Forside / Nyheder / #MeToo er kommet til Liberia
Artikel

#MeToo er kommet til Liberia

26.11.2020

Af Rikke Hovn Poulsen

liberia-demo-foto-ahmedjallanzo-scanpix-680x453.jpg
Foto : Ahmed Jallanzo/Scanpix

Voldtægt er udråbt som 'national emergency' i Liberia - og det var kvinderne selv, der fik det til at ske

"Voldtægt er udråbt som national katastrofe i Liberia!"

Det proklamerede Liberias præsident, den selvudnævnte 'Feminist-in-Chief', i en erklæring først på efteråret. Samtidig fremlagde han en national handlingsplan mod voldtægt. En kæmpesejr for landets kvindebevægelse, der har presset på i årevis for at få det til at ske!

Liberia er et af verdens mindst ligestillede lande. Voldtægt og vold mod kvinder er uhyggeligt udbredt – det er en af de uhyggelige konsekvenser, som befolkningen stadig lever med mange år efter den blodige borgerkrig, der sluttede i midten af nullerne. Men i de senere år har kvinderne simpelthen fået nok, og deres stemmer bliver stærkere og stærkere.

I september kulminerede modstanden i en tredages anti-voldtægts-march med mange hundrede deltagere. Og det lykkedes kvinderne at råbe selveste præsidenten op, så han til sidst var tvunget til at handle.

Oxfam Danmark har i mange år støttet Liberias kvindebevægelse - det kan du blandt andet læse om her og her. Og de seje kvinder er et levende bevis på, hvorfor vi i Danmark skal blive ved med at støtte civilsamfund rundt om i verden. Når det lykkes, kan de virkelig skabe en bølge, der forandrer tingenes tilstand på den lange bane.