Forside / Pressemeddelelser / De rigestes formuer er eksploderet under pandemien
Pressemeddelelse

De rigestes formuer er eksploderet under pandemien

12.08.2021

En ny opgørelse fra Oxfam viser, at verdens allerrigeste har fået historiske formuegevinster under coronakrisen.

De rigestes formuer er steget med 5.500 mia. dollars (35.000 mia. kroner) på de 17 måneder, der er gået, siden verden lukkede ned i marts 2020. Det er mere end, hvad deres formuer samlet set steg med i hele perioden fra 2006 til 2020.

Faktisk kunne de – alene med de penge, som de har tjent under pandemien – betale for en coronavaccine til alle i verden, og samtidig give en kontant udbetaling på over 100.000 kroner til hver af de millioner af mennesker, der har mistet jobbet som følge af krisen. Og alligevel ville de stadig have flere penge, end da pandemien satte ind.

”Den kæmpe stigning i de riges formuer sker samtidig med, at millioner af mennesker er døde af Covid-19, og endnu flere er blevet skubbet ud i fattigdom. Det er grotesk, at vi har et system, hvor vi midt i en krisetid kan have nogle få, der scorer kassen, mens andre – og særligt befolkningerne i de fattige lande – betaler den højeste pris i form af arbejdsløshed, sygdom og tabte livsgrundlag,” siger Kristian Weise, generalsekretær i Oxfam Danmark.

Verdens 2.690 dollar-milliardærer har i dag ifølge Forbes en samlet nettoformue på 13.500 mia. dollars, hvilket er en stigning på næsten 69 pct. siden pandemiens begyndelse. Alene Amazon-stifteren Jeff Bezos´ formue er steget med 79,4 mia. dollars under pandemien.

Samtidig raser pandemien stadig i store dele af verden. Kun 1 pct. af befolkningen i lavindkomstlandene har fået en Covid-19 vaccine, 100 mio. mennesker er blevet skubbet ud i ekstrem fattigdom i 2020, og antallet af mennesker, der lider af sult eller underernæring, er seksdoblet under coronakrisen.

Opgør med det økonomiske system

”Coronakrisen har gjort kløften mellem rig og fattig uoverskuelig. Alene Jeff Bezos kunne personligt betale for, at alle i verden blev vaccineret mod Covid-19, men i stedet vil han hellere brænde sine milliarder af på en tur i rummet. Som samfund er vi simpelthen nødt til at sikre, at vi får en mere retfærdig fordeling af indkomst og formue. Vi kan begynde med at kræve, at de rigeste bidrager med mere til fællesskabet af de ekstraordinære gevinster, som krisen har medført for mange af dem,” siger Kristian Weise.

Oxfam foreslår at indføre en engangsskat på ekstraordinære formuegevinster under coronakrisen til at sikre en lige og retfærdig genopbygning af hele verden – og ikke kun de rige lande. Også Den Internationale Valutafond, Verdensbanken og FN har foreslået såkaldte ”solidaritetsskatter” ovenpå krisen. Og det er set før.

Efter Første og Anden Verdenskrig opkrævede flere europæiske lande en særlig formueskat til at finansiere genopbygningen af Europa. Frankrig beskattede efter Anden Verdenskrig f.eks. ekstraordinære krigsgevinster med 100 pct. Aktuelt har Argentina også indført en coronaformueskat.

”Vi er nødt til at tage et opgør med det økonomiske system, som muliggør, at milliardærerne kan blive endnu rigere, mens alle dem i pandemiens frontlinje – sundhedsarbejdere, butiksassistenter og markedssælgere – fortsat skal kæmpe både mod pandemien, men også med de store økonomiske følgevirkninger,” siger Kristian Weise.

Beboerne i slumkvarteret Favela de Paraisopolis i Brasilien har hver dag udsigt til luksuslejlighederne i nabobebyggelsen.
5 løsninger på den globale ulighed
Her er Oxfam Danmarks bud på, hvor politikerne skal starte i forhold til at bekæmpe den globale ulighed.
Læs mere her