Forside / Nyheder / Oxfam Danmark: Giga skattesmæk til Apple viser vejen fremad
Artikel

Oxfam Danmark: Giga skattesmæk til Apple viser vejen fremad

30.08.2016

Af Tobias Stenbæk Bro

Europa-Kommissionen har i dag annonceret, at Apple har modtaget 13 milliarder euro i ulovlig statsstøtte fra den irske regering. Denne beslutning følger undersøgelserne om ulovlig statsstøtte mellem den hollandske regering og Starbucks, den luxembourgske regering og Fiat, og den belgiske regering for sin "overskydende profit" skatteordning.

Lars Koch, International Chef i Oxfam Danmark og ekspert I skattely siger:

”Denne beslutning viser, at nogle skattepraksisser udøvet af EU-medlemslande kan være meget skadelige. Fattigdommen i Europa har været stigende, og nogle EU-lande har endda modtaget hjælpepakker i de seneste år, så det giver ingen mening for de europæiske regeringer at ignorere muligheden for at inddrage milliarder i selskabsskatter til gavn for deres borgere.

Disse hemmelige og lukrative skatteaftaler, der lader multinationale virksomheder minimere deres skat, kan ikke tolereres. Hvis folks tillid til skattesystemet skal genoprettes, skal de europæiske regeringer handle omgående for at afslutte disse særlige tilbud, ellers vil folks tillid til skattesystemet fortsætte med at fordampe.

Hidtil har de multinationale selskaber, der er blevet dømt efter Europa-Kommissionens undersøgelser, kun skulle betale deres manglende skatter tilbage – der er ikke blevet opkrævet yderligere bøder. Dette er overhovedet ikke tilstrækkeligt afskrækkende.

Der skal mere til for at stoppe sådanne aftaler i fremtiden, herunder krav om offentliggørelse af nøgleelementer i skatteafgørelser. Desuden skal virksomhederne tvinges til at udlevere informationer om, hvor de genererer deres overskud, og hvor de betaler deres skat. Det vil gøre regeringer og civilsamfund i stand til at holde disse selskaber til ansvar. "

Kontakt og kommentar: Lars Koch: 6060 5831

Baggrundsartikel på dr.dk - EU: Apple skal have et skattesmæk på 97 milliarder kroner