Firmaer som Airbus og Rheinmetall lægger ikke skjul på, at de i årevis har solgt våben og militært udstyr til Saudi Arabien og Emiraterne. Alligevel har otte danske pensionskasser investeringer for mere end en halv milliard kroner i dem.
Kampfly, missiler og mortérgranater. Det er nogle af de produkter, som firmaerne Airbus og Rheinmetall har solgt til Saudi Arabien og Emiraterne – og som derefter er blevet brugt til at bombe skoler og hospitaler i Yemen.
Alligevel har otte danske pensionskasser investeringer for omkring en halv milliard kroner i de to våbenproducenter.
“ På den her måde er pensionskasserne med til at holde krigen i Yemen kørende. Men de må få ryddet op i det her. For jeg tror faktisk ikke, at der er ret mange af os pensionskunder, der har lyst til at få vores pension forrentet på den måde. ”
I sidste uge fremlagde Oxfam Danmark en rapport, der dokumenterer pensionskassernes investeringer i virksomheder, der sælger våben og militært udstyr til Saudi Arabien og De Forenede Arabiske Emirater.
Flere pensionskasser har siden forsvaret sig med, at det for nogle af virksomhedernes vedkommende kun er en lille del af forretningen, det handler om. Det gælder for eksempel Volvo, der er på listen, fordi de blandt meget andet producerer motorer til kampvogne, der ender i Yemen.
”At det kun er en lille del af forretningen, frikender dem ikke for ansvaret. I Oxfam Danmarks optik er en krone tjent på drab på civile i verdens værste humanitære krise en krone for meget. En ansvarlig virksomhed bør gøre alt for at undgå, at den er involveret i våbenhandel med disse regimer. Og det bør en ansvarlig pensionskasse naturligvis også,” påpeger generalsekretær Kristian Weise.
Et af de selskaber, som er nævnt i rapporten, er flyproducenten Airbus, der er en af de helt store leverandører af militært isenkram til Saudi-Arabien. Blandt andet bruger det saudiske luftvåben Eurofighter-kampflyene Typhoons og Tornado, som er lavet af et konsortium med Airbus.
Inden for de seneste fem år har Airbus desuden leveret missiler, helikoptere og kampfly til det saudiske militær – og missiler til Emiraterne.
Dermed understøtter firmaet den voldsomme bombning af uskyldige mennesker i Yemen, hvor omkring en tredjedel af koalitionens luftangreb rammer civile mål som skoler og hospitaler.
I januar 2020 fik firmaet desuden en milliard-bøde for korruption, og lige nu bliver et af datterselskaberne retsforfulgt for angiveligt at have bestukket sig til en enorm militær-kontrakt i Saudi-Arabien.
Ni danske pensionskasser har da også valgt at sætte Airbus på deres såkaldte eksklusionsliste – en liste over firmaer, som de af etiske grunde ikke vil putte penge i. Alligevel har pensionskasserne Industriens Pension, P+, TopDanmark og Lægernes Pension tilsammen 334 millioner kroner investeret i Airbus.
”Det er interessant, hvorfor nogle pensionskasser har valgt at ekskludere Airbus, mens andre ikke har. Nogle af dem mener, at de kan tage dialogens vej, mens andre mener, at der kun er en vej, og at det er at fravælge dem helt – også selvom det er en af verdens store flyproducenter,” siger Kristian Weise fra Oxfam Danmark.
8. oktober 2016 bombede koalitionen Deir Al-Hajari i det nordvestlige Yemen. Det er en lille landsby, der ligger langt ude på landet, og ifølge eksperter har den ingen strategisk relevans overhovedet. Angrebet kostede en gravid kvinde og hendes fire børn livet.
Efterfølgende blev der indsamlet bombe-rester i området, og derfor ved vi med sikkerhed, at nogle af bombedelene er produceret af et datterselskab til firmaet Rheinmetall.
At dette firma er involveret i bombningen af civile, er dog ikke ligefrem nogen overraskelse. Igennem et andet datterselskab har Rheinmetall etableret en våbenfabrik i Saudi Arabien. Den skal blandt andet producere mortérgranater og bomber til fly.
Firmaet har igennem de seneste år fået flere forskellige ordrer på våbensystemer til Saudi Arabien.
Lærernes Pension og AkademikerPension har valgt at ekskludere Rheinmetall. Alligevel har AP Pension, PKA, TopDanmark, PensionDanmark og Velliv tilsammen investeret næsten 200 millioner kroner i Rheinmetall.
”Det er svært at se, hvordan pensionskasserne skulle kunne overse disse af Rheinmetalls aktiviteter. Våben og andet krigsmateriel er en af deres hovedaktiviteter, og de er tidligere blevet anklaget for at medvirke til brud på menneskerettighederne. Jeg har svært ved at se, at det skulle være en god investering for de danske pensionskasser,” siger Kristian Weise, generalsekretær for Oxfam Danmark.