Forside / Publikationer / Sult er seksdoblet under coronakrisen
Publikation

Sult er seksdoblet under coronakrisen

09.07.2021

Sydsudan står overfor en af de værste fødevarekriser nogensinde; drevet af lokal konflikt, økonomisk krise og følgevirkninger af Covid-19-nedlukninger samt omfattende oversvømmelser.
Sydsudan står overfor en af de værste fødevarekriser nogensinde; drevet af lokal konflikt, økonomisk krise og følgevirkninger af Covid-19-nedlukninger samt omfattende oversvømmelser.
Foto : William Vest-Lillesøe

11 mennesker risikerer at dø hvert minut som følge af sult eller underernæring, viser en ny rapport fra Oxfam.

Udviklingsorganisationen Oxfam advarer i dag i en ny rapport, at 11 mennesker risikerer at dø hvert minut af sult eller underernæring inden udgangen af 2021.

Over en halv million mennesker lever på kanten af hungersnødslignende forhold - hvilket er en seksdobling i forhold til, da coronapandemien begyndte, viser tal fra rapporten ”The Hunger Virus Multiplies”.

Alt i alt er 155 mio. mennesker i 55 lande påvirket af kritisk fødevareusikkerhed, hvilket er en markant stigning siden 2020.

Nogle af de værst ramte lande er Afghanistan, Etiopien, Sydsudan, Syrien og Yemen. Rapporten fra Oxfam viser, at sultkrisen er blevet væsentligt forværret under Covid-19 blandt andet på grund af eskalerende konflikter i flere af verdens brændpunkter, forværrede økonomiske konsekvenser af coronapandemien samt klimaforandringer.

”Det er en perfekt storm, der desværre rammer mange af verdens mest sårbare mennesker lige nu: Forværrede konflikter, økonomisk nedtur som følge af Covid-19-krisen samt stigende temperaturer og andet vildt vejr har skabt en alarmerende fødevarekrise i mange af verdens fattigste lande. Alt for mange steder er konflikter blevet optrappet i stedet for at bekæmpe pandemien, og det har skubbet mange mennesker ud i ubærlige leveforhold og hungersnød,” siger Kristian Weise, generalsekretær i Oxfam Danmark.

Stigende ulighed og fattigdom

Rapporten fra Oxfam viser også, hvordan uligheden er steget det seneste år og blevet endnu mere synlig. Arbejdsløsheden i særligt lavindkomstlandene er steget, den ekstreme fattigdom forventes at stige til mellem 730 og 752 mio. mennesker inden udgangen af 2021 - en stigning på 100 mio. mennesker alene under coronakrisen, og samtidig er fødevarepriserne steget med 40 pct., hvilket er den højeste stigning i over et årti.

Imens er de rigeste blevet endnu rigere. Formuen hos de 10 rigeste i verden steg med 413 mia. dollars sidste år.

”Igen har vi set, at marginaliserede grupper, især kvinder, fordrevne og uformelle arbejdere er blevet hårdest ramt under krisen. Den forfærdelig fødevaresituation viser, at der er behov for akut kollektiv handling, hvis vi skal forhindre det værst tænkelige scenarie, redde liv og beskytte folks værdighed,” siger Kristian Weise og fortsætter:

”Hvis vi skal den katastrofale sultkrise til livs, må verdens regeringer have fokus på først og fremmest at løse den akutte fødevarekrise og skabe fred - og samtidig genopbygge en mere retfærdig og bæredygtig global økonomi på den anden side af krisen. Særligt i områder ramt af konflikter, og hvor uligheden lige nu udvider kløften mellem rig og fattig. Det kræver bla. investeringer i uddannelse, social sikring og vacciner til alle,” siger Kristian Weise.

Du kan finde hele rapporten her.