
Flygtning fra Sydsudan

Selvom livet i lejren skaber sikkerhed fra borgerkrigen i Sydsudan, så er det for mange også et liv, som er gået i stå, et liv, hvor udsigten til en bedre fremtid er meget svær at få øje på.

En af de unge, som lytter, når Emmanuel deler sine erfaringer, er 19-årige Rose. Hun er droppet ud af skolen, fordi hendes familie ikke længere havde råd til at hjælpe hende.

Hun syer lidt tøj for at tjene penge til mad, men hun vil gerne tilbage i skole – hun er nemlig nervøs for at ende som en af mange gravide teenagere og tilbringe resten af sit liv uden uddannelse. Tre af hendes venner er allerede gravide.

Mange flygtninge i området tænker, at de kun skal være der midlertidigt. Det betyder, at folk ikke opbygger et liv i området. De venter på noget, som måske aldrig sker.

Derfor arbejder Emmanuel med, at folk skal tage ejerskab for deres liv og deres område.

emmaual-motunas_flygtning-fra-sydsudan2.jpg
Vi kan pege på os selv og sige: 'Vi klarede den, det kan I også.'
Emmanuel Motunas
Flygtning fra Sydsudan

Det fortæller Emmanuel, når han skal forklare, hvorfor så mange lytter til netop ham og hans kollegaer, når de fortæller.

Fødevarekrisen har været en øjenåbner

Fødevarekrisen har gjort flygtningelivet i området endnu sværere. Madrationerne er blevet beskåret med 60 procent, og pludselig har mange svært ved at klare sig igennem dagen med mad nok. Emmanuel har derfor skubbet på for at hjælpe flygtningene i området til at kunne klare sig selv.

Emmanuel og hans organisation har blandt andet støttet folk i at plante deres egne grøntsager, så de altid har mad nok.

”Jeg elsker at lære,” griner Emmanuel, og fortæller at det er den indgang til livet, han gerne vil dele og bibeholde hos de andre flygtninge i området.

At man kan altid lære noget nyt. Også når livet er benhårdt i en af verdens største flygtningeområder.

Læs mere

Siden 2018 har Oxfam i Uganda støttet sydsudanesiske flygtningeorganisationer (RLO'er) med midler til en række aktiviteter inden for fredsopbygning, COVID-19 og levebrød. På baggrund af denne erfaring opsummerer dette notat nogle af de vigtigste erfaringer fra samarbejdet mellem Oxfam og Uganda-baserede RLO'er.