Forside / Nyheder / Danmarks multilaterale bistand skal bidrage til et retfærdigt skattesystem
Artikel

Danmarks multilaterale bistand skal bidrage til et retfærdigt skattesystem

15.12.2021

report-quality-tax-aid.jpg

Økonomisk krise og fattigdom i kølvandet på Covid-pandemien har gjort det sværere end nogensinde før for Det Globale Syd at mobilisere skatter til velfærd. Dansk udviklingsbistand har en central rolle at spille gennem støtte til skattesystemer, der fremmer ligestilling mellem kønnene og bidrager til at mindske uligheden. I en ny rapport undersøger vi den nordiske bistand, der går gennem multilaterale institutioner til skattearbejde. En af konklusionerne er, at der er behov for et tydeligere fokus og opfølgning på satsningen på retfærdige skattesystemer.

Bistand til skat bliver stadig vigtigere

Skatteindtægter er den mest stabile og vigtigste kilde for alle lande til at finansiere verdensmålene. Skatter gør lande i stand til at stå på egne ben og investere i velfærd. Men mobilisering af skatter er en stor udfordring i det meste af Det Globale Syd, og virkningerne af pandemien har forværret situationen. Det er nu vigtigere end nogensinde at støtte Det Globale Syd til at opbygge progressive skattesystemer og øge skatteindtægterne. Kvaliteten af støtten er afgørende og dansk udviklingsbistand på skatteområdet skal bidrage til ligestilling og bidrage til at mindske uligheden.

Addis Tax Initiative - en forpligtelse til fair skattesystemer

Skat er en del af FN's udviklingsfinansieringsdagsorden til at nå verdensmålene. Addis Tax Initiative (ATI) blev lanceret i 2015 med et løfte fra donorlandene om at fordoble støtten til Det Globale Syd inden 2020. En ny ATI-erklæring blev vedtaget i november sidste år med mål, der skal nås i 2025. Med den nye erklæring er der nu øget fokus på retfærdige skattesystemer, der mindsker ulighed. Alle lande forpligter sig også til at arbejde for en sammenhængende politik. Dette omfatter modvirkning af skatteundgåelse. En ny vigtig forpligtelse er at støtte civilsamfundsorganisationer og andre, der undersøger magthavere og kræver ansvar.

Ny rapport - undersøger multilateral bistand

En stigende del af Danmarks og andre nordiske landes bistand på skatteområdet går gennem multilaterale institutioner. Vores nye rapport - Quality Tax Aid – gennemgår nordiske landes støtte til indenlandsk ressourcemobilisering gennem multilaterale institutioner og undersøger, hvor godt bistand via Verdensbanken og Den Internationale Valutafond (IMF) lever op til de tilsagn, de nordiske lande har givet mht. at bidrage til retfærdige skattesystemer igennem ATI.

Rapporten viser, at de nordiske lande har et stærkt engagement, men at der skal ske forbedringer i den multilaterale bistand for at omsætte forpligtelsen til fair skattesystemer i praksis.

Danmark og andre nordiske lande bør:

  • leve op til forpligtelsen fra Addis Tax Initiative (ATI) om at øge støtten til Det Globale Syd på skatteområdet;

  • sikre, at skattebistand går til en bred vifte af aktører, herunder civilsamfundsorganisationer, journalister og andre, som gransker området, i overensstemmelse med ATI-erklæringen;

  • sikre, at multilateral bistand opfylder ATI forpligtelserne om at bidrage til progressive skattesystemer, der fremmer ligestilling mellem kønnene og mindsker ulighed;

  • prioritere en sammenhængende global udviklingspolitik i samarbejde med multilaterale intuitioner, der formidler støtte til Det Globale Syd i overensstemmelse med ATI-erklæringen.

  • styrke den nordiske udveksling af erfaringer og "best practice" i multilateralt samarbejde på skatteområdet.

Flere og mere detaljerede anbefalinger kan findes i rapporten, som er udarbejdet i samarbejde med Finnish Development NGOs i Finland, Tax Justice Network Norway, NTL og Folkekirkens Nødhjælp i Norge, Diakonia og Oxfam i Sverige, Mellemfolkeligt Samvirke og Oxfam Danmark i Danmark.