Forside / Nyheder / Selvfølgelig er skattely (også) lokalt
Artikel

Selvfølgelig er skattely (også) lokalt

04.07.2019

Af Rikke Hovn Poulsen

Daværende borgmester i Roskilde, Joy Mogensen (S), underskriver Charter for Skattelyfri Kommuner sammen med en gruppe lokale frivillige
Daværende borgmester i Roskilde, Joy Mogensen (S), underskriver Charter for Skattelyfri Kommuner sammen med en gruppe lokale frivillige
Foto : Thomas Flensted

Det er ikke for meget at påstå, at Oxfam Danmarks støtter på under to år har skabt en sensation. Ganske vist har den hverken ryddet forsider eller fået danskere i titusindvis på gaderne for at demonstrere. Den er gået lidt mere under radaren. Men det gør den ikke mindre vigtig.

Det er kampen mod skattely, det handler om. Eller for at være lidt mere specifik: Kampen for at få de danske kommuner til at engagere sig i den. Her har et par tusind andre danskere stille og roligt skabt en mindre revolution.

De utro virksomheder

Det hele startede, da Oxfam Danmark i forbindelse med kommunalvalget i 2017 lancerede en kampagne for at få lokalpolitikerne med i kampen mod skattely under overskriften 'Kære kommune, ved du godt, at de er utro?'.

Kommunerne handler immervæk med private virksomheder for mere end 87 milliarder kroner hvert år. De har et ansvar for at sikre, at vores fælles skattekroner ikke ender på en suspekt bankkonto i Panama.

”Vi var de første i Danmark, der talte om denne sammenhæng – og i begyndelsen mødte vi da også hovedrysten mange steder. Hvorfor i alverden ville vi have lokalpolitikere til at tale om globale forhold? De havde jo nok at gøre med biblioteker, parkeringspladser og vandværker. Skattely måtte så sandelig være nogle andres hovedpine. Men nej – det er vores alle sammens hovedpine,” siger generalsekretær Kristian Weise.

I Oxfam Danmark er vi nemlig overbeviste om, at vi er nødt til at sætte ind på alle niveauer, hvis vi for alvor vil ændre systemet; fra Næstved til Nairobi, fra lokale byråd til EU og OECD. Og det var der heldigvis mange danskere, der godt kunne se.

Et par tusind skrev dengang til deres egne lokalpolitikere og bad dem om at være med. Og resultatet blev, at 429 spidskandidater fra alle dele af det politiske spektrum sagde ja til at være med, før kommunalvalget løb af stablen.

”Det var i sig selv en fjer i hatten, og den kunne vi godt have stillet os tilfredse med. Men i stedet trak en gruppe superseje frivillige for alvor i arbejdstøjet. Nu skulle ord omsættes til handling,” siger Kristian Weise.

En nordjysk sejr

Mandag 17. juni vedtog byrådet i Aalborg at skrive under på Oxfam Danmarks Charter for Skattelyfri Kommuner. Dermed er vi oppe på 12 kommuner, der har forpligtet sig til at gøre kampen mod skattely til en del af deres indkøbspolitik. Tæt på hver tredje dansker bor nu i en skattelyfri kommune.

Det er en lille gruppe frivillige i Nordjylland, der har arbejdet utrætteligt i halvandet år for at få det her til at ske. De har afholdt borgermøder, diskuteret med nordjyske politikere, været i medierne og i det hele taget gjort alt, hvad der var muligt, for at råbe lokalpolitikerne op.

”Der ligger et kæmpe frivilligt arbejde bag denne sejr, som fortjener stor anerkendelse. Og det samme gælder dem, der har puklet andre steder i landet – det er virkelig flot gået, at vi allerede har så mange kommuner med, ” siger Kristian Weise.

Bump på vejen

Selvfølgelig har projektet også mødt modstand. Der er stadig embedsmænd og politikere rundt omkring, der ikke synes, det er en kommunal opgave at forhindre, at kommunens skattekroner kan havne i et skattely. Og EU’s udbudsregler har desuden givet mange grå hår rundt om på rådhusene.

”Nogle mener, at det vil være ulovligt for kommunerne at inddrage skattely i overvejelserne, når de skal beslutte, hvem de vil handle med. Men heldigvis er der masser af visionære lokalpolitikere, der er gået foran og har sagt, det det simpelthen ikke kan passe!” siger Kristian Weise.

På rådhusene er de ansatte blevet sat i arbejde. Hvad kan vi gøre med reglerne, som de er i dag? Hvad skal ændres andre steder i systemet, hvis vi skal gøre mere? De har nedsat arbejdsgrupper i Kommunernes Landsforening (KL), folketingspolitikerne er blevet inddraget, og alt i alt er et kæmpestort apparat i gang. Stille og roligt bliver kampen mod skattely mere og mere konkret.

Et meget håndgribeligt resultat ramte lokalmedierne i Aarhus sidste år, da Jyllands største kommune meldte ud, at man snart ville gå i gang med at sælge sine Goldmann Sachs aktier, fordi de ikke levede op til kravene for en skattelyfri kommune. Og i Odense Kommune affødte charteret en diskussion om, hvorvidt festivallen Tinderbox skal have offentligt tilskud, når nu ejeren er en kendt kapitalfond med base i skattely.

"Byrådet i Odense har endnu ikke sagt ja til charteret, men alligevel har det allerede skabt en vigtig diskussion på Fyn. På den måde er vi med til at sætte dagsordenen langt ud over de 12 kommuner, der er med," siger Kristian Weise.

En fælles indsats

Det seneste gennembrud kom i valgkampen til Europaparlamentet. Det lykkedes os at få et samarbejde op at stå med flere fremtrædende parlamentarikere, der vil kæmpe for at ændre EU’s udbudsdirektiv, så det bliver lettere for kommunerne at fravælge skattely-virksomheder.

”Det er virkelig stærkt, at vi på den måde angriber problemet fra mange kanter samtidig,” siger Kristian Weise.

I juni var Oxfam Danmark vært for en debat i HK’s telt på Folkemødet. Tre borgmestre, inklusiv formanden for Kommunernes Landsforening (KL), var med – det samme var vores dygtige frivillige. Alle var enige om, at borgerne forventer, at virksomheder, som bruger kommunens penge, også skal bidrage med skat i Danmark. Det samme mente Dansk Industri, som også sendte en repræsentant til vores event – og han var enig i, at skattely er noget,  vi må løse sammen og få styr på.

”Det var dejligt at mærke dér midt på Folkemødet, at vi virkelig har en dagsordenen, der bliver lagt mærke til, og som betyder noget. På under to år er skattely blevet et kommunalt anliggende. Hvor er det vildt, at vi har gjort det – sammen med alle jer engagerede frontkæmpere derude. Det giver virkelig energi til at fortsætte,” slutter generalsekretær Kristian Weise.