Forside / Nyheder / Udviklingsbistand: Regeringen skylder at lægge opgørelsesmetode frem
Artikel

Udviklingsbistand: Regeringen skylder at lægge opgørelsesmetode frem

31.08.2016

Af Tobias Stenbæk Bro

Der vil komme markant færre flygtninge til Danmark i 2016 og 2017 end tidligere forventet. Det var udmeldingen, da statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), i går fremlagde regeringens forslag til finanslov.

Ifølge statsministeren skal Danmark ikke forvente at skulle åbne dørene for flere end 10.000 flygtninge i år. Det er umiddelbart rigtigt gode nyheder for udviklingsbistanden, idet der her var afsat hele 4,4 milliarder kroner til at velkomme helt op til 25.000 flygtninge. Med de nye forventninger burde der derfor være frigivet mere end 2 milliarder kroner til udviklingsbistand, der ville kunne bruges i nærområderne frem for i Danmark.

Men trods udsigten kommer det ikke til at ske, lyder meldingen fra regeringen, der i stedet har afsat markant flere penge per flygtning i Danmark og dermed kun vil tilbageføre omkring en halv milliard kroner til udviklingsbistand.

Regeringen gør dette på baggrund af OECD’s regler for, hvor meget udviklingsbistanden skal betale til asyl- og integrationsområdet i Danmark. Men regeringens opgørelsesmetode er hemmelig, og det er dybt problematisk, mener Vagn Berthelsen, der er generalsekretær i Oxfam Danmark.

’Regeringen forsætter sin hidtidige praksis om at gå til og måske også over grænsen for de internationale regler, som er besluttet i OECD DAC. Jeg synes, at regeringen skylder at lægge opgørelsesmetoden frem, så vi kan se om de internationale regler overholdes,” siger Vagn Berthelsen.