Forside / Nyheder / Frivillig: "Mit hjerte banker for Latinamerika"
Artikel

Frivillig: "Mit hjerte banker for Latinamerika"

23.11.2016

Af Kresten Lune Nielsen, frivillig i Oxfam Danmark

kresten-frivillig-mexico-foto-privat-680x453.jpg
Foto : Privat

Mit hjerte banker for Latinamerika. Det banker i særdeleshed for Mexico, der dannede rammerne om mit første møde med den latinamerikanske region.

Allerede som barn blev min interesse for spansktalende lande vakt. I spanskundervisningen i gymnasiet blev jeg introduceret til de problemstillinger, som er hverdag for specielt de mellemamerikanske lande.

Da min gymnasietid var ovre, besluttede jeg mig for at rejse til Tequilaens hjemland. Første stop i Mexico virkede umiddelbart som paradis. På Yucatán-kysten hang jeg ud på lækre sandstrande, badede i det flotteste turkisblå hav og nød velsmagende drinks. Her mærkede jeg ikke meget til hverken fattigdom eller kriminalitet. Jeg kunne sågar lade mig overbevise om, at Mexico var himlen på jorden.

Men jeg måtte sande, at denne overbevisning ikke kunne holde stand ret længe. Efter en måned oplevede jeg det 'rigtige' Mexico i delstaten Jalisco. Her blev jeg indlogeret hos en lokal værtsfamilie, hvor jeg skulle bo, mens jeg arbejdede på et lokalt center for gadedrenge

En mexicansk lillebror

På centeret fik jeg lidt af et kulturchok. Drengene kom alle fra et miljø præget af fattigdom, stoffer, alkohol og bandekriminalitet. Det overgik min vildeste fantasi, da jeg stod ansigt til ansigt med 9-årige Giovani, der havde været stofmisbruger, siden han var seks år gammel.

Jeg mødte også 14-årige Pablo, der følte sig svigtet af både familie, venner og systemet. Han havde svært ved at finde sin plads på centeret og gik ofte rundt for sig selv. En dag fandt jeg ham siddende trist og sammenkrøllet i et hjørne. Jeg satte mig ved siden af ham og lagde min arm rundt om ham. I samme øjeblik brød han sammen i gråd.

Efterfølgende fortalte han mig sin barske livshistorie, og fra den dag var Pablo som en lillebror for mig. Oplevelserne i Mexico blev en øjenåbner. Foruden at være et meget smukt land med fantastiske mennesker og en spændende kultur – så er Mexico også et land med store problemer.

Fællesskab omkring Latinamerika

Siden mit første besøg i Mexico har landet betydet meget for mig. Derfor har jeg også fulgt med i den mexicanske samfundsudvikling, som var det mit eget hjemland. Efterfølgende har jeg besøgt flere andre lande i Latinamerika og opdaget, at mit hjerte ikke kun banker for Mexico – men for hele regionen.

Den latinamerikanske dagsorden er desværre meget nedprioriteret i danske medier og organisationer. Derfor valgte jeg at blive frivillig i Oxfam Danmark. Det er en organisation, der kæmper for at hjælpe udsatte befolkninger og få Latinamerika på dagsorden.

I Oxfam Danmark møder jeg mennesker, der ligesom jeg brænder for at oplyse om Latinamerika. Her har vi en fælles forståelse af, at vi alle er individer i det samme internationale samfund. Vi er verdensborgere, og derfor er vi ansvarlige for at se ud over vores egen næsetip.

Vi har en medmenneskelig pligt til at støtte og bekymre os om udsatte befolkninger, da det er grundlæggende urimeligt, at et menneskes fødeland skal bestemme dets muligheder. Derfor er mexicanske bekymringer mine bekymringer. Det er nemlig også mit Mexico.

Læs mere om, hvordan du bliver frivillig i Oxfam Danmark