Forside / Publikationer / Ny rapport om mordet på den indianske leder Berta Cáceres
Publikation

Ny rapport om mordet på den indianske leder Berta Cáceres

03.11.2017

Af Bonnie Sørensen

rapport-om-mordet-pa-berta-caseres.jpg

International ekspertgruppe har offentliggjort opsigtsvækkende rapport om mordet på den indianske leder Berta Cáceres, som i marts 2016 blev brutalt myrdet i sit hjem i Honduras.

Berta Cáceres var indiansk leder og menneskerettighedsaktivist og forsvarede blandt andet Lenca-indianernes rettigheder i en sag om bygningen af Agua Zarca-dæmningen over floden Gualcarque; et projekt, som drives af den honduranske virksomhed DESA med international finansiering. Efter massivt internationalt pres satte den honduranske regering sig for at efterforske mordet og fandt frem til otte mistænkte.

Men fordi myndigheder var under mistanke for at være involveret i attentatet, blev der senere nedsat en international og uafhængig gruppe eksperter (GAIPE) til at efterforske mordet og relaterede begivenheder. Denne gruppe har det sidste år efterforsket mordet, og det er deres rapport, der nu er udkommet.

På baggrund af interview, telefonsamtaler, sms-beskeder, opkald, videoer, e-mails, billeder, e-mails og optagelser, når ekspertgruppen en række konklusioner, som ifølge Oxfam Danmarks Latinamerikaekspert Misha Wolsgaard-Iversen er chokerende.

"Det er tragisk, at Berta Cáceres skulle dø, blot fordi hun kæmpede for sit folks ret til at leve i fred. Men det er decideret chokerende at se beviser for, at det blandt andet sker, fordi europæiske virksomheder på grov vis har forsømt FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv, og at drabet er et led i en helt systematisk og strategisk brug af vold og trusler, som skal få Lenca-folket til at makke ret,” siger Misha Wolsgaard-Iversen.

Ekspertgruppen konkluderer blandt andet:

  • At der er en tæt forbindelse mellem drabet på Berta Cáceres og virksomheden DESAs private sikkerhedsselskab, samt embedsfolk i staten.

  • Mordet på Berta Cáceres har været planlagt længe før den 2. marts 2016. Der er beviser på et fejlslagent mordforsøg allerede i februar 2016, og planlægningsprocessen kan spores tilbage til november 2015.

  • Sagen om Berta Cáceres skal ses i en større sammenhæng: Der er blevet gjort strategisk brug af vold, drab og trusler mod Lenca-folket og deres organisation COPINH, på grund af deres modstand mod Agua Zarca-dæmningen, som skulle bygges i deres territorie.

  • Regeringen har med vilje tilbageholdt informationer, der er væsentlige for at kunne opklare mordet på Berta Cáceres og har dermed i høj grad været med til at fremme straffriheden i Honduras.

Gruppen har også set nærmere på omstændighederne i den kamp, som Berta Cáceres kæmpede, og konkluderer:

Lenca-folket har i modstrid med internationale konventioner ikke fået respekteret deres ret til frit, forudgående og informeret samtykke.

”Der er så mange ting i denne sag, som er helt forkerte. Investorerne har begået grov og bevidst forsømmelse af FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv. Dem der sagde det højt og kæmpede for deres rettigheder er blevet forfulgt og slået ihjel. Og dem, der gjorde det, er i vidt omfang sluppet for straf," siger Misha Wolsgaard Iversen og tilføjer: "Det er på høje tid, at de ansvarlige drages til ansvar og retfærdigheden sker fyldest.”

Ikke kun DESA og staten, men også de internationale investorer, som har medvirket i financieringen af dæmningsprojektet - herunder finske Finnfund og hollandske FMO - har lukket øjnene for krænkelser af menneskerettigheder.