Forside / Nyheder / G20 må sørge for ekstra gælds-henstand, ellers corona-kollapser de fattigste lande
Artikel

G20 må sørge for ekstra gælds-henstand, ellers corona-kollapser de fattigste lande

17.07.2020

ogb-108176-christina-in-a-field-of-maize-680x453.jpg

Når G20 finansministrene og de ledende centralbanker mødes i weekenden for at tale om verdensøkonomien i coronakrise, er det afgørende, G20 giver de fattigste lande en flerårig gældspause.

”I mange af verdens fattigste lande risikerer økonomien og vitale systemer at kollapse, fordi landene ikke både kan klare virkningerne af coronakrisen og betale milliardbeløb i afdrag på deres gæld. Følgerne vil være katastrofale for fattigdomsbekæmpelsen i disse lande”, siger generalsekretær Kristian Weise fra udviklingsorganisationen Oxfam Danmark.

I april suspenderede G20 en del gældsbetalinger i resten af 2020, men det er ikke tilstrækkeligt. Nye tal fra Oxfam,  Christian Aid og Global Justice Now viser, at 41 af de fattigste lande slipper for at betale 9 milliarder dollars i år efter aprilordningen, men at samlet 73 fattige lande skal stadig betale op mod 33,7 milliarder i år, det er dobbelt så meget som Uganda, Malawi og Zambia til sammen bruger på hospitaler og sundhed.

”Henstanden med betalingerne skal både udvides og forlænges. Flere gældstyper skal med i ordningen – ikke kun bilateral hjælp men også privat gæld. Mellemindkomst-lande skal have mulighed for henstand, ikke kun de fattigste lande. Og henstanden med gæld skal ikke kun gælde i år men også i 2021 og 2022”, siger Kristian Weise.

”Denne henstand er den bedste måde, vi kan give verdens fattigste lande en håndsrækning, så de får lidt bedre mulighed for at tage vare på deres befolkning. Gældshenstanden vil derudover også gavne muligheden for, at den samlede verdensøkonomi bedre kan genvinde sin styrke”.

Oxfam har tidligere på sommeren fremlagt tal, der viser, at op mod 12.000 mennesker risikerer at dø af sult om dagen i kølvandet på corona-pandemien, når vi når udgangen af 2020. Rapporten viser på baggrund af data fra WFP (FN’s World Food Programme), at corona-pandemien vil sende 121 millioner flere mennesker ud i sult på kriseniveau.

Oxfam arbejder med nødhjælp og udviklingsarbejde i 90 lande verden over.

Læse Oxfams materiale og research papirer forud for G20-mødet her (engelsk): 
https://www.oxfam.org/en/press-releases/g20-must-step-efforts-avert-loom...