Forside / Partnerskaber / Danmarks indsamling / Danmarks indsamling 2016 / Liberias unge har fået en stemme efter ebolaen

Liberias unge har fået en stemme efter ebolaen

Unge fra netværket SIYA.
Unge fra netværket SIYA.
Foto : Hanne Selnæs

To ungenetværk er i gang med at lære Liberias unge, hvordan de får politisk indflydelse. Nu sidder de med der, hvor beslutningerne træffes

De er vokset op under en lang og blodig borgerkrig. Arbejdsløsheden er høj, de færreste har nogen form for uddannelse. Og mange mangler helt basale kompetencer for at finde en plads på arbejdsmarkedet.

Liberias unge har mange udfordringer at slås med. Og oven i købet kom så ebolaen i 2014, der bragte landet fuldstændig i knæ. Men i stedet for at lade sig slå ud valgte de unge at kæmpe.

”På trods af den høje arbejdsløshed blandt unge trådte de virkelig i karakter under ebolaudbruddet i 2014. De samlede sig og organiserede sig i det hårde og livstruende arbejde, der lå i at forebygge og informere om ebola. Og efter sygdommen var udryddet, fortsatte de med at engagere sig i lokalsamfundene,” fortæller Godo Kolubah, der er Oxfam Danmarks programmedarbejder i Liberia.

Dette opblomstrende engagement ville Oxfam Danmark gerne støtte. Og derfor gik en del af pengene fra Danmarks Indsamling 2016 til de to ungdomsorganisationer YOCEL og SIYA, som kæmper for at skabe bedre uddannelsesmuligheder for unge i Liberia.

Politisk indflydelse

SIYA og YOCEL fungerer som netværk for 30 mindre ungdomsorganisationer. Med pengene har de trænet unge i planlægning, programudvikling og økonomistyring, så de bedre kan gennemføre deres projekter. De to netværk har også åbnet fysiske centre, hvor deltagerne kan mødes om deres organisatoriske arbejde. Her er der også computerudstyr og uddannelsesmaterialer, så unge kan få kurser og hjælp til deres studier.

Allerede nu har de to netværk opnået større politisk indflydelse. Både SIYA og YOCEL har fået pladser i lokale råd, hvor de er med til at bestemme, hvordan pengene skal fordeles i lokalsamfundene.

”Gennem de lokale råd får netværkene nu mulighed for at påvirke politiske beslutninger, som har betydning for unge. Samtidig kan de stille lokalpolitikerne ansvarlige for at forbedre uddannelsesmulighederne,” fortæller Godo Kolubah.

En stemme i radioen

I samarbejde med to radiostationer har YOCEL udviklet et program, som bliver sendt to gange om måneden. Her kan de unge fortælle om de udfordringer, de møder i uddannelsessystemet. Og derudover kan lytterne ringe ind med deres bud på, hvordan problemerne kan løses.

”Radioprogrammet skaber opmærksomhed om det voksende politiske engagement blandt unge, og det mobiliserer endnu flere,” fortæller Godo Kolubah.

”Sådanne programmer har tidligere vist sig som effektive værktøjer. Når mange bliver bevidste om problemerne, bliver politikerne tvunget til at handle,” forklarer han.

I efteråret 2016 gik folkene bag programmet i gang med at samle en gruppe unge og højtstående personer fra uddannelsessektoren for at debattere distriktets uddannelsespolitik og sammen finde på bedre løsninger.

Fakta om Liberia:

  • Liberia var igennem en 14 år lang borgerkrig fra 1989-2003. Under borgerkrigen var mange børn på flugt og kom aldrig i skole. Derfor har mange af Liberias unge i dag ingen uddannelse.

  • I 2005 fik Liberia Afrikas første kvindelige folkevalgte præsident, Ellen Johnson-Sirleaf. Siden er Liberia gået forrest blandt kontinentets lande for at give kvinder og unge politisk indflydelse.

  • Da ebolaepidemien brød ud i Vestafrika i 2014, var Liberia et af de lande, der blev hårdest ramt. Over 10.000 mennesker blev smittet, og kun halvdelen overlevede.

  • Under ebolaepidemien spillede unge liberianere en stor rolle i arbejdet med at forebygge og oplyse om ebola.