Er Palæstina et land?

Kvinde med palæstinensisk flag
Palæstinensisk kvinde demonstrerer for Israels militær mod annekteringen af palæstinensisk jord omkring byen Bil'in på Vestbredden.
Foto : Shutterstock

I Oxfam Danmark mener vi, at Danmark bør anerkende Palæstina. Det er en afgørende vej til at ende Israels besættelse, sikre fuld suverænitet for det palæstinensiske folk, samt fred og lige rettigheder for alle.

Siden 1948 har palæstinensere levet som permanente flygtninge i både diasporaen, i eget hjem og på egen jord. De er blevet nægtet grundlæggende rettigheder. Uden mulighed for at rejse og bevæge sig frit. Uden officiel nationalitet og uden en stemme i verdenssamfundet. Noget de fleste danskere tager for givet.

At anerkende en palæstinensisk stat som et land med klare grænser er et vigtigt første skridt i retning af at bekræfte det palæstinensiske folks umistelige ret til selvbestemmelse i overensstemmelse med folkeretten og alle relevante FN-resolutioner vedrørende konflikten. Men anerkendelsen bør ikke kun være symbolsk – den skal være en del af en konkret strategi for at afslutte den israelske besættelse og afvikle de ulovlige bosættelser i overensstemmelse med international lov for at sikre den fremtidige palæstinensiske stats territoriale integritet.

Fedaa med sin datter i sit telt i Rafah, Gaza.
Oxfam Danmark mener, at Palæstina bør anerkendes som land
Foto : Alef Multimedia/Oxfam

Hvad er Palæstina i dag?

At svare på spørgsmålet, "Hvad er Palæstina?" kan hurtigt blive komplekst. Palæstina er endnu ikke fuldt anerkendt som en suveræn stat og land af hele det internationale samfund, selvom det er et geografisk og historisk område, hvor palæstinensere har levet og boet i årtusinder. Det skyldes den mangeårige konflikt og den israelske besættelse af palæstinensisk jord.

Selvom mange lande anerkender Palæstina som et land, har det endnu ikke opnået den officielle status på trods af flere FN-resolutioner. Derfor har Palæstina også kun observatørstatus i FN’s Generalforsamling.

I Oxfam Danmark mener vi, at Palæstina bør anerkendes som land – ikke mindst, fordi det palæstinensiske folk har ret til fuld suverænitet og de samme rettigheder som resten af verdens befolkninger.

Hvad bør der ske?

Hele Vestbredden, Østjerusalem og Gazastriben skal genforenes, og landet skal have fuld suverænitet over sikkerhed og økonomi. Dette inkluderer skatte- og handelspolitik samt kontrol over naturressourcer. Samtidig skal der være respekt for grundlæggende menneskerettigheder for alle, og udviklingen af det palæstinensiske civilsamfund skal støttes. En demokratisk styreform bør være baseret på legitimitet og inddragelse.

Danmark og det internationale samfund bør knytte anerkendelsen af et palæstinensisk land til konkrete foranstaltninger og en tidsplan. Det skal sikre palæstinensernes rettigheder og velfærd, inklusive flygtninges ret til at vende tilbage i henhold til FN's Generalforsamlings resolution 194, og det følger også af FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder fra 1948.

Et håb om fred

En anerkendelse af Palæstina som land er en afgørende forudsætning for fred og en sikring ag palæstinensernes rettigheder og ligestilling. Derfor skal foranstaltningerne i forbindelse hermed også omfatte et øjeblikkeligt stop for Israels ulovlige bosættelsesudvidelse og annektering i de besatte områder. Israelske blokader og restriktioner, der hæmmer den palæstinensiske økonomi og bevægelse af mennesker og varer, skal ophæves, mens Palæstina skal have fuld adgang til internationale fora og retssystemer.

Det er desuden særlig vigtigt, at Danmark fremmer en fredsproces, der fører til en bæredygtig, retfærdig og permanent aftale baseret på international lov. Målet er lighed, sikkerhed og retfærdighed for både palæstinensere og israelere.

De bombede bygninger af et israelsk luftangreb på Rafah
Fakta: Så mange lande anerkender Palæstina
Efter at Irland, Spanien og Norge blev en del af klubben i maj 2024, og Slovenien i juni samme år, har 147 af FN’s 193 medlemslande nu anerkendt Palæstina som land. Og mens Danmark i maj 2024 stemte for at indlemme palæstinensere som fuldbyrdede medlemmer af FN, så mangler Danmark fortsat at gøre det på et nationalt niveau. Folketinget har stemt om det flere gange, men hver gang er afstemningen blevet forkastet af et lille flertal.
Mand med barn på armen
Hjælp familier i Gaza
Du har mulighed for at yde et bidrag til den humanitære indsats i Gaza, hvor civilbefolkningen befinder sig i en desperat og umenneskelig situation uden mulighed for at flygte. Klik ind og støt de nødstedte familier her.
Støt nu