Forside / Nyheder / Danskerne ønsker Fair Finans til Danmark
Artikel

Danskerne ønsker Fair Finans til Danmark

15.03.2019

Fair Finans hjælper allerede borgerne i mange af vores nabolande med at vurdere deres bankers etik og ansvarlighed. Nu vil Oxfam Danmark og Forbrugerrådet TÆNK have den internationale organisation til Danmark. Det sker med opbakning fra foreløbig 8.000 danskere, der efter de seneste skandaler ikke længere har tillid til deres bank.

På få dage har næsten 8.000 danskere skrevet under på en opfordring til Folketinget om at oprette en dansk afdeling af den internationale organisation Fair Finans, som alene i Sverige har givet 100.000 borgere et overblik over de svenske bankers etik og ansvarlighed – 20.000 af dem har efterfølgende rettet henvendelse til deres bank med spørgsmål eller for at skifte pengeinstitut. Den mulighed ønsker danskerne også, og sammen med Forbrugerrådet TÆNK arbejder Oxfam Danmark netop nu på at skaffe finansiering til at starte en ”Fair Finans Guide Danmark”.

”Danske forbrugere efterspørger banker, der handler etisk, ansvarligt og bæredygtigt. Men forbrugerne mangler åbenhed om bankernes opførsel,” siger Christian Damholt, formand for Oxfam Danmark.

I blandt andet Sverige og Norge har forbrugerorganisationer med offentlig støtte oprettet organisationen Fair Finans, der gransker bankerne og giver forbrugerne et redskab i form af en etisk bank-rating. Målet er at give forbrugerne en mulighed for at vælge og ad den vej få banker og andre finansvirksomheder til at handle ansvarligt og bæredygtigt i forhold til både skat, miljø, menneskerettigheder og forbrugerbeskyttelse.

”De seneste års bankskandaler i Danmark viser, at der i den grad er behov for en organisation, der ser bankernes politikker efter i sømmene og undersøger bankernes adfærd og forretning. På den baggrund kan Fair Finans tilbyde forbrugerne en mulighed for at vurdere bankernes etik og ansvarlighed og stemme med pengepungen,” siger Christian Damholt.

Fair Finans findes allerede i ni lande og er dermed en solid organisation med et gennemprøvet produkt. Organisationen benytter en anerkendt metode til uafhængigt at vurdere, hvorvidt banker lever op til internationale retningslinjer for ansvarlige investeringer og bidrager til indfrielsen af FN’s Verdensmål. Resultaterne er offentlige og lettilgængelige. Samtidig samarbejder Fair Finans med interesserede banker om, hvordan de bliver mere bæredygtige og scorer højere på etikken.

Læs mere om Fair Finance Guide