Forside / Nyheder / Novo Nordisk hjælper unge flygtninge til en lysere fremtid
Artikel

Novo Nordisk hjælper unge flygtninge til en lysere fremtid

11.01.2021

Af Af Louise-Christine Andreis

khadeeja_mahmoud_syrisk_flygtning_i_amman_kursisk_paa_c-hub_stoettet_af_novo_fonden_str_680x453.jpg
Foto: Layth Mejbel/I-dare

Under borgerkrigen er over en million unge syrere flygtet til Jordan. De kom til et land, hvor ungdomsarbejdsløsheden er enorm og mulighederne begrænsede. Men i Amman ligger mødestedet Creative Hub, støttet af Novo Nordisk Fonden, hvor unge syrere og jordanere sammen kan lære et håndværk og skabe sig en indtægt.

Khadeeja Mahmoud levede ellers et godt liv i Syrien. Hun havde netop færdiggjort sin uddannelse, og med et eksamensbevis i økonomi, var hun klar til at starte en karriere som lærerinde. Men så brød borgerkrigen ud, og alle hendes drømme og planer faldt fra hinanden.

”Jeg var knust og bange, da vi forlod Syrien, for det var der, jeg skulle til at starte mit liv, min karriere og opbygge min fremtid. Vi forsøgte at blive i Syrien men til sidst var der ikke flere sikre steder for os inden for landets grænser,” siger Khadeeja Mahmoud.

Det var i 2012. I dag er Khadeeja Mahmoud 30 år gammel og lever som flygtning i Amman, hovedstaden i Jordan. Her bor hun sammen med sine forældre og sine to små børn Saleh på 6 og Maha på 4.

Nær deres hjem, på grænsen mellem det østlige og vestlige Amman, ligger et smukt gammelt hus, som er blevet et vigtigt sted for Khadeeja. Det huser nemlig organisationen Creative-Hub eller bare C-Hub i daglig tale – et uddannelses- og mødested, som er stiftet af den tidligere palæstinensiske flygtning Lyad Al-Ajaber med det formål at hjælpe unge syrere og jordanere til at skabe sig det liv, de drømmer om.

Hjælper dem ind i økosystemet

Arbejdsløsheden blandt unge i Jordan er høj og en lang række job er tilmed forbeholdt jordanere og ikke nogle som de syriske flygtninge kan få. Derfor forventes de unge i høj grad at skabe deres egne job, og det hjælper C-Hub dem med.

Hos C-Hub kan unge mænd og kvinder mødes og tage en række kurser i blandt andet håndværk, design, økonomi og entreprenørskab. Kurserne er typisk af tre måneders varighed og ledes i vidt omfang af de unge selv. Målet er at give de unge fællesskab, selvtillid og færdigheder, så de kan skabe sig en indtægt.

Vi hjælper dem ind i økosystemet, men styrken og magten til at skabe forandring ligger hos de unge. Vores opgave er at inspirere og opmuntre dem til at blive uafhængige og selvstændige. Det bliver de ved at skabe deres eget arbejde og produkter, gennem start-up kits, træning i entreprenørskab og støtte i processen fra idestadie til produkt.
Lyad Al-Ajaber
C-Hubs stifter

Khadeeja Mahmoud er en af dem, der ikke kan få den type job, som hun med sin økonomieksamen er uddannet til. Da hun en dag læste om C-Hub på Facebook greb hun straks muligheden for måske at finde en anden vej til job og selvstændighed.

”Jeg elsker håndværk og var begejstret, da jeg blev optaget på snedker-kurset. Det har især betydet meget for mig at møde andre unge i samme eller lignende situation som jeg og tilbringe tid sammen med andre, som deler min passion for kunst- og snedkerhåndværk,” siger Khadeeja Mahmoud.

De unge som forandringsagenter

C-Hub er for alle unge mellem 18 og 30 år, men unge flygtninge og unge kvinder prioriteres, da de er særligt udsatte og overrepræsenteret i arbejdsløshedsstatistikkerne. Og der er mange om buddet, for ud af Jordans store ungdom- som udgør 64 pct. af befolkningen, er hele 24,1 pct. af kvinderne arbejdsløse, mens det gælder 15,3 pct. af mændene.

Foruden de konkrete færdigheder i snedkerhåndværket underviser C-Hub også de unge i entreprenørskab og markedsføring af deres produkter. Færdigheder, som har været helt centrale for Khadeeja og har givet hende inspiration og mod til at starte sin egen virksomhed.

”Jeg lærte, at der ikke er behov for en stor startkapital for at få en virksomhed til at køre, men at vi kan bruge alle tilgængelige ressourcer til at markedsføre vores produkter som f.eks. gennem de sociale medier,” siger Khadeeja Mahmoud.

I første omgang har hun oprettet en YouTube-kanal, hvor hun uploader videoer om kunsthåndværk og madlavning.

”Jeg drømmer om at skabe en forretning med håndværk, som kan give mig en indkomst og sikre en lysere fremtid for mig selv og mine børn.” siger Khadeeja Mahmoud, der drømmer om den dag, hvor hun har sit eget arbejde og helt kan tage ansvar for sin egen tilværelse og lille familie.

khalid_lives_in_ammar_bin_yasser_camp_with_his_wife_and_five_children_yemen.jpg
Samarbejde mellem Oxfam Danmark og Novo Nordisk
Oxfam Danmarks samarbejde med C-Hub er finansieret af Novo Nordisk Fonden, som siden 2018 har bidraget til at hjælpe unge syriske flygtninge og de værtssamfund, der har taget imod dem, i blandt andet Jordan og Libanon.
Læs mere