Forside / Nyheder / Egyptens unge samlet til festival i iværksætteri
Artikel

Egyptens unge samlet til festival i iværksætteri

11.12.2018

Af Malene Aadal Bo

iz8a0064.jpg
Foto : Thomas Flensted-Jensen

Mellemøstens største festival for unge iværksættere blev i weekenden afholdt for sjette år i Cairo. Målet er at give unge de bedste muligheder for at skabe og vælge deres egen fremtid.

Tusindvis af ivrige, unge og primært veluddannede egyptere stod tidligt fredag morgen i lange køer på hjørnet af den historiske Tahrir Plads i Egyptens hovedstad Cairo. De havde ryggen til pladsen og ansigtet mod et af landets berømteste universiteter, som for sjette gang i denne weekend dannede rammen om Mellemøstens største festival for entreprenørskab og iværksætteri.

De kom for at få adgang til det overflødighedshorn af oplæg, workshops, uformelle samtaler og nye bekendtskaber, som Rise Up Summit byder på, og som måske kan være netop det, som den enkelte unge mand eller kvinde har brug for i sit forsøg på at skabe deres eget job og forme deres egen fremtid. Gennem Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram har Oxfam støttet selve festivalen og arbejder desuden tæt sammen med en række andre egyptiske organisationer, der på forskellig vis forsøger at skabe bedre vilkår for entreprenørskab.

”Min generation har via internet og sociale medier fået adgang til resten af verden på en måde, vi aldrig har haft før. Det har givet os en enorm lyst til at skabe forandringer for os selv og vores land, og vi tror på, at vi har evnerne og styrken til at gøre det,” siger Maureen Ayoub, der er 23 år og rådgiver i entreprenørskab for AUC Venture Lab.

Unge skal kunne skabe deres egen fremtid

Alene i Egypten kommer der hvert eneste år 700.000 nye unge ud på arbejdsmarkedet, og selv med vækst i økonomien har det etablerede arbejdsmarked svært ved at opsuge de mange kandidater. Det efterlader alt for mange unge i fattigdom og med en enorm frustration over ikke at kunne udleve deres potentiale. En af løsningerne er at skabe bedre rammer for entreprenørskab og start ups og dermed sikre, at flere unge kan skabe deres eget job. Og ikke mindst, at langt flere kan lave netop det, som deres evner og passion tilsiger dem.

”Det vil gavne os alle hver især og økonomien som helhed, hvis vi alle fik mulighed for at lave det, som vi har allermest lyst til. Hvis vi finder det sted, hvor vi er allermest produktive og nytænkende og har de bedste betingelser for at udleve vores potentiale,” siger en af festivalens deltagere, Mohamed El Maand.

Han har selv gået det han kalder den slagne vej – uddannet sig inden for et af de etablerede fag, fået et arbejde og efterfølgende arbejdet sig op til en lederstilling i et af Egyptens store velrenommerede virksomheder.
”Men langsomt erkendte jeg, at det ikke var det rigtige for mig. Der var ingen plads til kreativitet, og jeg følte, at jeg havde meget mere i mig,” siger Mohamed El Maand.
For to år siden sagde han derfor farvel til prestigen og trygheden for at forfølge en karriere som freelance fotograf og underviser, og i weekenden var han på festival for at få ideer til, hvordan han kan blive ved at udvikle sig selv og sin forretning.

Gammeldags og idéforladt

Mohameds historie er usædvanlig i Egypten, hvor meget få nogensinde når dertil arbejdsmæssigt, hvor han var, og hvor endnu færre ville sætte trygheden og prestigen over styr for at forfølge en personlig drøm. Men ifølge Martin Østergaard fra Oxfam Danmark er der stadigt flere unge egyptere fra alle sociale lag, der drømmer om andet og mere end bare at indtage deres rolle i det system og samfund, som mange finder gammeldags og ideforladt.

”Det mest almindelige er stadig, at man starter sin egen lille forretning af nød, fordi der ikke er nok ordentlige job at få. Men her på festivalen møder vi også rigtig mange, som sagtens kunne få et godt, fast arbejde, men som har en drøm og en ide, de hellere vil forfølge,” siger Martin Østergaard.

Ved at støtte lokale partneres arbejde med unge og entreprenørskab vil Oxfam være med til at styrke det fundament, som skal sikre en langt større del af Egyptens unge adgang til meningsfuld beskæftigelse og indflydelse på deres eget liv. Alt sammen med det overordnede formål at sikre udsatte gruppers rettigheder og bekæmpe fattigdom og ulighed.

”Egyptens unge er kreative og kvikke og har et stærkt ønske om at gøre en forskel. De ønsker virkelig at skabe noget,” slutter Maureen Ayoub.

Fakta

  • Oxfams arbejde med entreprenørskab i Egypten er en del af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, som er finansieret af det danske udenrigsministerium. Det overordnede formål er at styrke demokratiske kræfter i Mellemøsten og Nordafrika og bidrage til en fredelig og økonomisk stabil region.

  • Oxfam støtter regionens unge i at bekæmpe fattigdom og diskrimination blandt andet ved at hjælpe dem til at komme i arbejde eller skabe deres egen indtægt. Oxfam har støttet årets Rise Up festival generelt og særligt har vi bidraget til udviklingen af det manifest, som har samlet viden og anbefalinger til forbedring af hele økosystemet omkring entreprenørskab i Egypten.

  • Oxfam sørger for, at indholdet fra festivalen kommer flere af landets unge til gode ved at filme og oversætte en lang række af oplæggene og lægge dem online. Vi har også sponseret rejsen og adgangsbilletten for 20 unge entreprenører fra andre dele af Egypten og sikret, at de mødtes med en mentor fra RiseUp.