Madskolen i Bolivia

Madskolen i Bolivia er et socialt projekt i La Paz, startet af Claus Meyer i samarbejde med Oxfam Danmark. Oxfam Danmark afslutter sit engagement som planlagt i 2016.

Ved at uddanne fattige, primært indianske unge, i madhåndværk, skaber Madskolen jobs og udvikler det traditionelle, bolivianske køkken.

Projektets udgangspunkt var, at lokale aktører skulle drive en madskole og restaurant, der samlet gik under navnet GUSTU. Visionen for dette unikke og ambitiøse udviklingsprojekt var og er, at restauranten tilknyttet Madskolen, er et forbillede i den lokale madkultur og for andre madsteder, på samme måde som den danske restaurant NOMA har været det for det nordiske køkken. Projektet blev starten på en madbevægelse, der fremmer lokale madtraditioner ved brug af lokale råvarer, fremmer sund kost og skaber langsigtet udvikling.

Madskolen er en stærk og relevant uddannelse for udsatte unge, der ellers kun kan se frem til arbejdsløshed og fattigdom. De unge er mellem 15 og 25 år og får muligheden for at skabe deres egen fremtid, når de optages som elever på Madskolen. Her bliver de ført solidt ind i køkkenfaget, så de kan lave mad med lokale råvarer, bage, servere og servicere. Samtidig får de et godt udgangspunkt for at blive iværksættere, da de lærer om økonomistyring og samarbejde, samt hvordan de lærer deres viden fra sig. Derved kan de unge selv skabe og udbrede udviklingen i deres land.

Oxfam Danmark afsluttede sin involvering i 2016. Oxfam Danmarks rolle var at sikre, at uddannelsesmodellen samt undervisningsplaner og -forløb blev udviklet og integreret i det bolivianske uddannelsessystem, således at eleverne fik deres uddannelse godkendt. Oxfam Danmark arbejdede også på at knytte forbindelse mellem Madskolen og andre uddannelsesprojekter for udsatte grupper med et erhvervsfagligt fokus. Oxfam Danmark samarbejde med lokale partnere, der samler små og mellemstore producenter af råvarer blev aktivt brugt i projektet.

Skolerne er i dag støttet af Fonden Melting Pot.

Om Madskoleprojektet

Restaurant Gustu og den tilhørende madskole blev etableret i 2011 i et samarbejde mellem Oxfam Danmark og Claus Meyer. Da projektet var blevet bæredygtigt trak Oxfam Danmark sig ud og overlod driften til fonden Melting Pot.

  • I 2014 blev der som en del af projektet oprettet de første af 11 mindre madskoler i La Paz’ fattige forstæder og to steder i Colombia. Her får udsatte unge kortere kurser i madlavning og virksomhedsdrift, så de kan søge job, åbne deres eget eller komme på Restaurant Gustu.

  • 3.000 unge har fået uddannelse og er kommet i job i forbindelse med eller som følge af projektet.

  • Gustu blev i 2017 kåret som Bolivias bedste restaurant og én af de 50 bedste i Latinamerika.

  • Projektet har skabt en række nye samarbejder mellem fødevareproducenter, uddannelsesinstitutioner og forbrugere og har været med til at sætte bolivianske råvarer på landkortet.

  • Siden 2016 har Oxfam Danmark ikke været en del af projektet. Oxfam Danmark tidligere Generalsekretær, Vagn Berthelsen, sidder stadigvæk i bestyrelsen for fonden Melting Pot, der i dag står for videreførelsen af skolerne.

Madskole i Marokko
Madskolen i Marrakesh er endnu et initiativ, som Oxfam Danmark og Melting Pot Foden står bag. Læs hvordan Madskolen hjælper unge i Marokko med at skabe sig en bedre tilværelse.
Læs mere