Forside / Oxfam Danmark Pressemeddelelser / Østafrika har på to år lidt tab for over 200 mia. kroner på grund af klimakrisen – alligevel halter rige lande gevaldigt bagefter med klimahjælp
Pressemeddelelse

Østafrika har på to år lidt tab for over 200 mia. kroner på grund af klimakrisen – alligevel halter rige lande gevaldigt bagefter med klimahjælp

04.09.2023

To børn trækker vanddunke hjem til Wajir County
To børn trækker to rullende vanddunke på vej hjem til Wajir County. Tørken har næsten slået alle dyr i området ihjel.

De østafrikanske lande Etiopien, Kenya, Somalia og Sydsudan har gennem de seneste år været særligt hårdt ramt af store og langvarige klimakatastrofer - og landene står lige nu i en af verdens værste sultkriser. Alligevel har de rige lande kun leveret 5 pct. af den nødvendige klimafinansiering til regionen, viser rapporten ”Unfair Share”.

Oxfam offentliggør i dag i forbindelse med det første afrikanske klimatopmøde den 4. – 6. september rapporten ”Unfair Share”. Rapporten viser, at de rigeste og mest forurenende lande ikke har leveret de klimapenge og humanitære midler, som de østafrikanske lande har brug til at komme sig over de klimaskabte sultkriser, som landene står i.

”Vi kan ikke være bekendt at lade en hel region i stikken, som ikke selv er skyld i de massive klimakatastrofer, der rammer dem. Det er os i den rige del af verden, der har skabt klimakrisen, det er kun rimeligt, at vi giver vores retmæssige andel til at hjælpe landene videre,” siger Lars Koch, generalsekretær i Oxfam Danmark.

Selvom de rige lande er hovedansvarlige for den eskalerende klimakrise på grund af historiske store CO2-udledninger, har de selv samme lande kun betalt 2,4 mia. dollars i klimafinansiering til Etiopien, Kenya, Somalia og Sydsudan i 2021. Det udgør under 5 pct. af de 53,3 mia. dollars, som de østafrikanske lande skal bruge for at nå deres 2030 klimamålsætninger, viser Oxfams rapport.

Det er klart, at de afrikanske lande står og spejder undrende efter de rige landes rimelige bidrag. Vi har for lang tid siden lovet at give 100 mia. dollars i ekstra klimafinansiering til udsatte lande, og vi har stadig ikke leveret. Hvis vi skal gøre os nogle håb om at nå en ambitiøs aftale til COP28 i december, så er det vigtigt, at vi leverer de nødvendige klimapenge til verdens mest udsatte lande
Lars Koch
Generalsekretær, Oxfam Danmark

Første afrikanske klimatopmøde

De afrikanske lande holder i denne uge kontinentets første klimatopmøde fra den 4. – 6. september i Nairobi, og på agendaen står behovet for investering i klimatilpasning samt de rige landes manglende klimafinansiering.

Ifølge Oxfams rapport har en langvarig tørke og uregelmæssig nedbør i Østafrika slået næsten 13 millioner dyr ihjel og ødelagt hundredvis af hektar afgrøder, hvilket efterlader millioner af mennesker uden indkomst eller mad. De fire østafrikanske lande har lidt tab for ca. 200 mia. kroner fra 2021 til 2023 alene på grund af klimaskader, og siden den sidste tørke i 2017 er antallet af mennesker, der har brug for akut hjælp, mere end fordoblet - fra 20,7 millioner mennesker til 43,5 millioner.

Men kun 33 pct. af den humanitære hjælp til området er blevet finansieret, viser opgørelsen fra FN.

Det er de industrialiserede økonomier, der har bidraget mest til klimakrisen. Alene G7-landene og Rusland har været ansvarlige for 85 pct. af de globale udledninger siden 1850. Det er 850 gange mere end udledningerne fra Kenya, Etiopien, Somalia og Sydsudan tilsammen.

Oxfam opfordrer de afrikanske ledere til at holde de rige forurenende nationer ansvarlige for klimakrisen. Her og nu har landene brug for akut hjælp for at opfylde FN's humanitære behov på 8,74 mia. dollars til Østafrika.

Men det er lige så afgørende, at de største forurenere betaler deres rimelige andel af de penge, Østafrika har brug for, til at styrke dets indsats i forberedelserne til de næste klimachok.