Seks europæiske lande på top-20 over verdens værste skattely
18.02.2020
Seks europæiske lande er blandt top-20 over verdens værste skattely. Det viser en netop offentliggjort sortliste fra det britiske Tax Justice Network. Listen understreger, at EU lukker øjnene for egne skattely, lyder det fra Oxfam Danmark.
Samme dag, som EU har offentliggjort sin sortliste over skattely, udkommer den britiske ngo Tax Justice Network med sin nye skattelyliste. Mens ingen europæiske lande er at finde på EU’s nye sortliste, er der ikke færre end seks europæiske lande blandt top-20 på Tax Justice Networks. Schweiz indtager en tredjeplads, mens Luxembourg er nummer seks på listen over verdens værste skattely. Herudover figurerer Holland, Malta, Tyskland og Storbritannien.
”Det bekræfter, som Oxfam Danmark tidligere har peget på, at EU vælger at lukke øjnene for egne skattely, når ingen af de seks europæiske skattely, der ligger helt i top på Tax Justice Networks nye liste, er at finde på EU’s egen sortliste,” lyder det fra generalsekretær i Oxfam Danmark, Kristian Weise (stoppede i 2021. Nu er Lars Koch Generalsekretær).
Polen har forud for dagens EU-topmødet forslået at EU’s egne medlemslande også skal kunne sættes på EU’s skattelyliste, hvilket den danske Finansminister Nicolai Wammen dog allerede har afvist.
Tax Justice Networks liste fokuserer på finansiel hemmelighed og rangerer verdens lande ud fra en række kriterier – blandt andet bankhemmelighed og lukkethed om selskabers ejere og regnskaber.
”Listen er interessant, fordi man både har set på den faktiske lovgivning i landene, men også på hvor stor en rolle, man spiller i det globale skattely-netværk. Og netop der er blandt andet Schweiz, Luxembourg og Holland i en klasse for sig. De er gigantiske skattely,” siger Kristian Weise.
EU hvidvasker skattely
Udover de europæiske lande rummer Tax Justice Networks top-20 flere af de lande, EU allerede sidste år valgte at tage af sin skattelyliste – nemlig Hong Kong, Guernsey og de Forenede Arabiske Emirater - og De Britiske Jomfruøer, som EU netop i dag har ladet af krogen. EU fjernede landene, fordi de havde gennemført de reformer, som EU stiller som krav for at komme af deres liste.
”Vi har i årevis påpeget, at EU risikerer at hvidvaske verdens skattely, når de lader dem undslippe deres skattelyliste ved at gennemføre ubetydelige reformer. Når vi sammenholder EU’s sortliste med Tax Justice Networks skattelyliste, ser det ud til at være det, der er sket,” siger Kristian Weise
I det hele taget er der meget lidt overlap mellem de lande, som EU har på sin sortliste, og de lande, som Tax Justice Network rangerer som verdens værste skattely. Blandt de ti værste skattelylande ifølge Tax Justice Network er kun et at finde på EU’s sortliste, nemlig Caymanøerne. Samtidig indeholder EU’s sortliste og deres særlige observationsliste også en række lande, som ifølge Tax Justice Network ikke er betydelige skattely. Højst overraskende satte EU eksempelvis Botswana på deres observationsliste i dag.
”Det viser klart, at der er et behov for at styrke kriterierne i EU’s skattelyliste. Det er simpelthen for nemt for de rigtige skattely at undgå listen, og for svært for mindre, ofte fattige lande at undgå listen, selvom de intet har at gøre med skattely”, siger Kristian Weise.
Oven på EU’s mødet i dag har Finansminister Nicolai Wammen lovet at arbejdet for en styrkelse af EU’s listens kriterier, en udvikling som Kristian Weise kalder ”positiv, hvis det kan føre til reelle ændringer”.
De rige og magtfulde elefanter i rummet
USA indtager på andet år en bekymrende andenplads på listen. USA er således det eneste udviklede land i verden, der endnu ikke har tilsluttet sig en global aftale om automatisk udveksling af bankinformation og samtidig indfører en række delstater løbende ny lovgivning, der muliggør hvidvask og skatteunddragelse.
Samlet set har USA, ifølge Tax Justice Network, øget sin andel af verdens samlede finansielle hemmelighed med 15 procent over de sidste to år. EU har siden oprettelsen af sin sortliste diskuteret, om USA og andre store, magtfulde lande burde sortlistes. Mens det er blevet ved diskussionen, har EU af flere omgange ikke tøvet med at sætte mindre, fattige lande på sine lister, senest med tilføjelsen af Botswana på EUs observationsliste i dag.
”Mens EU har travlt med udskamme Botswana og andre mindre magtfulde lande, så er det påfaldende, at de rige og magtfulde elefanter i rummet forbigås. Tax Justice Networks liste viser med al tydelighed, at et opgør med skattely kræver, at vi tør gå efter store, magtfulde lande. Hvis EU fortsat lader de store slippe, vil listen miste de sidste rester af troværdighed,” vurderer Kristian Weise.
Her er top 20 over de værste skattely
Den britiske ngo Tax Justice Network har netop offentliggjort sin såkaldte Financial Secrecy Index, der hvert år rang ordner verden største skattely ud fra en række kriterier, blandt andet blandt andet bankhemmelighed og lukkethed om selskabers ejere og regnskaber. Landenes placering afspejler udover deres grad af finansiel hemmelighed også størrelsen af deres finansielle sektor. Ud fra denne metode er de 20 værste skattely ifølge den nye liste:
Cayman Islands
USA
Schweiz
Hong Kong
Singapore
Luxembourg
Japan
Holland
De Britiske Jomfruøer
Forenede Arabiske Emirater
Guernsey
Storbritannien
Taiwan
Tyskland
Panama
Jersey
Thailand
Malta
Canada
Qatar
Læs mere om Tax Justice Network's liste
Stop skattely i din kommune og region
19 kommuner og to regioner indtil videre har valgt at gå ind i kampen mod skattely sammen med Oxfam Danmark. De har underskrevet vores charter for skattelyfri-kommuner og har dermed at sagt ja til at arbejde aktivt for, at deres kommune stopper handel med virksomheder, som spekulerer i at flytte penge i skattely.