Forside / Nyheder / 5 mennesker kunne udrydde fattigdommen i Nigeria
Artikel

5 mennesker kunne udrydde fattigdommen i Nigeria

17.05.2017

Af Oxfam

forside-oxfam-nigeria-inequality-report-680x453.jpg

De fem rigeste mennesker i Nigeria i Vestafrika ejer tilsammen knap 30 milliarder dollars – en formue stor nok til at løfte hele befolkningen ud af fattigdom. Men lige nu bliver de rige rigere, mens antallet af fattige er fordoblet. Det viser en ny rapport fra Oxfam.

Rapporten “Inequality in Nigeria – exploring the drivers” viser et stort og stigende gab mellem rig og fattig i Nigeria. Landet har oplevet økonomisk vækst, men fremgangen er kun kommet en lille eksklusiv elite til gode.

Den store ulighed er en af årsagerne til den konflikt, der sammen med tørke gør, at der lige nu er alvorlig fødevaremangel i dele af landet. Fem millioner mennesker trues lige nu af sult.

Rapporten konkluderer at:

  • Nigeria’s rigeste mand tjener 8000 gange mere på en enkelt dag, end en fattig nigerianer bruger på et helt år.

  • Mere end 112 millioner mennesker lever i fattigdom i Nigeria, samtidig med, at landets rigeste skal bruge 1 million dollar om dagen i 42 år for at få bund i sin formue.

  • Trods en hastigt voksende økonomi er antallet af fattige mennesker steget i Nigeria – fra 69 millioner i 2004 til 112 millioner i 2010. Antallet af millionærer voksede med 44 procent i samme periode.

  • Multinationale selskabers skatteundvigelse koster Nigeria tre milliarder dollars om året.

“Det er vanvittigt, at de rigeste nigerianere har samlet sig flere penge, end de kan nå at bruge, og det i et land, hvor mere end fem millioner mennesker skal kæmpe for at skaffe mad til deres børn. Ekstrem ulighed forværrer fattigdom, underminerer landets økonomi og giver grobund for uro og konflikt. Det må vi sætte en stopper for,” siger Lars Koch, international chef i Oxfam Danmark.

Ifølge rapporten har store virksomheder og den velhavende elite stor indflydelse på lovgivning og politik i Nigeria, og sammen med udbredt korruption betyder det, at ressourcerne sjældent når dem, der har størst behov.

Multinationale selskaber har desuden stor succes med at undgå at betale skat af deres overskud – en praksis, som anslået koster Nigeria næsten tre milliarder dollars om året – et beløb der svaret til tre gange landets samlede sundhedsbudget. Nigeria er desuden det land i verden, hvor flest børn ikke kommer i skole.

”Nigeria er ikke noget fattigt land, alligevel går millioner sultne i seng. Regeringen må befri nigerianerne fra denne fattigdomsfælde ved at skabe et politisk og økonomisk system, der er til fordel for alle og ikke bare de heldigste få,” siger Celestine Okwudili Odo, der er programkoordinator for Oxfam i Nigeria. Han tilføjer:
”Et første skridt kan være at sikre, at de store virksomheder og absurd rige individer betaler en retfærdig del af deres overskud i skat, og at regeringen afsætter flere penge til at skabe ordentlige sundheds- og uddannelsestilbud til hele befolkningen.”

Ifølge Forbes er de rigeste nigerianere: Aliko Dangote (14.4 milliarder dollars), Mike Adenuga (9.9 milliarder dollars), Femi Otedola (1.85 milliarder dollar), Folorunsho Alakija (1.55 milliarder dollar) og Abdul Samad (1.1 milliarder dollar).