Forside / Publikationer / Udviklingsbanker tager første skridt mod skattely
Publikation

Udviklingsbanker tager første skridt mod skattely

07.11.2016

Af Rikke Hovn Poulsen

På torsdag mødes en række udviklingsbanker på Oxfam Danmarks initiativ i Bruxelles for at diskutere ansvarlig skat. Det er et lille skridt i kampen mod skattely – men med kæmpestore perspektiver.

bruxelles_grand_place-foto-cc_0.jpg
Foto: KoS, Wikimedia Commons

Når statskasserne låner penge ud til virksomheder, for at de skal skabe udvikling i verdens fattigste lande, er vi nødt til at sørge for, at disse virksomheder betaler skat.

Det er budskabet på den konference, som Oxfam Danmark og Eurodad afholder i Bruxelles i denne uge. Her vil en række af verdens førende udviklingsbanker mødes for at diskutere, hvad de kan gøre for at påvirke deres kunder til at føre en ansvarlig skattepolitik.

Det er en vigtig milepæl i arbejdet med at få de private virksomheder til at tage ansvar i kampen mod skattely og aggressiv skatteplanlægning i udviklingslandene, siger Sara Jespersen, politisk rådgiver i Oxfam Danmark.

”Udviklingsbankerne – der er sat i verden for at støtte udviklingen i verdens fattigste lande – har længe ignoreret deres ansvar for at forhindre aggressiv skatteplanlægning blandt de virksomheder, de låner penge ud til. I den seneste tid har vi heldigvis set, at nogle af bankerne er begyndt at gå foran og lave politikker på det her område. Med den her konference håber vi, at flere vil lade sig inspirere og følge de gode eksempler,” forklarer Sara Jespersen.

Tidligere var der bred enighed bland udviklingsbankerne om, at de ikke kunne gøre mere end at sørge for, at deres kunder holdt sig inden for lovgivningens rammer.

”Men lovens minimumskrav er bare ikke nok på det her område – virksomhederne kan sagtens undgå at betale skat alligevel. I vores optik er det derfor naturligt, at de virksomheder, der får offentlige midler, skal operere efter nogle lidt højere etiske standarder end de andre,” siger Sara Jespersen.

For nylig har både den hollandske, svenske og danske udviklingsbank indført politikker på området, der sætter højere standarder.

”Det har jo vist sig, at det sagtens kan lade sig gøre,” fastslår Sara Jespersen fra Oxfam Danmark.

Danmark er forrest

Den danske udviklingsbank IFU er en af dem, der går foran. Det viser en ny rapport, som Oxfam Danmark har udarbejdet i samfund med andre civilsamfundsorganisationer op til konferencen. Det glæder Sara Jespersen sig over:

”Vi har længe haft en dialog med IFU, og vi er glade for, at de er begyndt at tage området alvorligt og blandt andet har indført en skattepolitik,” siger hun.

Da Oxfam Danmark fem år siden begyndte at arbejde med at få de private virksomheder til at tage ansvar i kampen mod skattely og aggressiv skatteplanlægning, var der ikke mange, der lyttede. Men rapporten og konferencen viser begge tydelige tegn på, at der er en bevægelse i gang.

”Vores mål er at få globale regler på området, men det kommer til at tage noget tid. Det her viser, at den private sektor har en rolle at spille i mellemtiden. Virksomhederne skal anerkende, at skat er en del af deres samfundsansvar på linje med deres miljømæssige- og sociale forpligtelser. Og jeg synes faktisk, vi er kommet et godt stykke på vejen i løbet af et par år,” siger Sara Jespersen fra Oxfam Danmark.