Forside / Nyheder / Den bedste investering, vi kan lave, er at få flere børn i god skole
Artikel

Den bedste investering, vi kan lave, er at få flere børn i god skole

27.04.2023

Af Simone de Blanck og Line Gørup Trolle

aktionsdag_hele-verden-i-skole---foto_odrain_soanes_1.jpg

”Alle børn har ret til at lære om kulturer og børn i andre lande. Så det er vigtigt, at I lærer om det her,” sagde Børne- og Undervisningsminister Mattias Tesfaye, da han mødtes med 5. klasse-elever fra Nyager skole og Hellerup skole på årets Aktionsdag på Christiansborg. Emnet var Verdensmål 4: Alle børn har ret til kvalitetsuddannelse.

aktionsdagen_video.jpg

Under samtalen trak ministeren folkeskoleloven op af lommen og læste højt om, at skolen skal give eleverne forståelse for andre lande og kulturer.

Isabella og Johanne fra 5. klasse på Hellerup skole spurgte ministeren om, hvordan han og regeringen arbejder for at påvirke de lande, hvor piger ikke må gå i skole, eller folk ikke kan sende deres børn afsted, fordi de ikke har råd til at købe en skoleuniform.

Og det er et vigtigt spørgsmål, for selvom flere og flere børn i en årrække er kommet i en god skole, går det lige nu den forkerte vej.

Mange børn har været ude af skolerne under corona-nedlukningerne, og det er langt fra alle, der kommer tilbage. 67 millioner børn i verden går ikke i skole i 1. - 6. klasse. Det skal vi lave om på. Børne- og undervisningsministeren, Mattias Tessfaye forklarede eleverne, at;

Når jeres forældre betaler skat, så bruger vi cirka 1 % af pengene på at støtte blandt andet uddannelse i fattige lande - så piger kan komme i skole og deres politikere kan sørge for gode skoler.
Mattias Tessfaye
Børne- og undervisningsministeren

Eleverne spørger politikerne om retten til god uddannelse

Op til aktionsugen har eleverne læst i LæseRaketten og lært om Ghana i Vestafrika, hvor fattigdom, tidlige ægteskaber og mangel på ligestilling gør det svært - særligt for piger - at komme i skole og få en uddannelse.

aktionsdag_heleverdeniskole_foto_odrain_soanes_3.jpg

I LæseRaketten møder man blandt andet den 14-årige Rahi, som har måtte flytte langt væk fra sin landsby for at kunne komme i skole. Hun havde via en video-hilsen stillet spørgsmålet: ”Hvorfor overholder politikerne ikke deres løfter om god uddannelse til alle?”.

Christian Friis Bach, Udviklingsordfører i Radikale Venstre, der omtaler sig selv som fan af Oxfam Danmark og LæseRaketten, som begge hans døtre har læst, da de gik i skole, stod klar med et svar.

Jeg synes, vi skal bruge mere af udviklingsbistanden på uddannelse og skoler. Jeg vil gerne og synes at vi skal gøre, alt hvad vi kan. Det er den bedste investering vi kan lave - at få alle børn i skole.
Christian Friis Bach
Udviklingsordfører i Radikale Venstre
happy_skole_inagnamboni_nordghana_hansbach-(7)-825x520px.jpg
Du kan hjælpe børn med at komme i skole
I Ghana bliver mange piger taget ud af skolen for at arbejde i hjemmet. Pigerne får ingen uddannelse og ingen mulighed for at skabe en fremtid for dem selv. Du kan hjælpe med at få piger i skole og være med til at give dem en lysere fremtid.
Støt nu

Cecilie og Vickie, Asmin og Carlo fra 5. klasse på Nyager skole fulgte op med et spørgsmål om, hvad den danske regering kan gøre for at sikre, at der kommer flere rettigheder til piger i Ghana, så de kan komme i skole.

Det fik de ikke et konkret svar på, men alle politikerne var enige i, at det er vigtigt.

Astrid Kragh, Børne- og undervisningsordfører for Socialdemokratiet, understregede: ”Når man kommer i skole, betyder det rigtigt meget hvilken uddannelse man får, og at man kan bruge det man lærer til noget i sit liv.”

Eleverne havde ’god-skole-hjerter’ med til politikerne

På flotte hjerter med tegninger og vers, havde eleverne skrevet budskaber om god skole til politikerne. De fine hjerter fik politikerne overrakt, så de aldrig glemmer hvor vigtigt kvalitetsuddannelse er – både i Danmark og i resten af verden:

  • En god skole er, at alle må være der.

  • En god skole er venner du kender.

  • En god skole er at arbejde med noget, der interesserer én.

Hele Verden i Skole og LæseRaketten besøger Ghana i år

Hele Verden i Skole sætter børns ret til kvalitetsuddannelse på skoleskemaet. I Danmark består kampagnen af bogen LæseRaketten og et stort tilhørende undervisningsmateriale gratis tilgængeligt for skolerne.

Læs mere og Hele Verden i Skole og LæseRaketten her.

I år handler LæseRakettens historier om det nordlige Ghana. LæseRaketten har til formål at puste til elevernes læseglæde og får dem til at reflektere over uddannelsesspørgsmål og livet i lande langt fra Danmark. Årligt er cirka halvdelen af alle danske grundskoler tilmeldt, og i år læser mere end 90.000 elever med.

I forbindelse med Hele Verden i Skole kan klasserne også deltage i den Den Globale Aktionsuge og en indsamling til børns skolegang i Ghana.

Du kan vise din opbakning ved at støtte elevernes indsamling.

Den Globale Aktionsuge

Elever i mere end 100 lande er under Aktionsugen med til at holde verdens ledere og regeringer fast på det løfte, de gav i New York i 2015, om at indfri Verdensmål 4 om kvalitetsuddannelse til alle. I aktionsugen formidler over otte millioner børn budskabet om, at alle børn har ret til at gå i skole.