Forside / Nyheder / Nu tror vi på, vi kan vinde over minen
Artikel

Nu tror vi på, vi kan vinde over minen

09.06.2020

Af Rikke Hovn Poulsen

adolfo-agustin-garcia-partner-codidena-san-rafael-las-flores-guatemala-thomas-flensted680x453.jpg
Foto : Thomas Flensted

Adolfo Agusín García er 49 år og mineaktivist i Guatemala. Han kæmper mod etableringen af en ulovlig mine i hans lokalområde i San Rafael Las Flores, og Oxfam Danmark støtter dem gennem vores lokale partner CODIDENA.

”Det er over 10 år siden, at mineselskabet kom hertil. I begyndelsen købte de jord op, ekspanderede og blev stærkere uden at fortælle, hvem de var. Så snart vi fandt ud af, at det var et mineselskab, der var ved at etablere sig, begyndte vi at gøre modstand. Vi havde hørt, hvordan en mine forurener og ødelægger et lokalområde.

Jeg var en af dem, der førte an i modstanden. Så selskabet beskyldte mig for vold og hærværk, og jeg blev arresteret flere gange. Men vi har altid kæmpet med fredelige midler. En dag for syv år siden demonstrerede vi, da minens sikkerhedsfolk begyndte at skyde. Jeg fik en kugle i ryggen, og min søn blev ramt fire gange og lå længe på hospitalet.

Det virkede som en umulig kamp. Men vi stod fast, og i 2018 afgjorde en domstol her i Guatemala endelig, at minen skulle sætte sine aktiviteter på hold, fordi selskabet har brudt reglerne og ikke taget hensyn til lokalsamfundet, sådan som man skal. I første omgang drev de bare minen videre alligevel, men så etablerede vi vejspærringer, så ingen last eller minearbejdere kunne komme frem og tilbage.

Dem har vi vedligeholdt i mere end to år nu. Vi sidder her på skift, 24 timer i døgnet. Nu er minen foreløbig lukket, og vi tror på, at vi i sidste ende kan vinde kampen.