Oxfam Danmark er dybt bekymret over lukningen af NGO'er i Nicaragua
27.08.2021
Det er med stor ærgrelse og bekymring, at regeringen i Nicaragua har tvunget Oxfam Danmark til at lukke sit kontor og arbejde i Nicaragua – et land, hvor vi har arbejdet gennem 40 år.
Den nicaraguanske regering meddelte i sidste uge, at Oxfam Danmark samt 5 andre internationale organisationer med kort varsel skulle lukke ned og forlade landet. Det sker efter, at regeringen for nylig har indført en lovgivningspakke, der strammer grebet om NGO’ers muligheder for at operere i landet.
Det er en bekymrende udvikling i et land og en region, der gennem længere tid har oplevet pres på både borgerrettigheder og civilsamfund, mener Oxfam Danmark.
”Det er med stor sorg og dyb bekymring, at vi må lukke vores kontor i Nicaragua. I årtier har vi kæmpet for ligestilling, uddannelse, demokrati og menneskerettigheder gennem støtte til civilsamfundsorganisationer i landet - herunder bondebevægelser og små landbrug, kvindeorganisationer og oprindelige folk. Vi er meget ærgerlige over, at regeringen har valgt at skride til en så drastisk handling, og at vi dermed ikke kan fortsætte dette vigtige arbejde,” siger Kristian Weise, generalsekretær i Oxfam Danmark.
Oxfam Danmark har arbejdet i Nicaragua siden begyndelsen af 1980’erne. I de seneste år har vi set, hvordan det nicaraguanske folk har oplevet indskrænkninger i helt basale civile rettigheder som ytringsfrihed og forsamlings- og foreningsfrihed. Noget flere lande på både det latinamerikanske kontinent, men også i flere andre udviklingslande, har oplevet gennem de seneste år.
”Vi er bekymret over den stigende indskrænkning af menneskerettighederne, vi ser flere steder, og særligt for de menneskerettighedsforkæmpere, der er i både Nicaragua og flere andre lande. Demokratierne i Latinamerika er under pres, og de tendenser vi ser, hvor særligt det civile råderum lukkes, er stærkt bekymrende,” siger Kristian Weise.
Ethvert demokrati har brug for et aktivt civilsamfund
Derfor er det vigtigt, at Danmark i udviklingssamarbejdet fortsat prioriterer demokratiudvikling og menneskerettigheder og støtter civilsamfund, så de kan være med til at opbygge stærke, bæredygtige og demokratiske samfund.
”Ethvert demokrati har brug for et aktivt og stærkt civilsamfund. Situationen i Nicaragua illustrerer, hvor vigtigt det er, at Danmark med den nye strategi for udviklingspolitik netop placerer demokrati og menneskerettigheder helt centralt i udviklingssamarbejdet. Frie civilsamfund er, sammen med retfærdige og gennemsigtige valgprocesser, fundamentet for demokratiske samfund”, lyder det fra Kristian Weise.
I øjeblikket er der 180 politiske fanger i Nicaragua, som er blevet fængslet siden juni som optakt til præsidentvalget den 7. november i år. FN og en række lande, herunder USA og EU, har fordømt anholdelserne og tager skarpt afstand fra udviklingen i landet. Oxfam har desuden observeret, at flere nicaraguanere har forladt landet. Ifølge opgørelser har omkring 120.000 nicaraguanere søgt tilflugt i nabolandet Costa Rica - heraf alene 13.000 den seneste måned.
”Nicaragua bevæger sig desværre i en trist retning. Vi er meget bekymrede over den politiske, økonomiske og sundhedsmæssige situation i landet. Indskrænkningerne for borgerne og civilsamfundet kan få alvorlige konsekvenser for landets udsigter til en retfærdig og lige genopbygning efter Covid-19-krisen. Vi er meget kede af ikke at kunne fortsætte arbejdet i Nicaragua, hvor vi har støttet tusinder af familier og organisationer for at skabe en fremtid, der er retfærdig og lige for alle,” siger Kristian Weise.
Baggrund
Mandag den 16. august 2021 annullerede den nicaraguanske regering Oxfam Danmarks registrering med et varsel på 72 timer til at likvidere sine aktiver og lukke kontoret. Oxfam Danmark har overholdt regeringens beslutning og afhændet alle aktiver og overdraget dokumenterne til regeringen.
Oxfam Danmark har arbejdet i Nicaragua i 40 år og har fulgt alle regeringens krav og regler ved rettidigt at indsende regnskaber og anden dokumentation. Nicaraguas regering har nægtet at acceptere dokumentationen og krævet yderligere rapporter uden forudgående besked. Oxfam har betalt en bøde for denne påståede 'manglende overholdelse'.
Oxfam havde i alt 32 lokale medarbejdere alle baseret i Managua. Oxfam er i øjeblikket engageret med 56 partnerorganisationer. Sammen arbejder vi på projekter, der støtter kvinders og unges rettigheder, oprindelige folks rettigheder, menneskerettigheder, tilpasning til klimaforandringer og forebyggelse af katastrofer.
Oxfam Danmark begyndte sit solidaritetsarbejde i Nicaragua i 1980'erne og var en af de første danske NGO´er i landet, hvor vi har støttet en række civilsamfundsorganisationer og græsrodsorganisationer. Oxfam Danmark har gennem tiden haft flere danske medarbejdere udstationeret i landet.
Daniel Ortega har været præsident i Nicaragua i perioden 1985-1990 og igen fra 2007. Ortega og hans kone, der også er vicepræsident, har fuld kontrol over regeringen, sikkerhedsstyrkerne og de økonomiske nøglepositioner.
I 2018 brød store folkelige protester ud mod Ortegas styre, hvor over 350 mennesker blev dræbt, hovedsageligt universitetsstuderende, og tusinder blev ulovligt fængslet og mange forsvandt. Siden har landet befundet sig i en politisk krise, og både rapporter fra Den Interamerikanske Menneskerettighedskommission, FN´s Højkommissariat for Menneskerettigheder og Amnesty International har dokumenteret alvorlige brud på menneskerettighederne.
Siden 2018 har Nicaragua befundet sig i en politisk og økonomisk krise. Ifølge Verdensbanken er væksten faldet med 4 pct. om året siden 2018, og både Covid-19 samt to orkaner har det seneste år ramt økonomien yderligere. 90.000 mennesker er blevet skubbet ud i fattigdom alene i 2020, og finansieringen af sundhedsvæsenet er blevet markant beskåret de seneste år bla. som følge af faldende skattegrundlag.
-
Kontakt
Heidi Joy Madsen
PresserådgiverPolicy, Advocacy & MediaTelefon:E-mail: