Verdens rigeste 1% har opbrugt sin CO2-andel for 2025 på kun 10 dage
10.01.2025
Oxfam har i dag beregnet, at den rigeste 1% globalt allerede har opbrugt sin andel af det årlige CO2-budget i løbet af de første 10 dage af 2025.
CO2-budgettet er mængden af CO2, der kan udledes i atmosfæren uden at øge den globale opvarmning med mere end 1,5°C.
Til sammenligning vil det tage den fattigste halvdel af jordens befolkning knap tre år (1022 dage) at bruge sin årlige andel af det globale CO2-budget.
”Vores planets fremtid hænger i en tynd tråd. Verdens rigeste fortsætter med at forbruge og forurene i en sådan grad, at det ødelægger planeten for os alle. Når de har forurenet for et helt år på kun 10 dage, så vil de bruge 36 planeter på et år. Det er helt uholdbart og viser, at klimakrisen i den grad er drevet af de superrige,” siger Lars Koch, generalsekretær i Oxfam Danmark.
Hvis vi skal nå 1,5°C-målsætningen skal de rigeste 1% reducere sine udledninger med 97% inden 2030.
Oxfam har døbt denne dag "Pollutocrat Day" for at understrege, hvordan klimaforandringerne er uforholdsmæssigt drevet af de superrige. Den rigeste 1% er ansvarlig for 16% af alle CO-udledninger, hvilket er mere end dobbelt så meget som den fattigste halvdel af befolkningen tilsammen. Det har ødelæggende konsekvenser særligt for sårbare samfund, der hyppigst rammes af klimakatastrofer som oversvømmelser, tørke og tab af afgrøder.
Oxfam udgav i forbindelse med COP29 i november klimaulighedsrapporten ”Carbon Inequality Kills”, der viser, at udledninger fra den rigeste 1% siden 1990 har forårsaget – og vil fortsætte med at forårsage – tusindvis af milliarder dollars i økonomisk skade, tab af afgrøder og klimaforårsagede helbredsproblemer.
Den økonomiske skade, som lav- og lavere mellemindkomstlande har lidt i løbet af de seneste 30 år er omkring tre gange større end den samlede klimafinansiering, som rige lande yder.
"Rige forurenere skal betale for de ødelæggelser, de forårsager. Vi må beskatte ekstrem rigdom, reducere de rigestes udledninger og forbyde luksusforbrug som privatfly og superyachter, hvis vi skal have en chance for at tackle klimakrisen,” siger Lars Koch.
Oxfam opfordrer regeringer til at reducere udledninger fra de superrige ved at indføre permanente indkomst- og formueskatter på de rigeste 1%, forbyde eller beskatte kulstofintensivt luksusforbrug – som privatfly og superyachter – og gennemføre regulering, der reducerer virksomheder og investorers udledninger drastisk.
Derudover skal de rigeste lande forpligte sig til at mobilisere langt mere i klimafinansiering til de fattigste lande samt betale til fonden for tab og skader.
Noter
Ifølge FN’s Miljøorganisations (UNEP) Emissions Gap Report 2024 er medianestimatet for udledningsniveauet i 2030, som svarer til en begrænsning af global opvarmning til omkring 1,5°C, 24 GtCO2e (interval: 20–26). Det svarer til ca. 17,8 GtCO2 baseret på 2019-andelen af CO2-udledningen i drivhusgasudledningen (74,1 procent). Ifølge FN forventes jordens befolkning at vokse til 8,5 milliarder i 2030. Ved at dividere det 2030-udledningsniveau, der svarer til en global opvarmning på 1,5°C (17,8 GtCO2), ligeligt med 8,5 milliarder udregnes et årligt CO2-budget på 2,1t CO2 pr. person.
Oxfams analyse viser, at den rigeste 1% – 77 millioner individer, inklusive milliardærer, millionærer og de der tjener mere end ca. 1 million kroner udbetalt om året – var ansvarlige for 15,9% af de globale CO2-udledninger i 2019. Samme år stod den fattigste halvdel (3,9 milliarder mennesker med en gennemsnitlig udbetalt indkomst på 14.314 kroner om året) for 7,7% af de globale CO2-udledninger.
Oxfams rapport Carbon Inequality Kills kortlægger udledningerne fra private fly, yachter og forurenende investeringer og beskriver, hvordan de superriges forbrug øger den globale ulighed.
-
Kontakt
Heidi Joy Madsen
PresserådgiverPolicy, Advocacy & MediaTelefon:E-mail:
-
Kontakt
Lars Koch
GeneralsekretærGeneralsekretariatetTelefon:E-mail: