Forside / Oxfam Danmark Pressemeddelelser / Det vil tage 57 år før alle i lavindkomstlandene er vaccinerede mod Covid-19
Pressemeddelelse

Det vil tage 57 år før alle i lavindkomstlandene er vaccinerede mod Covid-19

03.06.2021

Mand med mundbind - COVID19 vaccine-kampagne

Mere end en million mennesker er døde af Covid-19 siden G7-lederne sidst mødtes tilbage i februar og dengang afgav vage løfter om at øge den globale vaccineforsyning.

Nye beregninger fra People´s Vaccine Alliance og Oxfam viser, at det vil tage op til 57 år, før alle er vaccinerede i lavindkomstlandene med det nuværende vaccinationstempo, hvorimod alle i G7-landene kan være vaccinerede om 7 måneder.

Sidst G7-landene mødtes, kunne man ikke blive enige om at bakke op om en midlertidig frigivelse af patenter på corona-vacciner, der ville være med til at øge produktionen og få flere vacciner også til udviklingslandene. Initiativer, der kunne have reddet menneskeliv og styrket den globale kamp mod pandemien.

Nu mødes G7-landenes ministre igen til forhandlinger og drøftelser forud for G7-topmødet i næste uge i Cornwall i Storbritannien, hvor vacciner står øverst på dagsordenen.

”Mere end en million mennesker er døde af Covid-19 siden G7-lederne sidst mødtes. Det svarer til otte tabte menneskeliv i minuttet. At verdens ledere ikke gør alt, hvad der står i deres magt for at sikre en bedre global adgang til vacciner, er yderst kritisabelt. Det må ikke være politiske valg, der spærrer for at bekæmpe pandemien. En midlertidig tilsidesættelse af patenterne kan give adgang til at banke produktionen af vacciner i vejret hos kvalificerede producenter verden over, men politiske ledere i få rige lande blokerer, mens mennesker dør, og virussen muterer,” siger Trine Pertou Mach, politisk chef i Oxfam Danmark.

G7-lande vaccinerede 4,6 mio. mennesker om dagen i maj. Hvis denne hastighed fortsætter, burde alle i G7-landene være fuldt vaccineret inden udgangen af januar 2022. Lavindkomstlande vaccinerer med en hastighed på 63.000 mennesker om dagen, hvilket betyder, at det kan tage dem 57 år at nå det samme beskyttelsesniveau.

”Det er dybt problematisk, at medicinalindustrien har så stor magt, at den tilsyneladende kan presse det politiske system til at undlade at gøre noget, der vil gavne hele verden. Grundlæggende er det et politisk valg. Vil vi, eller vil vi ikke gøre, hvad vi kan for at bekæmpe Covid-19. Det kræver solidariske løsninger. Vi i Oxfam Danmark forstår ikke, hvorfor det skal være så svært,” siger Trine Pertou Mach.

Vi skal have varige løsninger - ikke halvgamle overskudsvacciner

Frem for en midlertidig frigivelse af patenter, så opfordrer vestlige ledere – herunder Mette Frederiksen - i stedet til, at man donerer vacciner til Covax, et initiativ, der blev oprettet for at hjælpe udviklingslandene med at få adgang til Covid-vacciner. Men Covax har leveret mindre end en tredjedel af de doser, som de lovede i slutningen af maj, og People’s Vaccine Alliance advarer om, at Covax med den nuværende hastighed sandsynligvis kun vil kunne levere vacciner til 10 procent af befolkningerne i udviklingslande inden udgangen af 2021.

Senest er det kommet frem, at lande – herunder Danmark – vil donere overskudsvacciner udenom Covax, men at mange af de vacciner ender med at være ubrugelige, da de bliver for gamle, og dermed kan udviklingslandene ikke bruge dem.

”De corona-pressede udviklingslande kræver mere end blot vores halvgamle overskuds-vacciner. De vil have mulighed for også at producere vacciner selv, så de ikke skal vente 57 år på at blive fuldt vaccinerede. Det understreger blot det akutte behov for, at vi finder en mere bæredygtig vej ud af pandemien og vaccineuligheden. Og der kommer vi ikke uden om en øget produktion af vacciner og en midlertidig patent-frigivelse,” siger Trine Pertou Mach.

Af G7-landene støtter kun USA forslaget fremstillet i WTO af Indien og Sydafrika om suspenderingen af intellektuelle ejendomsrettigheder på Covid-vacciner. Storbritannien og Tyskland er imod forslaget, mens Canada, Frankrig, Japan og Italien er vævende.

Til gengæld er et klart flertal af befolkningerne i G7 tilhængere af muligheden. En meningsmåling viser, at et gennemsnit på 70 procent af befolkningen på tværs af G7-landene mener, at regeringerne skal sikre, at medicinalvirksomheder deler deres opskrift og teknologi, så kvalificerede producenter rundt om i verden kan hjælpe med at øge udbuddet af vacciner.