Forside / Pressemeddelelser / Vestafrika står over for den værste fødevarekrise i ti år
Pressemeddelelse

Vestafrika står over for den værste fødevarekrise i ti år

05.04.2022

mor_og_kvinde_fra_burkina_faso.jpg

Vestafrika er ramt af den værste fødevarekrise i et årti, da 27 mio. mennesker nu sulter. Allerede til juni forventes tallet at stige til 38 mio. mennesker – et historisk højt niveau – hvis ikke der handles nu, advarer Oxfam i dag sammen med 10 andre internationale NGO’er.

Tørke, oversvømmelser, væbnet konflikt og de økonomiske konsekvenser af Covid-19-pandemien betyder, at flere millioner vestafrikanere har måttet forlade deres hjem. Derved mister både de enkelte familier deres levebrød, og regionen mister en stor del af deres fødevareproduktion. Det har enormt store konsekvenser både her og nu, men også på lang sigt.
Katja Kjar-Levin
Humanitær leder i Oxfam Danmark

Også områder i Sahel-bæltet lige syd for Sahara er hårdt ramt med svigtende kornhøst, hvor FN estimerer, at der alene i år vil være 6,3 mio. akut underernærede børn under 5 år. Det er 28 pct. flere end sidste år.

”Sult rammer især de mest udsatte, de fattigste, dem på flugt. Vi ser, at familier begynder at spise mindre og dårligere, og at f.eks. forældre kan blive nødt til at prioritere udgifter til mad over udgifter til skolegang, og underernæring i sig selv gør det svært at forblive i skolen. Unge piger kan blive tvunget ud i for tidlige ægteskaber for at minimere antallet af munde, der skal mættes,” fortæller Katja Kjar-Levin.

Giv dit bidrag nu

Du kan hjælpe. Oxfam Danmark bidrager med penge, mad, sikkerhed og andre basale fornødenheder i de værst ramte områder.

De seneste fem år er fødevarepriserne i Vestafrika steget med 20-30 procent. Og Ukrainekrisen gør blot situationen endnu værre. Ifølge FN’s fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, kan de globale fødevarepriser stige yderligere 20 procent i år, hvilket vil få fatale konsekvenser.

Krisen i Vestafrika står ikke alene. I Østafrika og Afrikas horn ved 40 mio. mennesker ikke, hvor de skal få deres næste måltid mad fra. Det er særligt kombinationen af klimaforandringer sammen med kraftigt stigende fødevarepriser som følge af Covid-19-krisen og konflikten i Ukraine, der skubber befolkninger ud i ekstrem fødevareusikkerhed. Mange lande i Afrika er bla. afhængige af import af hvede fra Ukraine.

FN’s humanitære appel for Vestafrika er på nuværende tidspunkt underfinansieret med 27 mia. kr. Det internationale samfund må vise vejen ved konferencen i morgen om sult- og ernæringskriser i Sahel og Vestafrika og bidrage med de nødvendige ressourcer og dermed sikre livsreddede humanitær bistand. Det haster.
Katja Kjar-Levin
Humanitær leder i Oxfam Danmark

Der er allerede planlagt kraftige nedskæringer i den internationale bistand til Afrika, og den danske regering vil skæres 2 mia. kr. fra udviklingsbistanden for at finansiere håndteringen af ukrainske flygtninge i Danmark.

Pressemeddelelsen om situationen i Vestafrika er udsendt sammen med de 10 internationale NGO’er:

  • Action Against Hunger

  • Red Barnet

  • CARE International

  • International Rescue Committee (IRC)

  • Norwegian Refugee Council (NRC)

  • The Alliance for International Medical Action (ALIMA)

  • Tearfund

  • World Vision (WV)

  • Handicap International

  • Mercy Corps

D. 6. april afholder EU sammen med the Sahel and West Africa Club konferencen ”Food and nutrition crises in the Sahel and Lake Chad regions”, der foregår hybridt i Paris og virtuelt.

38,3 millioner vil ende i fødevare- og ernæringskrise

Ifølge den seneste analyse fra Cadre Harmonisé (marts 2022) vil 38,3 millioner mennesker i Vestafrika være i fødevare- og ernæringskrise i juni-august, hvis der ikke gøres noget.

Sidste år var tallet for samme periode 27,3 millioner mennesker. Stigningen fra sidste år til i år svarer dermed til 40 pct. Tallene i udvalgte lande (juni-august 2022) er: Nigeria (19,5 mio.), Burkina Faso (3,5 mio.), Niger (4,4 mio.), Chad (2 mio.), Mali (1,8 mio.).

Fakta

  • Ifølge RPCA faldt kornproduktionen i Sahel i 2021 med 12 pct. ift. 2020. De største fald i produktionen ses i Niger (-36%), Mauretanien (-18%) og Burkina Faso (-10%).
  • Ifølge FAO importerer Burkina Faso og Togo mindst 30 pct. af deres hvede fra Rusland, mens Liberia, Benin og Mauretanien importerer mere end 50 pct. af deres hvede fra Rusland.
  • Priserne på en række råvarer i Vestafrika er steget de seneste fem år, bl.a. majs (+30%), hirse (+26%) og ris (+18%). Se også: ”U.N. agency warns Ukraine war could trigger 20% food price rise”.
  • Ifølge UNHCR er mere end 4,6 mio. mennesker nu på flugt eller internt fordrevne i det centrale Sahel (Burkina Faso, Mali, Niger, Chad og Mauretanien) – 2 mio. flere end i 2020.