Forside / Nyheder / Oxfam fordømmer sex-misbrug i rystende sag
Artikel

Oxfam fordømmer sex-misbrug i rystende sag

11.02.2018

Teltlejr i forlængelse af jordskælv på Haiti
Teltlejr i forlængelse af jordskælv på Haiti
Foto : Eldrid Midttun

Under hjælpearbejdet efter jordskælvet i Haiti købte flere Oxfam-ansatte sex med prostituerede. ”Det er fuldstændig uacceptabelt,” siger generalsekretæren for Oxfam Danmark

”Det er utilgiveligt, det er rystende, og det må aldrig ske.”

Sådan siger generalsekretær for Oxfam Danmark, Mie Roesdahl, efter at The Times har afdækket, hvordan flere Oxfam-ansatte groft brød alle organisationens værdier, da de var i Haiti for at hjælpe efter jordskælvet i 2011. Syv ansatte købte prostituerede til sexfester på Haiti.

Oxfam i England, som styrede hjælpearbejdet i Haiti, hørte om overgrebene dengang og greb ind. En undersøgelse blev sat i gang og nogle ansatte blev fyret. Andre – blandt dem landedirektøren der var ansvarlig for de pågældende medarbejdere – fik lov til selv at sige op.

”Det som disse mænd har gjort, er i strid med alt det Oxfam står for,” siger Mie Roesdahl.

Hun mener ikke, at Oxfam dengang var gode nok til at informere offentligheden, samarbejdspartnere og myndigheder om sagen.

”Det er meget beklageligt, at der på det tidspunkt ikke blev indrapporteret specifikt og detaljeret om seksuelt misbrug til myndighederne,” siger Mie Roesdahl

IBIS var ikke en del af Oxfam, da misbruget i Haiti fandt sted. IBIS blev først en del af Oxfam i 2016.

Oxfam har siden 2011 indført en række regler og procedurer, der skal forhindre en lignende sag i at opstå, bl.a. en whiste-blower ordning så tingene kommer frem i lyset og derefter bliver grundigt undersøgt og får konsekvenser.

”Vi arbejder i Oxfam Danmark og i hele konføderationen netop med at sikre ansvarlighed, transparens og beskyttelse mod overgreb, specielt mod kvinder – så vi tager dette meget alvorligt.”
 
”I Oxfam Danmark vil vi sammen med de andre medlemsorganisationer gøre alt for at sikre, at noget lignende aldrig sker igen, hverken i vores eller andre nødhjælps- og udviklingsorganisationer. Vi skal gå forrest med en praksis, der lever op til de allerhøjeste etiske principper. Vi er absolut nødt til at gøre det vi siger – altså ’walk the talk’,” siger Mie Roesdahl.

Oxfam har nu offentliggjort den interne undersøgelse, der blev foretaget i 2011.
Haiti investigation report 2011

Oxfams internationale direktør Winnie Byanyima har lavet følgende udtalelse.