Forside / Nyheder / Lukkede skoler vil få konsekvenser i generationer
Artikel

Lukkede skoler vil få konsekvenser i generationer

05.02.2021

Af Kristian Weise, generalsekretær

Børnene i landsbyen Malaki i det nordlige Colombia har med støtte fra Danmarks Indsamling fået mulighed for at gå i en god skole. Men alle områdets skoler har været lukket, siden pandemien brød ud.
Børnene i landsbyen Malaki i det nordlige Colombia har med støtte fra Danmarks Indsamling fået mulighed for at gå i en god skole. Men alle områdets skoler har været lukket, siden pandemien brød ud.
Foto : Andres Cardona

For et år siden var det svært for fattige forældre at sende deres børn i skole. Men pandemien har gjort det stort set umuligt

”Hvis skolen var kompliceret for os tidligere – så er den nu blevet utilgængelig!”

Ordene faldt for nylig under en samtale mellem en af mine kollegaer og en frustreret far fra Wayuu-folket i det nordlige Colombia. Området er hårdt ramt af klimaforandringerne, og allerede før coronakrisen var fattigdommen ekstrem. Men befolkningen stod sammen om at skabe en bedre fremtid, og i hvert fald på uddannelsesområdet gik det fremad. Det var inden pandemien ramte, og landsbyens børn nu på 11. måned er isoleret derhjemme.

Faderens ord er en præcis beskrivelse af den stigende desperation, som fattige forældre overalt på kloden opleverlige nu. I de senere år har verden gjort store fremskridt med at få flere børn i skole. Det har givet håb for udsatte folk om, at verden af i morgen bliver bedre end i dag. Men det håb svinder ind, for hver dag børnene mister i skolen.

Coronakrisen forstærker alle de store uligheder, ikke mindst på uddannelsesområdet. Adgang til skolegang under en pandemi kræver nemlig ikke bare, at fattige forældre skal betale for uniformer, bøger og måske lidt hjælp til læreren, som de plejer. Nu skal de også have internet, mobil eller computer. Og det er mere end vanskeligt, hvis man som den colombianske far hører til den halvdel af verdens befolkning, der lever for under 35 kroner om dagen.

33 millioner børn er i risiko for at droppe ud på grund af coronakrisen. Det vil få uhyggelige konsekvenser i flere generationer. For god uddannelse er beviseligt et af de bedste redskaber til at bekæmpe fattigdom og ulighed – både i det enkelte barns liv og for samfund som helhed.

Lørdag 6. februar løber Danmarks Indsamling over din tv-skærm. Her går landets største organisationer sammen for at hjælpe coronakrisens børn, blandt andet i Colombia, hvor Oxfam Danmark arbejder sammen med Wayuu-folket for at sikre gode skoler til børnene, når de igen kan vende tilbage – og i endnu højere grad for at få systemer på plads, så børnene er mindre sårbare næste gang, krisen rammer.

Mere end nogensinde er der behov for solidaritet på tværs af kloden. For børnenes skyld – og for vores alle sammens fremtid. Jeg håber, du vil være med. Til indsamlingen på lørdag og i indsatsen for en bedre verden