Forside / Nyheder / Oxfam blev væk fra bankernes fejring af bæredygtigheden
Artikel

Oxfam blev væk fra bankernes fejring af bæredygtigheden

24.09.2019

UNEP Finance Initiative - bankprincipper

Oxfam holdt sig i går på afstand af den store lancering i New York af de nye ”principper for ansvarlig bankvirksomhed”, fordi det dokument, bankerne skriver under på, er for uambitiøst i forhold til verdensmålene, menneskerettighederne og klimaet

Hundredevis af bankdirektører, investorer og aktionærer fra hele verden satte sig i går til bordet i New York for at skrive under på FN’s nye ”principper for ansvarlig bankvirksomhed”. Dermed forpligter bankerne, som også inkluderer Danske Bank og Nordea, sig til at foretage ansvarlig og bæredygtig bankvirksomhed og gøre forretninger i overensstemmelse med bl.a. FN’s Verdensmål og Paris-aftalen om klimaet.

Principperne er udviklet af en kernegruppe af 30 banker, herunder Nordea, som i samarbejde med FN’s miljøprogram UNEP’s, ”finansinitiativ” har haft inddraget synspunktuer fra over 250 banker over hele verden. Desuden har civilsamfundsorganisationer som eksempelvis den verdensomspændende udviklingsorganisation Oxfam været inddraget i at give deres besyv med i udarbejdelsen af principperne.

Men netop Oxfam blev væk fra lanceringen i New York, og det skete i skuffelse over, hvor udvandet og uforpligtende den erklæring om principperne, bankerne skal skrive under på, er blevet.

”På trods af, at civilsamfundet har forsøgt at hæve ambitionsniveauet gennem næsten to år, er den endelige udformning af principperne skuffende og ikke på højde med det, der er nødvendigt for at tackle den dobbelte krise af eskalerende ulighed og klimaets sammenbrud,” hedder det i en udtalelse fra Oxfam.

Marie Busck, seniorrådgiver hos Oxfam Danmark i København, uddyber:

”I forsøget på at få så mange banker som muligt til at skrive under er man endt med en dramatisk udvandet version. I deres essens beskriver principperne en overordnet ramme for hvordan man bør arbejde med ansvarlighed og bæredygtighed, men det overlades til bankerne selv at vurdere hvilke temaer de vil prioritere og hvilke specifikke mål de vil sætte. Derved rummer principperne ikke en forpligtigelse til nogle minimumsstandarder.”  siger Marie Busck, der har fulgt processen om tilblivelsen af principperne de seneste 18 måneder.

Oxfam konstaterer også, at principperne er meget svage i forhold til gennemsigtighed i og med at de ikke forpligtiger bankerne til en særskilt rapportering, men blot til at bruge hvad de har i forvejen.