Forside / Publikationer / Oxfams ulighedsrapport 2020
Publikation

Oxfams ulighedsrapport 2020

23.01.2020

Af Rikke Hovn Poulsen

Foto : Jed Regala/Oxfam

Økonomisk ulighed er ude af kontrol. I 2019 havde verdens milliardærer (2.153 mennesker) mere rigdom end 4,6 milliarder mennesker i verden.

Denne store kløft er baseret på et mangelfuldt og sexistisk, økonomisk system, der er tilpasset de få og privilegerede - for det meste mænd. I modsætning dertil har vi det ulønnede og underbetalte omsorgsarbejde, der primært udføres af kvinder og piger over hele verden. At passe andre, lave mad, gøre rent og at hente vand og brænde er væsentlige daglige opgaver for trivslen i et samfund og for at få det hele til at løbe rundt. Det tunge og ulige ansvar for omsorgsarbejdet fastholder en økonomisk ulighed mellem kønnene. Dette skal ændres. Regeringer over hele verden skal handle nu for at bygge en menneskelig økonomi, der er feministisk og værdsætter det, der virkelig betyder noget for samfundet, snarere end at sætte skub i en endeløs jagt på profit og rigdom.

Et muligt og afgørende skridt er at investere i nationale plejesystemer samt indføre progressiv beskatning, herunder beskatning af formue og lovgivning til fordel for plejere.

Årets ulighedsrapport har særligt fokus på kvinders ubetalte og underbetalte omsorgsarbejde.